Ukrajina vysiela na hranice s Bieloruskom vyše 8 500 policajtov. Obavy poľského premiéra z eskalácie
19 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vláda v Kyjeve sa obáva, že migrantov pošlú z bielorusko-poľskej hranice na hranicu s Ukrajinou. Tisíce príslušníkov bezpečnostných síl teraz strážia región:  „Sme pripravení na všetko.“- píše nemecký Der Spiegel.

Ukrajina sa podľa svojho veľvyslanca v Nemecku obáva, že by sa utečenci mohli dostať z hranice medzi Bieloruskom a Poľskom na ukrajinskú hranicu. „Existuje nebezpečenstvo, že migranti budú presmerovaní z bielorusko-poľskej hranice na hranicu s Ukrajinou," -povedal Andrij Melnyk pre noviny Funke Mediengruppe. Kyjev preto do pohraničnej oblasti vyslal viac ako 8 500 policajtov, príslušníkov Národnej gardy a pohraničnej stráže.

Utečenecká vlna vo východnej Európe – a čo robí EÚ?  (VIDEO)
Filippo Grandi, vysoký komisár OSN pre utečencov, v Európskom parlamente vyzval na urýchlené riešenie situácie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom, píše de.euronews.com. „Hybridný útok", spôsob destabilizácie únie.... týmito slovami sa opisuje... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Sme pripravení na všetko“

„Toto je len začiatok," povedal Melnyk. „Môže byť vyhlásený aj výnimočný stav. Sme pripravení na všetko."

Hranica medzi Ukrajinou a Bieloruskom je dlhá viac ako tisíc kilometrov a tvoria ju bažiny a lesy, ktoré je ťažké kontrolovať.  „Obávame sa, že táto oblasť sa môže využiť na prípadné provokácie," - poznamenal Melnyk.

Súčasná kríza je „zinscenovaná bieloruským diktátorom Alexandrom Lukašenkom a ruským prezidentom Vladimírom Putinom s cieľom zakryť vojenské aktivity Ruska pri východnej hranici Ukrajiny a v Donbase", - myslí si poľský veľvyslanec.

Tisíce ľudí v súčasnosti uviazli v Bielorusku v mrazoch, najmä na hraniciach s Poľskom, ktoré je členským štátom EÚ. Brusel obviňuje Lukašenka z úmyselného navážania utečencov k hraniciam únie ako odvetu za rozhodnutia Európanov o sankciách.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Poľský premiér sa obáva eskalácie konfliktu s Bieloruskom

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa obáva eskalácie konfliktu s Bieloruskom. „Situácia je síce momentálne stabilná, ale ohrozujúca,“ -  povedal pre Bild. „Dúfam, že si všetci zachovajú pevné nervy."

Bieloruské sily sú čoraz viac provokatívne, povedal Morawiecki v rozhovore. „Dúfam, že nezajdú priďaleko. Pretože my Poliaci sme odhodlaní chrániť naše hranice všetkými prostriedkami. Východná hranica Európy a tiež NATO."

Na otázku, či hrozí vojna, Morawiecki odpovedal: „Nemôžeme nič vylúčiť."

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Merkelová zlyhala

Morawiecki ostro kritizoval utečeneckú politiku nemeckej vlády pod vedením kancelárky Angely Merkelovej (CDU). Na otázku, či Merkelová v tejto oblasti politiky zlyhala, Morawiecki odpovedal: „Rozhodne. Myslím si, že politika spred piatich až šiestich rokov nebola primeraná. Ohrozila suverenitu mnohých európskych štátov a vytvorila umelý multikulturalizmus. Bola to nebezpečná politika pre Európu a svet,“ – uzatvára nemecký Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Štúdia: Najväčšia úmrtnosť na COVID je v krajinách s najvyššou mierou očkovania
Údaje zo 185 krajín a štúdia uverejnená v časopise European Journal of Epidemiology ukazujú, že najvyššia incidencia a úmrtnosť na COVID-19 je v krajinách, kde je očkovanie najrozšírenejšie, píše epochtimes.de. Najvyššia úmrtnosť v krajinách s... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!