Matovičova „úžasná reforma“? Výsmech bežnému zamestnancovi! TOTO azda nie
17 | 11 | 2021 I Jozef Uhlárik

Igor Matovič pred pár dňami pompézne predstavoval svoju daňovo-odvodovú reformu, ktorá už pripomínala Colombovu ženu. Teraz ju experti podrobili kritike, ktorá sa jej strojcovi asi veľmi nepáči.

Daňovo-odvodovú reformu z dielne Igora Matoviča, ktorý sa pred časom dosť nešťastne priznal, že financiám on veru nerozumie, preto ich u nich spravuje manželka, najskôr podrobil ostrej kritike exminister financií Ivan Mikloš. Teraz si ju vzal pod drobnohľad aj expert na financie a exminister práce Jozef Mihál. Ani jemu, ako priznáva v statuse, sa Matovičov návrh nepozdáva, pretože avizované „waau“ sa pre väčšinu Slovákov konať vôbec nebude.

Ak ste bežný pracujúci, na sumy, o ktoré si prilepšíte, sa radšej ani nepozerajte

Mihál hneď v úvode radí Slovákom ako môžu zistiť, či budú mať po reforme nášho financmajstra viac peňazí. „Do mzdovej kalkulačky (kliknite na link www.platy.sk/vypocet-mzdy) zadáte vašu súčasnú mesačnú hrubú mzdu. Kalkulačka vám vypočíta vašu súčasnú mesačnú čistú mzdu. K tomu si pripočítajte vaše súčasné benefity, ktoré vám musí poskytovať zamestnávateľ, a to cca 45 eur mesačne na stravovanie a 0,6% z hrubej mzdy cez sociálny fond,“ píše Mihál a vzápätí prikladá aj vzor - napríklad pri hrubej mzde 2000 eur je vaša čistá mzda 1474 eur + 45 eur stravovanie + 12 eur sociálny fond = 1531 eur.

„Z kalkulačky si odpíšte, aké za vás platí zamestnávateľ v súčasnosti odvody. Tie pripočítajte k súčasnej hrubej mzde, pripočítajte 45 eur na stravovanie a pripočítajte 0,6% z hrubej mzdy na sociálny fond. Tak dostanete celkové súčasné mzdové náklady zamestnávateľa. Toto číslo vydeľte 1,39 = dostanete vašu novú hrubú mzdu. A vašu novú hrubú mzdu vynásobte x 0,81 = dostanete vašu novú čistú mzdu,“ radí exminister Mihál.

Mihál hodnotí Matovičovu reformu: Súkromníci budú potrebovať prášky na srdce!
Daňový expert Jozef Mihál sa na sociálnej sieti vyjadril k časti predstavenej daňovo-odvodovej reformy ministra financií Igora Matoviča. Ten síce oceňuje zjednodušený systém pre zamestnancov, no súkromníci si zrejme budú musieť pred dnešným finále... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

„Ak bude vaša nová hrubá mzda nižšia ako 1111 eur, k výslednej novej čistej mzde si ešte pripočítate „zamestnanecký bonus“ = 100 eur - 0,09 x nová hrubá mzda. Pozor, benefity typu stravovanie a sociálny fond budú po novom zrušené,“ upozorňuje Mihál a dodáva, že napríklad pri vašej súčasnej hrubej mzde 2000 eur sú odvody zamestnávateľa 704 eur + 45 eur na stravovanie + 12 eur sociálny fond = 2761 eur, čo sú celkové mzdové náklady zamestnávateľa.

Ľudia vás už nechcú! Zradili ste všetko! Zmiznite! Odkazuje koalícii Blaha
Slovensko, respektíve jeho hlavné mesto, sa dnes v sviatočný deň osláv 17. novembra premení na miesto protestov proti všetkému, čo táto koalícia za rok a pol napáchala. A že je toho naozaj dosť netreba vari ani pripomínať. Súčasná štvorkoalícia,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik

Mihál však vo výpočtoch pokračuje ďalej, a rovnako ďalej šokuje

2761 eur / 1,39 = 1986 eur ... to bude vaša nová hrubá mzda.

1986 eur x 0,81 = 1609 eur ... to bude vaša nová čistá mzda.

„Rekapitulácia. Po starom máte 1531 eur (viď vyššie), po novom budete mať 1609 eur. To bude o 78 eur viac. Respektíve váš čistý príjem sa zvýši o 5%,“  vysvetľuje exminister.

Matovičovu reformu označil Kaník za chiméry a zbožné želania
Minister financií Igor Matovič po častiach predstavil dlho očakávaný návrh daňovo-odvodovej reformy. A chvály sa veru nedočkal. Kým jeho predchodca na ministerstve Ladislav Kamenický Matoviča bez servítky nazval klamárom a jeho reformu... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

A aby vám to uľahčil, tu je ešte niekoľko prepočtov.

Zamestnanec so 700 eurami v hrubom by si mal v čistom polepšiť o 5 eur mesačne.

Zamestnanec s 1000 eurami v hrubom by si mal v čistom polepšiť o 3 eurá mesačne.

Zamestnanec s 2000 eurami v hrubom by si mal v čistom polepšiť o 78 eur mesačne.

Zamestnanec s 10.000 eurami v hrubom by si mal v čistom polepšiť o 555 eur mesačne.

Zamestnanec so 20.000 eurami hrubom by si mal v čistom polepšiť o 214 eur mesačne.

Čo teda z toho vyplýva? Že bežný Slovák si veru mesačne až tak veľmi neprilepší, ale boháčom sa veru mesačne ujde celkom slušný bonus.

Mikloš tvrdo rozmetal Matovičovu reformu
Čo si to zas vymyslel, Igor? Návrh novej daňovo–odvodovej reformy z dieľne ministra financií Igora Matoviča sa teší obrovským ohlasom. Je len smutné, že výlučne negatívnym. A to nekritizuje len opozícia. Reforma sa nestretla ani s pochopením... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | DianaZaťková

 Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!