Poznáte tradičné rodinné vzťahy?
05 | 12 | 2021 I Eka Balaskova
Pred nedávnom sme tri generácie sedeli nad starými fotkami. A spomínali. To je ujčiná. Tamto je tiež nejaký kmeňovec a tu, táto, čo ju ledva vidno spoza stromu, to je svákova sesternica. Že vám tieto príbuzenské vzťahy znejú ako z Dobšinského knihy? 
Veľké rodiny

Historicky neboli žiadnou výnimkou rodinné stretnutia, kde sa stretlo aj dvadsať-tridsať ľudí. Sama si také pamätám, veď mama bola z deviatich súrodencov a každý z nich mal dve až štyri deti ... Nuž keď použijem trošku nadhľadu - "bolo nás, ako hadov". Nuž a kedysi boli ľušia na seba odkázaní ďaleko viac, ako dnes a preto aj rodiny boli oveľa súdržnejšie. No a preto v Slovenčine vzniklo množstvo pomenovaní pre rôzne vzťahy. Zvlášť, keď sa v rodine dedili krstné mená, takže keď ste sa opýtali, kde je Hanka, ohlásilo sa ich aj päť.

V prístupe voči ľuďom so zdravotným postihnutím badať posun. Veľmi čudný
Od malička som to, čomu sa hovorí "človek so zdravotným postihnutím". Považujem za veľké šťastie, že žijem v dnešnej dobe, kedy už (alebo ešte?) nie sme považovaní za príťaž spoločnosti, ale bývalo to aj lepšie. Paradoxne. Veľa sa o nás hovorí A... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Tí najbližší

Poďme teda na objavovanie rodinných vzťahov. Otcov brat a jeho manželka sú strýko a stryná. Maminho brata a jeho ženu budeme volať ujo, niekde ujec a ujčiná. Sestry rodičov sú tety a ich manželom hovoríme sváko. Ak ste chlap, tak vašej manželke je vaša sestra zolvica, čo dnes už takmer úplne nahradilo pomenovanie švagriná. Lebo zolvicin manžel je odjakživa švagor. Ani bratranec a sesternica nie sú ničím nezvyčajným - sú to deti súrodencov vašich rodičov.

Deti vášho brata

sú bratovci a bratanice, čo sa dnes už tiež používa skôr výnimočne. Používame všeobecné pomenovanie synovcov a neterí. Ak som vyššie spomínala kmeňovcov, je to pomenovanie pre vzdialenejších členov rodiny.

Kmotor 

nie je v tomto kontexte vplyvný člen mafie, ale kmotor a kmotra sú krstní rodičia vašich detí. Tých si rodičia dieťaťa nie vždy vyberali v najbližšej rodine, ale keď už si niekoho "cudzieho" vybrali, bola to pre neho "pozvánka" do rodiny a tak patril medzi, nazvime to duchovné príbuzenstvo. Takým je aj pobratimstvo.

Dedko nie je starý otec

Deti vašich detí sú vám vnuci a vnučky. Vy ste ich starý otec, prípadne stará mama. Dedko by im bol váš otec a babka vaša mama. Mladší už nebudeme a tak vám prajem, aby ste sa ako dedkovia a babky dožili veľkej a súdržnej rodiny, ktorá sa dnes už tak často nevidí.

Dr. Piják: Nebezpeční nie sú hoaxeri, ale tí, čo do problematiky vidia
O prípade MUDr. Pijáka sme aj my písali niekoľkokrát. Tentokrát je to rozhovor Jána Baránka s MUDr. Michalom Pijákom, ktorý uverejnil na svojom YouTube kanáli. Pravda o "veľmi, veľmi vážnom stave" "Je to nezmysel," odpovedá MUDr. Piják na otázku... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.