„Najhoršia mutácia, akú sme doteraz videli“ - Británia kvôli obávanému novému variantu vírusu obmedzuje leteckú dopravu
27 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nový variant koronavírusu zistený v Južnej Afrike vyvoláva obavy u vedcov, aj politikov. Britská vláda teraz reaguje: Pozastavuje lety do šiestich afrických krajín, informuje nemecký Der Spiegel.

Veľká Británia pozastavila cestovanie do šiestich afrických krajín kvôli novému variantu koronavírusu. „Môže byť prenosnejší ako variant Delta a vakcíny naň môžu byť menej účinné," - uviedol britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Z tohto dôvodu budú pozastavené všetky lety z Južnej Afriky, Namíbie, Lesotha, Eswatini, Zimbabwe a Botswany do Spojeného kráľovstva.

Javid uviedol, že cestujúci, ktorí už pricestovali do Spojeného kráľovstva z niektorej z týchto krajín, musia ísť do karantény a druhý a ôsmy deň podstúpiť test PCR. Vyzval všetkých cestujúcich, ktorí prišli z týchto krajín v posledných desiatich dňoch, aby sa izolovali a dali sa otestovať.

Bavorsko: Nárast očkovaných aj na JIS-kách
Takmer 30 percent úmrtí na COVID-19 v Bavorsku v októbri tvorili plne zaočkovaní, informuje epochtimes.de. Medzi rýchlo rastúcim počtom úmrtí na koronavírus v Bavorsku je pomerne vysoký podiel plne očkovaných ľudí. Podľa údajov Štátneho úradu pre... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Len necelých 60 potvrdených prípadov s B.1.1.529 v Južnej Afrike, Botswane a Hongkongu

V Spojenom kráľovstve zatiaľ neboli zistené žiadne prípady tohto nového variantu. Z Južnej Afriky prichádza do krajiny každý deň približne 500 až 700 ľudí. Vyšší počet sa očakáva počas vianočného obdobia.

Nový variant by mohol obísť imunitnú ochranu získanú očkovaním

B.1.1.529 zatiaľ nie je v Spojenom kráľovstve klasifikovaný oficiálne ako variant vzbudzujúci obavy. Podľa odborníka z britského zdravotníckeho úradu  však ide o „najhorší variant, aký sme doteraz videli". V Južnej Afrike, Botswane a Hongkongu bolo doteraz potvrdených necelých 60 prípadov. Je obava, že variant s približne 30 mutáciami - dvakrát viac ako variant Delta - by mohol obísť imunitnú ochranu získanú očkovaním.

Farmafirmy dosahujú na vakcínach zisk 1 000 dolárov za ZA SEKUNDU
Farmaceutické spoločnosti Biontech, Pfizer a Moderna dosahujú podľa prieskumu globálnej aliancie pre vakcíny zisk 1 000 dolárov (necelých 880 eur) každú jednu sekundu na svojich vakcínach proti koronavírusu, informuje epochtimes.de K takémuto... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Izrael sa tiež „uzatvára“

Vláda v Izraeli zaradila krajiny Južná Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Namíbia a Eswatini medzi „červené krajiny". Úrad premiéra Naftaliho Bennetta oznámil, že ľudia z týchto krajín už nesmú vstúpiť do Izraela. Izraelčania, ktorí sa z týchto krajín vrátia domov, musia byť v karanténe až 14 dní, ale po týždni sa môžu z nej „vyslobodiť“ na základe dvoch negatívnych PCR testov. Nový variant sa bude pozorne sledovať, aby sa zabránilo jeho šíreniu v Izraeli.

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

"Máme obavy"

Juhoafrickí vedci už skôr uviedli, že nový variant s vedeckým názvom B.1.1.529 má „veľmi vysoký počet mutácií" a je "dôvodom na obavy".

Juhoafrický minister zdravotníctva Joe Phaahla označil tento variant za „vážne znepokojujúci" a za príčinu „exponenciálneho" nárastu hlásených prípadov v jeho krajine, uzatvára nemecký Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Bill Gates varuje pred bioteroristickými útokmi po pandémii
Bill Gates, aktuálne štvrtý najbohatší človek na svete, tvrdí, že potrebujeme nový spôsob očkovania. Varuje pred bioterorizmom, ktorý možno očakáť po pandémii, píše portál startitup.sk. Bill Gates ako jeden z prvých ľudí na svete varoval pred... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!