Morawiecki nevylúčil vojnu s Bieloruskom. Merkelová zlyhala v azylovej politike a ohrozila suverenitu štátov EÚ (VIDEO)
20 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Poľsko stojí pred náročnou úlohou chrániť vonkajšiu hranicu EÚ. Poľský premiér Mateusz Morawiecki nevylučuje ani vojnu s Bieloruskom. Ostro kritizuje migračnú politiku kancelárky Angely Merkelovej, píše epochtimes.de.

Obava z eskalácie konfliktu

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa obáva eskalácie konfliktu s Bieloruskom. „Situácia sa stáva čoraz hrozivejšou," - povedal Morawiecki pre Bild. „Dúfam, že si všetci zachovajú pevné nervy," - dodal predseda poľskej vlády pred návštevou nemeckého ministra vnútra Horsta Seehofera (CSU) vo Varšave.

„Bieloruské sily provokujú čoraz jasnejšie,"- uviedol  Morawiecki. „Dúfam, že nezájdu priďaleko, pretože my Poliaci sme odhodlaní chrániť naše hranice všetkými prostriedkami, východnú hranicu Európy a tiež NATO."

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Na otázku, či hrozí vojna, Morawiecki odpovedal: „Nemôžeme nič vylúčiť." Bieloruský líder Alexander Lukašenko a ruský prezident Vladimír Putin „zjavne sledujú stratégiu, ktorej cieľom je zneistiť Západ, destabilizovať ho. Nevieme, čo ešte plánujú." Je tiež možné, že „kríza na hraniciach má len odvrátiť pozornosť od nových vojenských útokov, ktoré Putin pripravuje na Ukrajine", - myslí si poľský premiér.

Napriek tomu predseda poľskej vlády vyjadril nádej, že „medzinárodný tlak bude mať účinok, a že približne 20 000 migrantov a utečencov, ktorí sú teraz v Bielorusku, tam aj zostane". "Ak sa prílev zastaví, EÚ by tiež mohla pomôcť pri preprave týchto ľudí späť domov."

Očkovanie Pfizerom: 357 vedľajších účinkov u 200 000 francúzskych vojakov... a trest za odmietnutie vakcíny (VIDEO)
Po očkovaní vakcínou proti COVIDu-19 sa u desiatok príslušníkov armády vo Francúzsku vyskytli vážne zdravotné problémy, píše epochtimes.de. Francúzska armáda sa obáva početných vedľajších účinkov po očkovaní vakcínou proti... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Varuje pred novou utečeneckou krízou

V tejto súvislosti Morawiecki varoval aj pred novou utečeneckou krízou v Európe. „Ak teraz nedokážeme zadržať tisíce migrantov, čoskoro ich do Európy prídu státisíce, milióny," - povedal pre Bild. „Ak nebudeme rozhodne chrániť a brániť naše hranice v Európe, stovky miliónov ľudí z Afriky alebo Blízkeho východu sa budú snažiť prísť do Európy a najmä do Nemecka."

Múry, ploty, elektronické zariadenia...

Na otázku, či by sa celá Európa mala chrániť múrmi, Morawiecki v rozhovore povedal: „Potrebujeme všetky formy ochrany a dohľadu, aby sme odvrátili útoky migrantov a utečencov. Či už ide o múr, plot alebo elektronické zariadenie, ktoré okamžite nahlási akékoľvek narušenie."

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Merkelová v migračnej politike zlyhala

Morawiecki ostro kritizoval utečeneckú politiku nemeckej vlády pod vedením kancelárky Angely Merkelovej (CDU). Na otázku, či Merkelová v tejto oblasti politiky zlyhala, Morawiecki odpovedal: „Rozhodne. Myslím si, že politika spred piatich až šiestich rokov nebola primeraná. Ohrozila suverenitu mnohých európskych štátov a vytvorila umelý multikulturalizmus. Bola to nebezpečná politika pre Európu a svet“, - uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!