Obchodné reťazce ostro kritizujú nové opatrenia: Mnohé ani neotvoria!
19 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Neočkovaní budú mať po novom povolený vstup už len do obchodov s nevyhnutnými životnými potrebami! Iba s negatívnym testom sa nedostanete už ani do nákupných centier. Obchodné reťazce však protestujú - mnohé potraviny a lekárne sú práve v nákupných centrách.

Lockdown pre nezaočkovaných

Sprísnenie opatrení začne na Slovensku platiť od pondelka 22. novembra na tri týždne. Začne sa vlastne lockdown pre nezaočkovaných. Iba s negatívnym testom sa nedostanú ani do nákupných centier. 

Vstup budú mať povolený už len do obchodov s nevyhnutnými životnými potrebami – potraviny, lekárne, drogérie, ambulancie lekárov, prípadne prevádzky poskytujúce terapiu osobám so zdravotným postihnutím. 

Prevádzky sú práve v nákupných centrách

To sa však nepáči obchodným reťazcom, ktoré majú svoje prevádzky práve v nákupných centrách. Upozornila na to Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje najväčšie obchodné reťazce na Slovensku, píše portál 1pluska.sk.

„Podľa súčasného znenia zverejnenej vyhlášky tak zostane zablokovaná výrazná časť lekární pre väčšinu obyvateľov Slovenska, vrátane tých, ktoré sú inak bežne otvorené aj počas víkendových dní,“ povedal Martin Krajčovič, predseda SAMO.

Pravidlá nového Covid automatu: Nastupuje armáda a polícia. Kde to bude najhoršie?
Neočkovaní budú mať po novom povolený vstup už len do obchodov s nevyhnutnými životnými potrebami! Sprísnenie opatrení začne platiť od pondelka 22. novembra na tri týždne. Ak sa potom situácia v nemocniciach stabilizuje, vláda prehodnotí... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Reťazce vnímajú ako problematickú aj reguláciu zvýšenia počtu metrov štvrocových na zákazníka z 15 m2 na 25m2. „Nemáme vedomosť, že by v niektorej inej krajine platili takto striktné pravidlá na vstup do predajní s esenciálnym tovarom. Nie je ani nikde preukázané, že v obchodoch prichádza k šíreniu vírusu, naopak, pre prísnu disciplínu v rámci obchodov, špeciálne s esenciálnym tovarom, patria tieto prevádzky celosvetovo k najbezpečnejším,“ vysvetlil predseda SAMO.

Boja sa provokatérov

Navyše, sprísnenie regulácie ohľadom metrov štvrocových na zákazníka, môže spôsobiť rady pred obchodmi, v zlom počasí a navyše v náročnom predvianočnom období, môže zapríčiniť ešte väčšiu nervozitu, ktorá býva živnou pôdou pre provokatérov.

„Z vyššie uvedených dôvodov preto SAMO dôrazne žiada o urgentnú zmenu súčasného znenia vyhlášky tak, aby bol umožnený prístup do obchodných domov aj osobám mimo režimu OP, pokiaľ sa jedná o návštevu esenciálnych prevádzok. Zároveň žiada o úpravu, ktorá ponechá 15m2 na zákazníka v rámci predajní s esenciálnym tovarom,“ dodal Krajčovič.

Tabák kritizuje Hegerov nový covid automat: Kde je tá vakcína slobodou? Prosím, zmeňte to!
Kde je tá vakcína slobodou? Kde máme brať motiváciu očkovať sa? Pýta sa poslankyňa parlamentu za OĽaNO Romana Tabák na svojej stránke na sociálnej sieti. Nepáčia sa jej prísne obmedzenia kultúrnych a športových podujatí, kde je podľa premiéra... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Niektoré obchody možno ani neotvoria

Prevádzkam tiež hrozí, že viaceré v pondelok ani neotvoria pre nedostatok zamestnancov.

„Berúc do úvahy, že zaočkovanosť personálu obchodov, najmä v regiónoch s nízkou zaočkovanosťou obyvateľstva môže byť približne rovnaká, nie je vylúčené, že po kontrole covid passov zamestnancov zistíme, že na otvorenie predajne ich nie je dostatok. Je preto reálna hrozba, že niektoré predajne potravín a drogistického tovaru by zostali v niektorých regiónoch Slovenska od pondelka zatvorené, ak sa táto povinnosť stanoví takto na poslednú chvíľu,“ upozornil šéf SAMO. 

Otvorená zostáva aj otázka úhrady povinných testov zamestnancov, ktorá zatiaľ nie je legislatívne upravená a pohybuje sa v rovine verbálnych sľubov, že budú uhradené štátom. Nedoriešený zostáva aj problém nakladania s použitými testami, keďže ani táto problematika nie je nijako upravená.

Šanca stretnúť infikovaného je dosť vysoká. Stále ale nie sme na vrchole tretej vlny
Upozorňuje na to známy matematik Richard Kollár a dodáva, že situácia je skutočne zlá. Aj keď už teraz sú čísla vysoké, stále to nie je vrchol tretej vlny, píše portál startitup.sk. Každým dňom sa zvyšuje počet nakazených, ale aj obetí... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!