Maloobchodníci krachujú, požadujú kompenzácie
30 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM) žiada od vlády okamžité kompenzácie za povinne zatvorené prevádzky z dôvodu pandémie, informuje Pravda. Zároveň tvrdí, že po schválení lockdownu mali podnikatelia okamžite vedieť, akým spôsobom budú za toto obdobie odškodnení.

Napriek tomu o tom pri ohlasovaní opatrení nepadlo ani slovo, čo považuje maloobchod za absolútne neprijateľné. Naznačená podpora na nájomné a zvýšenie podpory na zamestnancov nie je podľa ISKM ani kvapkou v mori toho, čo aktuálne nepotravinový maloobchod a služby potrebujú.

Atmosféra už bola neznesiteľná, hovorí o odchode od Sulíka jeho pravá ruka
Ministra hospodárstva Richarda Sulíka opustila pravá ruka! Pandémia ešte ani zďaleka neskončila, no krízová poradkyňa áno. Zdá sa, že ministerstvo hospodárstva chce situáciu zvládnuť aj bez krízových poradcov. Na svojom poste totiž končí poradkyňa... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Lockdown pred Vianocami pripravuje obchodníkov o zisky

„V Českej republike neprišlo k zatvoreniu a o podporu sa už podnikatelia uchádzať môžu, Rakúsko opäť nabehlo na veľmi efektívny model preplácania nákladov v závislosti od poklesu tržieb, u nás podnikateľom zostali len oči pre plač a u viacerých aj prázdne účty,“ povedal predseda ISKM Daniel Krakovský. Lockdown nepotravinového maloobchodu a služieb prišiel podľa iniciatívy v čase, kedy mohli obchodníci aspoň čiastočne dobehnúť straty z predchádzajúcich vĺn. Mesiac pred Vianocami robí maloobchod aj štvrtinu všetkých ročných tržieb a výpadok tak bude podľa ISKM katastrofálny, zvlášť pri prípadom predĺžení opatrení, ako to naznačujú vládni predstavitelia.

Firmy varujú vládu: Priemyselné podniky nie sú testovacie centrá!
Nemáme testy! Asociácia priemyselných zväzov a dopravy upozorňuje na problémy pri testovaní nezaočkovaných zamestnancov. Podľa nej fabriky nie sú testovacie centrá. Ich prácou nie je zháňanie nízkoprofilového tovaru ale priemyselná výroba! Nie sme... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Žiadajú okamžité kompenzácie

Iniciatíva žiada o okamžité kompenzácie s nasledovnými požiadavkami. Efektívnu podporu na nájomné, ktoré ale bude zahŕňať aj všetky služby súvisiace s nájom (elektrina, plyn, internet, telefón a iné), a to vo výške 100 % počas obdobia zatvorenia. Podporu na zamestnancov – pre tých, čo musia byť kvôli zatvoreným prevádzkam doma, vo výške 100 % a zároveň opätovné zavedenie opatrenia na pokles tržieb. Príspevok na fixné náklady ako sezónny tovar, leasingy, úvery, odpisy a iné prevádzkové náklady, ktorých sa podnikatelia nevedia zo dňa na deň zbaviť, a to až do výšky rozdielu prepadu tržby.

Zamestnávajú tisíce ľudí

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov združuje viac ako 100 nepotravinových maloobchodných spoločností, maloobchod zamestnáva v SR približne 300 000 ľudí.

Kým veľké obchodné reťazce bez problémov predávajú rôzny tovar a zarábajú, maloobchod musí byť zatvorený.

Slovákov lockdown nezastavil! Pozrite, kam chodia nakupovať
Od štvrtka platí na Slovensku niečo, čo sa tvári ako tvrdý lockdown. Ani to však nezastavilo kúpychtivých občanov. Presunuli sa do nákupných centier v Maďarsku ležiacich v blízkosti hraníc. Nezvládnuté pravidlá lockdownu Občania Slovenskej... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!