List prezidentke Čaputovej: Zachráňte Tatry!
06 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Naše veľhory, ktoré by si v iných štátoch chránili ako oko v hlave, trpia pod nájazdom developerov. Neraz o výstavbe na území celoslovenského významu rozhoduje drobná obec alebo okresný úrad. Aj preto sa viacerí ekologickí aktivisti rozhodli napísať otvorený list prezidentke Zuzane Čaputovej. Jeho znenie je na machaon.eu.

V liste prezidentku informujú o zlej situácii v oblasti prebiehajúceho stavebného rozvoja vo Vysokých Tatrách, tým aj o biosférickej rezervácie Tatry vyhlásenej v roku 1993 v rámci programu MAB UNESCO, ako aj pri rozhodovaní orgánov štátnej správy na úsekoch starostlivosti o životné prostredie a územného plánovania. Ide o neúmernú realizovanú aj plánovanú výstavbu prevažne investičných nehnuteľností, v mnohých prípadoch v rozpore so zákonmi Slovenskej republiky a taktiež v rozpore s právami a potrebami občanov tejto krajiny.

Matovič si cez "Utajeného svedka" kopol do prezidentky
Najnovší status Igora Matoviča na sociálnej sieti je pomerne stručný. Presnejšie, viac ako stručný. Obsahuje iba jedno slovo: "Presne". Tým by sme ho mohli považovať za vybavený. Ak by však k statusu svojrázny podpredseda vlády neprilepil komentár... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Masovo odmietnutá vyhliadková veža stojí

Ako príklad uvádzajú vyhliadkovú vežu na Štrbskom plese. Pri preverovaní povoľovacieho konania tejto stavby Okresná prokuratúra z Popradu vydala upozornenie, že daná veža nebola postavená a skolaudovaná v súlade so zákonmi SR. Napriek tomu Okresná prokuratúra Poprad nepožaduje žiadnu nápravu ani trest. Je to o to prekvapujúcejšie, že jeden z podnetov na preskúmanie zákonnosti vydala aj Generálna prokuratúra SR.

Podobný prípad je z Tatranskej Lomnice. V tomto prípade kompetentné úrady, dokonca ani Správa TANAP-u nepovažovali pri povoľovaní zámeru súkromného investora za nutné požadovať posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Pritom zámerom investora bolo pre svoju schátranú vilu nachádzajúcu sa na území Tatranského národného parku realizovať prieskumný vrt do hĺbky 500 m na získanie geotermálnej vody ako zdroja jej vykurovania. Namiesto toho, aby bol investorovi citovaný zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý v národných parkoch taxatívne zakazuje akúkoľvek banskú činnosť, tak dokonca aj Ministerstvo životného prostredia SR mu udelilo v minulosti povolenie na prieskumné územie a ignorovalo zákony.

Apartmánové domy v národnom parku!

Aj to je dôvod, prečo sa signatári obracajú na prezidentku. Najhoršie sú však veľké projekty apartmánových domov a iných investičných nehnuteľností, ktoré vyrastajú v Tatranskom národnom parku a jeho ochrannom pásme ako huby po daždi. Svojím charakterom a rozsahom negujú zmysel národného parku ako kľúčového priestoru, ktorý okrem dôležitej funkcie pre naplnenie podmienok klimatickej liečby a pre regeneráciu síl a oddych pre tisícky slovenských občanov je aj pilierom pre zachovanie unikátnej biodiverzity, od ktorej závisí naše prežitie. Podľa dnes známych údajov z už schválených územných plánov jednotlivých obcí tatranského regiónu až jedna tretina ochranného pásma Tatranského národného parku je určená pre novú výstavbu apartmánov, domov a rekreačných zariadení, čím sa zvýši aj stret človeka s veľkými cicavcami.

Krásny otvorený priestor na úpätí Vysokých Tatier bude navždy stratený, čo bude mať negatívny vplyv na našu schopnosť adaptovať sa na zmenu klímy, ale aj vážne sociálne a ekonomické dôsledky. Výstavba vo Vysokých Tatrách nemá nič spoločné s potrebami miestnych ľudí, ktorí tu žijú. Naopak, rast cien nehnuteľností vyvolaný vysokým záujmom investovať voľné finančné prostriedky developerov a investorov v Tatrách vedie k redukcii pôvodného obyvateľstva a výrazne znižuje možnosť mladých ľudí dovoliť si bývanie v tatranskom regióne.

Poznáte tradičné rodinné vzťahy?
Pred nedávnom sme tri generácie sedeli nad starými fotkami. A spomínali. To je ujčiná. Tamto je tiež nejaký kmeňovec a tu, táto, čo ju ledva vidno spoza stromu, to je svákova sesternica. Že vám tieto príbuzenské vzťahy znejú ako z Dobšinského... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Prezidentka bojuje za biodiverzitu

Prezidentke pripomenuli príhovor na 76. Valnom zhromaždení OSN pred medzinárodným spoločenstvom. Spomenula v ňom ochranu biodiverzity. Uviedla tam, že na Slovensku bude do roku 2025 polovica územia národných parkov bez zásahov človeka a že o 10 rokov sa územie bez ľudských zásahov rozšíri na tri štvrtiny rozlohy národných parkov. Bohužiaľ, situácia vo Vysokých Tatrách tieto ciele pri dnešnom stave a trendoch neumožní naplniť. Iba ak sebaklamom, keď národný park zmenšíme na samotné štíty a pod nimi tak cenné prírodné územia už nebudú.

Nezvratné škody na Tatrách

Sú tu nezvratné škody páchané na biotopoch národného a nadnárodného významu. Územie stráca svoju schopnosť plniť ekologické funkcie a nám sa už teraz nedarí zachovať zdravé Tatry pre budúce generácie.

Pre uvedené nebezpečné zásahy v Tatrách sa signatári obracajú na prezidentku, ktorá je známa svojím ekologickým zmýšľaním. Požiadali Zuzanu Čaputovú o stretnutie, dúfajúc, že výrazný hlas by mohol veci pomôcť a primäť kompetentných, ale aj verejnosť k zmene postojov a k prehodnoteniu súčasného smerovania devastačnej výstavby v Tatrách a ich podhorí.

Poznáte Andreja Stančíka? My už áno. Je to premiérsky alpinista
Na svojej sociálnej sieti sa totiž pustil do dvoch ústavných činiteľov - do mohutnej kritiky prezidentky Zuzany Čaputovej a masívneho podliezania premiérovi Hegerovi. Heger "na koberci" neprávom. Vo štvrtok s prezidentka skritizovala premióra za... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!