Omikron je v Európe už nejaký čas (!): Zistil sa v starších vzorkách
01 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová
K spomaleniu šírenia Omikronu majú prispieť zavádzané cestovné obmedzenia. Nový variant vírusu však zrejme koloval v Európe ešte predtým, ako bol prvýkrát identifikovaný v Južnej Afrike, píše nemecký Der Spiegel.

Nový variant vírusu Omikron sa v Európe šíri zrejme od polovice novembra. V Holandsku objavili zdravotníci mutáciu COVID-19 vo vzorkách odobratých 19. a 23. novembra, uviedli úrady. Nový variant bol neskôr prvýkrát zistený v Južnej Afrike.

Podľa odborníkov zatiaľ nie je jasné, či tieto osoby už predtým navštívili južnú Afriku. Doteraz sa pozornosť sústredila na cestujúcich posledných dvoch letov z Južnej Afriky, medzi ktorými boli desiatky nakazených. Úrady chcú teraz otestovať približne 5 000 ľudí, ktorí nedávno vstúpili do krajiny z Južnej Afriky, Botswany, Eswatini, Lesotha, Mozambiku, Namíbie alebo Zimbabwe.

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V Holandsku vstúpili do platnosti sprísnené opatrenia COVID-19, ktoré majú obmedziť rekordný počet viac ako 20 000 infekcií denne a odľahčiť nemocnice. Aj v Nemecku a Belgicku prvé vzorky naznačujú, že Omikron koloval už predtým, ako ho lekári v Južnej Afrike identifikovali ako nový variant.

V najmenej 20 krajinách

Nový variant bol doteraz zistený v najmenej 20 krajinách vrátane Japonska a Francúzska. Existujú obavy, že nová mutácia by mohla byť podstatne nákazlivejšia ako variant Delta.

Farmafirmy dosahujú na vakcínach zisk 1 000 dolárov za ZA SEKUNDU
Farmaceutické spoločnosti Biontech, Pfizer a Moderna dosahujú podľa prieskumu globálnej aliancie pre vakcíny zisk 1 000 dolárov (necelých 880 eur) každú jednu sekundu na svojich vakcínach proti koronavírusu, informuje epochtimes.de K takémuto... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Potvrdenie v Düsseldorfe: „Áno, je to Omikron!"

V Nemecku bol potvrdený prípad Omikronu v Düsseldorfe. Ide o osobu, ktorá pricestovala z Južnej Afriky a prišla do kontaktu s pozitívne testovaným.

Kvôli príznakom sa osoba podrobila testu a výsledok bol pozitívny. Vyšetrenie variantov vírusu ukázalo znaky, ktoré poukazovali na variant Delta. Vzorka z opakovaného testu sa previezla priamo do univerzitnej nemocnice na sekvenovanie. To však bolo neúspešné, pretože vírusová záťaž bola príliš nízka, uvádza sa v správe.

Preto urobili ďalší test. „V tomto výtere bola vírusová nálož dostatočne veľká na to, aby sa pomocou sekvenovania dal nepochybne zistiť variant Omikron," - informovala hovorkyňa mesta. „Áno, je to Omikron."

Bavorsko: Nárast očkovaných aj na JIS-kách
Takmer 30 percent úmrtí na COVID-19 v Bavorsku v októbri tvorili plne zaočkovaní, informuje epochtimes.de. Medzi rýchlo rastúcim počtom úmrtí na koronavírus v Bavorsku je pomerne vysoký podiel plne očkovaných ľudí. Podľa údajov Štátneho úradu pre... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Aj keď zatiaľ vieme len málo konkrétnych informácií, situácia je skutočne znepokojujúca. Molekulárne zmeny vo víruse, ako aj spôsoby, akými sa Omikron v posledných týždňoch šíri, sú dôvodom na obavy," - povedal Der Spiegel bioinformatik Richard Neher z Bazilejskej univerzity.

Zároveň stále existuje možnosť, že sa nový variant v Európe nepresadí: „V skutočnosti sme už videli mnoho variantov, ktoré mali pozoruhodné konštalácie proteínov a mutácií a ktoré nakoniec neboli také úspešné," - povedal Neher, dodáva na záver Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Bill Gates varuje pred bioteroristickými útokmi po pandémii
Bill Gates, aktuálne štvrtý najbohatší človek na svete, tvrdí, že potrebujeme nový spôsob očkovania. Varuje pred bioterorizmom, ktorý možno očakáť po pandémii, píše portál startitup.sk. Bill Gates ako jeden z prvých ľudí na svete varoval pred... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.