Mihál hodnotí Matovičovu reformu: Súkromníci budú potrebovať prášky na srdce!
16 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Daňový expert Jozef Mihál sa na sociálnej sieti vyjadril k časti predstavenej daňovo-odvodovej reformy ministra financií Igora Matoviča. Ten síce oceňuje zjednodušený systém pre zamestnancov, no súkromníci si zrejme budú musieť pred dnešným finále zobrať prášky na srdce!

Čierneho Petra podľa Mihála schytali zamestnávatelia. Odborník to vidí asi takto:

1. "Prvá pomoc" pre firmy a SZČO dosahuje úroveň len 60 až 70 percent súm, ktoré sa vyplácali na jar.

2. Nový "Kurzarbeit" bude od januára znamenať ešte nižšie príspevky a komplikované podmienky.

3. Zamestnávatelia sú zodpovední za kontrolu zamestnancov v režime OTP. Zamestnanca, ktorý sitom OTP neprejde, nesmú vpustiť na pracovisko.

4. Zamestnávatelia budú zamestnancom platiť karanténne PN-ky.

Mikloš tvrdo rozmetal Matovičovu reformu
Čo si to zas vymyslel, Igor? Návrh novej daňovo–odvodovej reformy z dieľne ministra financií Igora Matoviča sa teší obrovským ohlasom. Je len smutné, že výlučne negatívnym. A to nekritizuje len opozícia. Reforma sa nestretla ani s pochopením... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | DianaZaťková

Vidí aj isté výhody

Expert na daňové vychytávky Jozef Mihál však zdôraznil, že "súčasný daňovo-odvodový systém sa výrazne zjednoduší a daňovo-odvodové zaťaženie ceny práce zamestnanca sa zníži zo súčasných  cca 40% až 48% na cca 38% až 43%. Zamestnanec bude platiť len 19% daň a žiadne odvody. Zamestnávateľ bude platiť 39% odvod, za študenta a ZŤP len 29% odvod a za plných invalidov len 19% odvod," popisuje výhody reformy Mihál.

 

Na obrázku môže byť 2 ľudia a stojaci ľudia

Chybičky krásy a tabletky pre kardiakov

Mihál postupne prechádza na ďalšie body, ktoré už tak pozitívne nevyzerajú. "Zvýšenie čistých miezd zamestnancov bude len symbolické, ak vôbec nejaké. Stratia totiž súčasné výhody - spomínané príspevky na stravovanie, rekreácie, sociálny fond. Najmä pri nízkopríjmových to bude "o ničom"," kritizuje Mihál.

Následne však poriadne zaťal pred dnešnou treťou časťou. "Čakáme na detaily a na zajtra (dnes, pozn. red.), SZČO (samostatne zárobkovo činné osoby, pozn. red.) by si mali pripraviť zásoby liekov na ukľudnenie srdcovej činnosti," predpokladá negatívny scenár Mihál.

Naď o tvrdom lockdowne: Nemáme na výber!
Pandemická situácia je kritická, rokuje sa o zavedení lokálneho lockdownu či núdzového stavu! Vyhlásil to minister obrany Jaroslav Naď ohľadne situácie, ktorá na Slovensku nastane už od pondelka budúceho týždňa. V červenej farbe totiž zostanú len... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková