USA zavádzajú ďalšie sankcie kvôli Nord Stream 2
23 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

USA uvalili ďalšie sankcie v súvislosti s kontroverzným plynovodom Nord Stream 2. Nové sankčné opatrenia sú zamerané na spoločnosť Transadria, ktorá je napojená na Rusko, ako aj na dve lode, oznámil vo Washingtone americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, píše epochtimes.de.

Šéf americkej diplomacie zdôraznil, že vláda USA naďalej odmieta projekt plynovodu. USA však spolupracujú s Nemeckom a ďalšími spojencami, aby znížili riziká projektu pre Ukrajinu a ďalšie krajiny, dodal Blinken.

Spojené štáty už v minulosti uvalili sériu sankcií na spoločnosti, plavidlá a jednotlivcov zapojených do projektu Nord Stream 2. Súčasné sankcie boli oznámené v súvislosti s novou správou amerického ministerstva zahraničných vecí pre Kongres o ropovode. Plynovod je určený na prepravu ruského zemného plynu cez Baltské more do Nemecka.

Očkovanie Pfizerom: 357 vedľajších účinkov u 200 000 francúzskych vojakov... a trest za odmietnutie vakcíny (VIDEO)
Po očkovaní vakcínou proti COVIDu-19 sa u desiatok príslušníkov armády vo Francúzsku vyskytli vážne zdravotné problémy, píše epochtimes.de. Francúzska armáda sa obáva početných vedľajších účinkov po očkovaní vakcínou proti... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena však upúšťa od rozsiahlych represívnych opatrení, ktoré by projekt úplne zmarili. Nové sankcie nemajú na projekt de facto žiadny zásadný praktický vplyv.

Nord Stream 2 kameňom sváru medzi Washingtonom a Berlínom

Za Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa bol Nord Stream 2 jedným z hlavných bodov sporu medzi Washingtonom a Berlínom. Trumpova administratíva koncom roka 2019 uvalila sankcie, čo viedlo k pozastaveniu stavebných prác na plynovode.

Je pravda, že Biden, podobne ako Trump, sa domnieva, že Nemecko a Európa sú vďaka plynovodu čoraz viac závislé od Ruska v oblasti dodávok energie. USA však pod vedením Bidena dosiahli v júli minulého roka dohodu s Nemeckom o tomto projekte.

Bavorsko: Nárast očkovaných aj na JIS-kách
Takmer 30 percent úmrtí na COVID-19 v Bavorsku v októbri tvorili plne zaočkovaní, informuje epochtimes.de. Medzi rýchlo rastúcim počtom úmrtí na koronavírus v Bavorsku je pomerne vysoký podiel plne očkovaných ľudí. Podľa údajov Štátneho úradu pre... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Washington súhlasil, že nebude brániť dokončeniu plynovodu prostredníctvom sankcií. Na oplátku má byť tranzit plynu cez Ukrajinu zmluvne zabezpečený na dlhé obdobie. Nord Stream 2 vyvoláva v Kyjeve obavy, že Ukrajina by mohla stratiť význam ako tranzitná krajina pre ruský plyn.

Nord Stream 2 bol dokončený ešte v septembri. Ešte ale nebol uvedený do prevádzky. Jeho výstavba sa začala v máji 2018. Plynovod, ktorý je dlhý približne 1 200 kilometrov a pozostáva z dvoch potrubí, má Nemecku dodávať podstatne viac zemného plynu z Ruska ako doteraz, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulok red. HD.)

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!