Chýbajúcich učiteľov nahradia študenti: Ešte viac znížime kvalitu, myslí si odborník
19 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Katastrofálnu situáciu s nedostatkom učiteľov by mali vyriešiť študenti. Minister školstva Branislav Gröhling totiž vyčíslil, že budúci rok bude o 1 500 vyučujúcich menej a do roku 2025 ich bude chýbať takmer osemtisíc.Preto od budúceho roka diplomovaných učiteľov budú môcť dočasne zastúpiť aj budúci pedagógovia, píšu Hospodárske Noviny.

Problém sa zhoršuje

Problém rastie zo dňa na deň. Školám dlhodobo chýbajú učitelia prírodovedných predmetov, ale aj prvého stupňa. Mladí kvôli nizkym platom a vyčerpaniu z pandémie odchádzajú do iných sektorov a tí starší sú už v dôchodkovom veku.

Riaditelia však musia zabezpečiť vzdelávací proces. Dočasné riešenie prinesie schválená novela zákona o pedagogických zamestnancoch. Umožní, aby akútny nedostatok mohli suplovať študenti.

Učiť budú na dohodu

Od budúceho roka by sa chýbajúce miesta mohli obsadiť na dohodu. Nová legislatíva totiž umožní, aby výučbu mohol zabezpečiť aj pracovník mimo pracovného pomeru na základe dohody. „Môže to byť aj študent príslušného učiteľského študijného programu,“ spresnil odbor komunikácie rezortu školstva.

Faktom je, že pre poslucháčov posledných ročníkov pedagogických odborov je prax povinná už dnes. V triede pôsobia spravidla niekoľko týždňov a za svoju činnosť sú odmenení kreditmi. 

Rozdelením ľudí do dvoch kategórií vláda kryje svoje fatálne zlyhania!
Vláda sa definitívne rozhodla vytvoriť občanov dvoch kategórií! Upozorňuje vo svojom statuse na sociálnej sieti líder Hlasu a expremiír Peter Pellegriny. Ohodnotil tak najnovšie sprísnenie protipandemických opatrení a zavedenie lockdownu pre... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Nie každý to vidí optimisticky

Od budúceho roka by však mohli uzatvoriť dohodu a pôsobiť tam dlhodobejšie. Podľa ministerstva by mal kandidát prejsť štandardným výberovým konaním. „Nemožno vylúčiť, že sa prihlási učiteľ, ktorý spĺňa požadované predpoklady,“ odkázal odbor komunikácie.

Ináč to však vidí riaditeľ Základnej školy Š. M. Daxnera Rimavskej Sobote Peter Černý. „Študenti prichádzajú aj z univerzít slabo pripravení. Mnohokrát vidíme, že z niektorých nikdy nič nebude,“ konštatuje. Postaviť vysokoškolákov za katedru nepovažuje za šťastné riešenie. Myslí si, že by sa mali na profesiu pripravovať dlhšie.

Ešte viac znížime kvalitu

Obavy o kvalitu vzdelávacieho procesu vyjadrili aj ďalší. Podľa riaditeľa na Gymnázium SNP v Gelnici Dušana Andraška je to rovnaké, ako keby v nemocniciach viedli operácie medici. „Riešime problémy tým, že ešte viac znížime kvalitu personálu. Pošleme tam deti z vysokých škôl, ktoré často nemajú vybudovanú autoritu,“ doplnil.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/18/mudr-alena-jancova-nechcem-sirit-poplasne-spravy-ale-pytat-sa-musim

Naopak, dobrú skúsenosť s mladými má riaditeľka Základnej školy Dudova v Bratislave Hana Závodná. Ak preukážu určité osobnostné predpoklady, dala by im šancu. „V krízových situáciách by som radšej zamestnala študenta, ako aby predmet učil niekto nekvalifikovaný alebo by sa dlhodobo suploval,“ dopĺňa.

Treba skĺbiť brigádu so štúdiom

Zatiaľ ale nie je jasné ani to, ako by poslucháči skĺbili brigádu so štúdiom. Keď majú totiž klasickú prax, nemajú v rozvrhu iné prednášky. Preto si Andraško nevie predstaviť, že by v zbore pôsobili dlhodobejšie. „Podľa mňa by museli mať vtedy prerušený ročník alebo by bolo štúdium iba online,“ hovorí.

Školský analytik Peter Zmeko na jednej strane vníma pozitívne, že sa študentom rozšíria možnosti získania skúseností. Poukazuje však na fakt, že stále nie sú plne kvalifikovaní. „Štúdie ukazujú závislosť uplatnenia žiaka od toho, akého mal učiteľa. My síce zaplátame personálnu poddimenzovanosť, ale nedáme mu plnohodnotného učiteľa,“ upozornil.

Sólymos sa pustil do vlády za pandemické opatrenia: Vlak nám už dávno ušiel!
Vláda sa snaží naskočiť na vlak, ktorý dávno ušiel! Tak okomentoval prísnejšie protipandemické opatrenia exminister životného prostredia a súčasný predseda republikovej rady mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia László Sólymos. Podľa... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Dočasné riešenie

Podľa rezortu školstva však kvalita vzdelávacieho procesu môže utrpieť len nadužívaním alebo zneužívaním tohto nástroja. „Riešenie nemožno chápať ako trvalú možnosť, ale len ako nástroj na prechodné riešenie krízovej situácie pri akútnej potrebe zabezpečenia vyučovania,“ uviedol odbor komunikácie.

Takmer rok čo rok pedagógom rástli tabuľkové mzdy od štyroch do desiatich percent. Tento rok však vyššie sumy na výplatných páskach nevideli. Ešte väčšou ranou pre nich bolo zistenie, že so zvyšovaním ich platov neráta ani štátny rozpočet na budúci rok.

Prezident slovenskej komory učiteľov považuje možnosť zamestnať vysokoškolákov za lacné riešenie. „Na študentov pôjde určite menej finančných prostriedkov ako na učiteľa, ktorý má prvú atestáciu a má príplatky za profesijný rozvoj,“ poznamenal pre HN.

Exprokurátorka Mišíková si podala Lipšica i Žilinku! TOTO im odkazuje
Mediálne odkazy nepôsobia dobre na verejnosť! Odkázala to bývalá prokurátorka a členka Súdnej rady Eva Mišíková generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi a špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi. Kauzy bosov podsvetia Mišíková v... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!