Mária Lévyová: Možno na budúci rok tu bude lotéria koho vyžrebujú na operáciu
06 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Možno na budúci rok tu bude lotéria koho vyžrebujú na operáciu a v akej výške mu dajú poukážku, aby si nemusel hradiť všetko z vlastného vrecka." Citát Mária Lévyová, prezidentka asociácie na ochranu práv pacientov.

"Keď som videla Fica ako stojí pri tabuli a rozhadzuje naše peniaze na vlaky zadarmo, obedy zadarmo, bolo mi ťažko. Keď vidím ako sa rozhadzuje v týchto ťažkých časoch na lotérie, nezmyselné poukážky pre dôchodcov, tak je mi ešte ťažšie," píše prezidentka asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová na sociálnej sieti.

Mária Lévyová zdôrazňuje, že už sa pristúpilo k triaži v nemocniciach a na operácie mnohí čakajú aj dlhšie ako rok, na záchranku s infarktom aj hodinu, mnohí z nás žijú v neistote a nevedia kedy nám, naším blízkym pôjde doslova o život. Je presvedčená, že zdravotníctvo je podfinancované, personálne poddimenzované, stupňuje sa napätie a nevraživosť hlavne voči zdravotníkom a že je pred totálnym kolapsom a stále sa hľadajú formy ako na ňom ušetriť. "Prečo? Prečo finančné zdroje vo výške 600 mil. eur nesmerujú do zdravotníctva?" Pýta sa.

Kritika vlády k zdravotníctvu, zdravotníkom a pacientom 

V príspevku, ktorý je reakcia na nápad ministra financií Igora Matoviča, rozdať poukážky v hodnote 500 eur a priplatiť ďalších 100 eur na energie pre všetkých dôchodcov kritizuje Lévyová postoj vlády k zdravotníctvu, zdravotníkom a pacientom. 

"Na navýšenie miezd zdravotníkov, nie v rámci jednorazových odmien, ale kvôli tomu, aby neodchádzali do zahraničia je potrebných 400 mil. eur. Lekári majú v porovnaní z ČR o 200 eur nižšie mzdy a sestry takmer o 500 eur. Na inovatívne lieky je potrebných 80 mil. eur, aby onkologický pacienti nemuseli robiť zbierky a dostali liečbu ako v okolitých štátoch a aby deti so zriedkavými ochoreniami mali dostupnú liečbu a neboli odkázané na dary a milodary a rodičia si nepredávali strechu nad hlavou," vysvetľuje

Mária Lévyová: Ľudský život stráca na cene, pretože podstatné sú chlieb a hry?
Mária Lévyová je prezidentka asociácie na ochranu práv pacientov. V príspevku, ktorý zverejnila na sociálnej sieti upozorňuje na výsmech a pľuvanec do očí tým, ktorí potrebujú peniaze na záchranu zdravotníctva. A tvrdí, že ľudský život stráca na... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Pacienti majú právo na lepšiu zdravotnú starostlivosť

V príspevku na sociálnej sieti upozorňuje aj na to, že na dobehnutie odloženej zdravotnej starostlivosti by bolo potrebných 200 mil. eur. "Ak nebudú postačovať domáce kapacity, tak by mohli ísť pacienti na operácie do okolitých štátov, je to podľa nej aj v PVV pre zdravotníctvo. A umožňuje to aj Smernica EÚ o cezhraničnej starostlivosti, ale ceny za starostlivosť sú vyššie," vysvetľuje ďalej. 

Mária Lévyová je presvedčená, že rast cien energií, potravín pocítia všetky nemocnice, či už štátne, alebo neštátne, ktoré sa nemôžu zadlžovať. A dodáva, že pacienti majú právo na lepšiu stravu, aj na to, aby ležali vo vykúrených izbáchm, aby sa nemuseli báť, že na nich bude padať omietka, že ich budú ohrozovať plesne.

Lévyová vysvetľuje, že štát nariadil na zdravotníctve šetriť aj na budúci rok napr. na liekoch 140 mil. eur a vyčlenil pre zdravotníctvo rezervu vo výške 220 mil. eur. Podľa nej, pri prepočítaní nákladov vyššie je jasné, že je to iba tretina z toho, čo by potrebovali pacienti a zdravotníci. "Možno na budúci rok tu bude lotéria- koho vyžrebujú na operáciu a v akej výške mu dajú poukážku, aby si nemusel hradiť všetko z vlastného vrecka," dodáva v závere príspevku.

Od tragického výbuchu v paneláku uplynuli dva roky
Obyvatelia metropoly Šariša na mikulášsky deň v roku 2019 asi nikdy nezabudnú. Na Mukačevskej ulici vtedy pri výbuchu plynu v paneláku zahynulo osem ľudí. Tragický dátum si pripomenuli aj topky.sk. Ťažké spomienky Hovorca mesta Prešov Vladimír... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.