Vláda pripravuje pôdu na povinné očkovanie experimentálnou vakcínou!
21 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

To, čo ešte v lete odmietali aj naši najvyšší koaliční činitelia sa pomaly stáva skutočnosťou! Už neplatí, že očkovanie nikdy nemôže byť povinné. Najnovší vývoj pandémie na Slovensku zmenil aj rétoriku vlády a otázka povinného očkovania sa skloňuje čoraz častejšie. 

Preverujú právne prekážky

Najnovšie tvrdenie premiéra Eduarda Hegera, podľa ktorého by to bola ideálna cesta, ako z pandémie von, so sebou prinieslo vlnu kritiky. Ozýva sa nielen opozícia či tzv. antivaxeri ale aj odborníci na nielen na právo ale aj zdravie.

Práve tieto právne prekážky na zavedenie povinnosti vakcinácie si dalo ministerstvo spravodlivosti preveriť. Výsledkom je, že na jej presadenie je potrebná už iba politická zhoda. Kto ju bude presadzovať v najväčšej miere?

Kým v krajinách aj s lepšou zaočkovanosťou sprísňujú opatrenia pre všetkých a zavádzajú povinné očkovanie, slovenskí politici pristupujú k obmedzeniam opatrne. Zavedenie povinného očkovania sa však skloňuje už niekoľko týždňov. Narazilo však na právny problém a na to, či by ho slovenská ústava povoľovala, píše portál cas.sk

Od zajtra platia nové prísne opatrenia! Ako bude vyzerať lockdown pre neočkovaných?
Opatrenia proti pandémii sa od zajtra sprísňujú! Väčšina mapy Slovenska sa sfarbí do čierna a začína platiť lockdown pre nezaočkovaných. Situácia sa zhoršuje zo dňa na deň a najnovšie je na pretrase aj povinné očkovanie. Od pondelka 22. novembra... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Rozpor s ústavou nevidia

„Faktom je aj, že ministerstvo spravodlivosti vypracovalo analýzu, z ktorej jasne vyplýva, že povinné očkovanie je z právneho hľadiska možné zaviesť,“ potvrdilo ministerstvo zdravotníctva. Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej je v tejto situácii hovoriť o zavedení povinného očkovania ústavnoprávne.

„Pre mňa by toto bola ideálna cesta. Či už 65+, alebo 60+, podľa toho, ako odborníci rozhodnú. Ja si myslím, že už aj 50+ by bol ideálny diapazón,“ povedal Eduard Heger v relácii RTVS Sobotné dialógy. No je na to potrebná legislatíva.

Z koalície sa dlhší čas k danej téme negatívne stavajú strana SaS či hnutie Sme rodina. Svojimi slovami to potvrdil aj Boris Kollár. „Ale rovnako hovoríme, že očkovanie je cesta k ochrane zdravia,“ uviedol.

Šialené: Šimečka vyzýva vládu na bezodkladné povinné očkovanie! Uhrík je proti
Epidemiologická situácia na Slovensku sa vraj rapídne zhoršuje, a tak sa robí ešte väčší tlak na očkovanie proti COVID-19. Dochádza to až tak ďaleko, že sa, po vzore napríklad Rakúska, uvažuje aj nad povinným očkovaním. Experimentálne vakcíny, ako... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik

Opozícia to vidí inak

Opozičný SMER-SD je rozhodnutý proti povinnému očkovaniu urobiť čo sa dá. „Je už za všetkými čiarami protiústavnosti a ani by nefungovalo, pretože krajiny takmer so 100-percentnou zaočkovanosťou majú dnes rovnaké problémy v nemocniciach ako Slovensko, len s tým rozdielom, že skoro všetci hospitalizovaní sú zaočkovaní,“ tvrdí Robert Fico.

„Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami,“ pridal sa Pellegrini. 

Na odmietavé nálady k povinnému očkovaniu Heger reagoval tým, že vírus si politický názor nevyberá. „Robert Fico by sa mal stretnúť s odborníkmi, ktorí sa tomuto venujú dennodenne a mal by sa ich snažiť pochopiť a nerobiť takúto politiku, akú robí. Toto je zápas s vírusom,“ upozornil Heger.

Chmelár: Pán premiér, musíte konať! Nemôžete byť za chrumkavého pre každého
Nemyslím si, že povinné očkovanie vyrieši náš problém! Iba zvýši extrémnu polarizáciu spoločnosti. Zamýšľa sa o tom vo svojom statuse na sociálnej sieti historik, politický a mediálny analytik a publicista Eduard Chmelár. Podľa neho je náš problém... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!