Matovičovu reformu označil Kaník za chiméry a zbožné želania
16 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Minister financií Igor Matovič po častiach predstavil dlho očakávaný návrh daňovo-odvodovej reformy. A chvály sa veru nedočkal. Kým jeho predchodca na ministerstve Ladislav Kamenický Matoviča bez servítky nazval klamárom a jeho reformu daňovo-podvodovou, exminister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudo Kaník označil návrhy za chiméry a zbožné želania.

"Čakal som s čím pride Matovič a vedel som, že sa treba obávať. Žiaľ nemýlil som sa. Jeho návrh zmien v odvodovom a daňovom zaťažení práce by kľudne mohol predložiť aj minister za komunistickú stranu. Hodnotovo tam tento návrh patrí," vyjadril sa Kaník na sociálnej sieti.

Zvyšuje odvody zamestnávateľom

Podľa exministra práce Matovičov návrh zvyšuje odvody zamestnávateľom a zdražuje tak cenu práce, ktorá už dnes je na Slovensku veľmi vysoká.

"Zabudol, že neexistuje žiadny zamestnanec bez svojho zamestnávateľa, vrátane tých najmenších zamestnávateľov aj živnostníkov a neváha ich este viac zaťažiť," upozorňuje Kaník. "Jeho návrhy su rozpočtovo nekryté. To čo by malo prekryť rozpočtové výpadky su len chiméry a zbožné želania, nie realita," dodáva.

Kamenický: Matovič s reformou klame a účelovo zavádza!
Matovičova daňovo-podvodová revolúcia! Minister financií klame ľudí, ako to robil celý svoj život. Mnohí z vás nedostanú vyššiu čistú mzdu, ale naopak nižšiu! Upozorňuje vo svojom statuse na sociálnej sieti exminister financií a poslanec parlamentu... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Technicky veľmi drahé a komplikované

Kaník tvrdí, že zmeny by navyše boli technicky veľmi drahé a komplikované. Presuny agendy aj ľudí medzi finančnou správou a sociálnou poisťovňou, guláš medzi príjmami štátneho rozpočtu, čo sú dane a poistnými platbami, čo sú zas odvody, by bol mimoriadne komplikovaný.

Ekonomicky by poškodil Slovensko

"Nerád to hovorím, ale je to veľmi zlý návrh, plný populizmu a socializmu. Ekonomicky by poškodil Slovensko a v konečnom dôsledku aj zamestnancov, za ktorých sa Igor Matovič chce skryť," konštatuje exminister.

"Este dopĺňam. Ako moze klesnúť cena práce, tvrdí IM, ked vzrastú odvody zamestnávateľov? Cenu práce totiž platia zamestnávatelia. Tí zaplatia viac. Klesne odvodové zaťaženie, ale len zamestnancom. Ale to nie je cena práce, ale čistý príjem zamestnanca, ktorý logicky vzrastie," vysvetľuje v závere Kaník.

Zurian sa ukrýva v zahraničí: Stále sa otáčam, kedy na mňa vyskočia kukláči
Necíti sa v bezpečí. Bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian je dnes jedným z aktérov vojny v polícii a ukrýva sa v zahraničí. To, že sa aktuálne nenachádza na Slovensku, ale v jednej z „rusky hovoriacich krajín“, potvrdil... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková