Šanca stretnúť infikovaného je dosť vysoká. Stále ale nie sme na vrchole tretej vlny
19 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Upozorňuje na to známy matematik Richard Kollár a dodáva, že situácia je skutočne zlá. Aj keď už teraz sú čísla vysoké, stále to nie je vrchol tretej vlny, píše portál startitup.sk.

Každým dňom sa zvyšuje počet nakazených, ale aj obetí koronavírusu. Situácia na Slovensku nie je vôbec priaznivá. Potvrdzuje to aj známy matematik Richard Kollár.

Súčasne priznáva, že „napríklad nárast v nemocniciach nie je taký veľký, ako bol po víkendoch a sviatkoch v posledných týždňoch.“ Dodal, že nie je jasné, či za to môže práve ústup pandémie.

K dnešnému dňu je v našich nemocniciach hospitalizovaných 2 862 pacientov, z ktorých 258 potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu a 241 leží na JIS-kách. Pred dvoma týždňami bolo v nemocniciach 1 430 pacientov.

Farmafirmy dosahujú na vakcínach zisk 1 000 dolárov za ZA SEKUNDU
Farmaceutické spoločnosti Biontech, Pfizer a Moderna dosahujú podľa prieskumu globálnej aliancie pre vakcíny zisk 1 000 dolárov (necelých 880 eur) každú jednu sekundu na svojich vakcínach proti koronavírusu, informuje epochtimes.de K takémuto... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Stále nie sme na vrchole tretej vlny

Kollár predpokladá, že „najbližšie týždne bude rast pokračovať, aj keď už pomalšie“, a to aj vďaka obmedzeným kapacitám. Hoci sú čísla už teraz nesmierne vysoké, podľa matematika stále nie sme vo vrchole tejto vlny.

Kollár uviedol, že „pozitivita PCR testov sa síce stabilizovala, no počet testov postupne rastie a je možné, že ide len o akési spomalenie, ako aj v prípade antigénových testov“.

Práve tieto správy považuje matematik za celkom dobré. Môžu naznačovať, že vrchol pandémie je skutočne na dosah.

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Odchod zdravotníkov nás oslabil

Podľa ministerstva zdravotníctva je kapacita lôžok pre COVID len 3 000. Podobne ventilácie sú využité na 97 percent, konštatuje odborník.

V porovnaní s predošlou vlnou sme na omnoho nižších číslach, podotýka Kollár s tým, že vlani nebolo v nemocniciach toľko iných pacientov. To, že sa počas minulého roka našlo v nemocniciach také množstvo lôžok, možno považovať za úspech.

Štúdia: Najväčšia úmrtnosť na COVID je v krajinách s najvyššou mierou očkovania
Údaje zo 185 krajín a štúdia uverejnená v časopise European Journal of Epidemiology ukazujú, že najvyššia incidencia a úmrtnosť na COVID-19 je v krajinách, kde je očkovanie najrozšírenejšie, píše epochtimes.de. Najvyššia úmrtnosť v krajinách s... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Kollár pripomína, že tento rok nás oslabil odchod zdravotníkov, ktorí odišli počas leta. Na záver konštatuje, že situácia je naozaj zlá. „Nielen v nemocniciach. Aj šanca stretnúť infikovaného je teraz už dosť vysoká,“ – cituje známeho matematika portál startitup.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Scenára sociálnej biedy sa vďaka COVIDU už možno ani nedožijeme
Sociálne siete tú plné zaručených politických „návodov“ na to, ako sa dajú poľahky zlikvidovať drobní podnikatelia. Na jeden z nich vo svojom statuse poukazuje Juraj Mesík. Ako píše, nie je ešte ani polovica novembra a „koleso inflácie sa v Európe... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!