Nová misia Spojeného kráľovstva priniesť „slobodu“ do východnej Európy skončí katastrofou
15 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Paula Robinsona (Russia Today) 

S rastúcim napätím na poľsko-bieloruských hraniciach Spojené kráľovstvo ukazuje prstom na Rusko, bije na poplach kvôli potenciálnej vojne a hrozí vyslaním vojakov na Ukrajinu. Nemožno sa nečudovať, kto koho destabilizuje, konštatuje bývalý dôstojník britskej armády a profesor na Univerzite v Otave Paul Robinson.
 

Jednou z najzábavnejších čŕt posledných rokov bol hlas britských učencov, ktorí obviňovali Rusov z toho, že nedokázali prekonať stratu svojho impéria. No Churchilovské ilúzie o Británii stojacej osamotene proti silám zla naďalej poháňajú vnímanie Spojeného kráľovstva ako veľmoci, ktorej vojenská sila je všetko, čo stojí medzi svetom a chaosom. 

Pridajte k tomu niekoľko post-brexitových fantázií o „globálnej Británii“ a zreteľný nedostatok schopnosti zapojiť sa do kritickej sebareflexie a máte na svetovej scéne dosť nebezpečný koktail.

Britská ministerka zahraničných vecí nevie o čom hovorí

Prázdnota britského zahraničnopolitického myslenia jasne vyplynula z článku, ktorý tento víkend napísala britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová na tému utečenecko-migračnej krízy na bielorusko-poľskej hranici. V štyroch krátkych stĺpcoch Trussová používa slovo „sloboda“ 11-krát a slová „demokracia“ alebo „demokrati“ deväťkrát. 

Pritom ich používa v kontraste s výrazmi ako „zhubné autokratické režimy“ a „zlí herci“, ktorí zjavne nechcú nič viac než „destabilizovať“ západné „demokracie milujúce slobodu“ pri každej príležitosti.

Kyjev konečne obvinil Washington! Zo zámernej dezinformovanosti celej spoločnosti
Tlejúca kríza medzi Bieloruskom a jeho susedmi Poľskom a Litvou týkajúca sa utečencov má odvrátiť pozornosť členov EÚ od „ruských aktivít“ na hraniciach s Ukrajinou. Vyhlásil to ako senzáciu najvyšší americký diplomat. Sama Ukrajina to označila ako... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Britská ignorácia nepohodlných faktov

Je to čiernobiely pohľad na svet. Tiež ignoruje nepohodlné pravdy, ako napríklad skutočnosť, že stovky členov personálu vzdušných síl Saudskej Arábie, ktorá má ďaleko od demokracie, absolvovali výcvik v Spojenom kráľovstve od Royal Air Force a že lietadlá Typhoon Saudskej Arábie dodané Britmi zohrávali vedúcu úlohu v brutálnej a úplne neúspešnej vojne tejto krajiny v Jemene. 

Trussovej pohľad na svet nie je len zjednodušený, ale prejavuje sa aj šokujúcim nedostatkom sebauvedomenia.

Nechápe východoeurópske záležitosti

Okrem toho Trussová veľmi zle rozumie východoeurópskym záležitostiam. Bieloruský líder Alexander Lukašenko sa snaží „podkopať regionálnu bezpečnosť,“ hovorí a tvrdí, že vo svojej snahe o vytvorenie nestability využíva „zúfalých migrantov ako pešiakov“. Neexistuje však žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že Lukašenko sa snaží „podkopať regionálnu bezpečnosť“ alebo „vytvoriť nestabilitu“. 

Pokiaľ má jeho údajné konanie logiku, je to skôr nátlak na Európsku úniu, aby uvoľnila sankcie, ktoré uvalila na Bielorusko, ako zasievať chaos pre chaos. Európe sa to nemusí páčiť, ale sotva to predstavuje hrozbu pre jej bezpečnosť alebo stabilitu.

Putin označil cvičenia NATO a USA v Čiernom mori za vážnu výzvu
Ruský prezident Vladimír Putin označil nedávne vojenské cvičenia USA a NATO v Čiernom mori za vážnu výzvu, píše epochtimes.de. „Do týchto cvičení sú zapojené nielen námorné sily, ale aj letectvo. Je to pre nás vážna výzva,“ - povedal Putin v... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ďalej sa Trussová stavia proti Rusku. "Rusko tu má jasnú zodpovednosť," píše, "musí tlačiť na bieloruské úrady, aby ukončili krízu a začali dialóg." To je vážne zle. Po prvé, ako je čoraz jasnejšie, Moskva nekontroluje Minsk. Preto je ťažké zistiť, akú „zodpovednosť“ má. 

Po druhé, Trussová v skutočnosti hovorí, že ak Lukašenko nie je bábkou ruského prezidenta Vladimira Putina, mal by ňou byť. Vo svetle všetkých sťažností na „ruské zasahovanie“ v iných krajinách je zvláštne, že teraz sa zdá, že Spojené kráľovstvo chce, aby Rusko zasahovalo.

Príčinou krízy je Lukašenkova túžba prinútiť Európanov, aby s ním hovorili

Okrem toho jednoducho nie je pravda, že Bielorusko odmieta vstúpiť do dialógu. Práve naopak. V skutočnosti sa zdá, že príčinou krízy je Lukašenkova túžba prinútiť Európanov, aby s ním hovorili. Sú to Európania, ktorí sa nezapájajú do dialógu, pretože sa rozhodli, že Lukašenko nie je legitímnym vodcom Bieloruska. Zdá sa, že Trussová nechápe, čo sa deje.

Ešte bizarnejšie je, že Trussovej článok používa Bielorusko na to, aby sa dostal do sporu o výdavkoch na obranu. Bieloruská kríza podľa nej ukazuje, „prečo zostávame najväčším európskym národom v míňaní na obranu v NATO“, ako keby niekoľko tisíc utečencov/migrantov na poľských hraniciach ospravedlňovalo výdavky okolo 50 miliárd dolárov ročne na tanky, lietadlá a nosiče zbraní hromadného ničenia a podobne. Je to smiešny skok v logike.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/14/britsky-general-varoval-rusko-putinov-postoj-k-nato-sa-zmenil

Ešte smiešnejšie Trussová dodáva, že kríza ukazuje, „prečo pracujeme s priateľmi a spojencami v juhovýchodnej Ázii“. Bielorusko – juhovýchodná Ázia? Vidí niekto súvislosť? Lebo ja rozhodne nie. Celé je to trochu bizarné.

Otrepané klišé o slobode a demokracii

Žiaľ, je to typické pre to, čo dnes vychádza z britského establišmentu – otrepané klišé o slobode a demokracii spojené s absolútnym nepochopením detailov, ktoré sa používajú na ospravedlnenie zvýšených výdavkov na obranu a asertívnej vojenskej politiky v oblastiach vzdialených od Spojené kráľovstvo z dôvodov, ktoré sa zdajú byť absolútne bezvýznamné pre britskú bezpečnosť a ktorých jediným účelom sa zdá byť posilnenie pocitu morálnej nadradenosti a globálnej dôležitosti britských elít.

Ak by to boli len reči, bola by to jedna vec, ale žiaľ, zdá sa, že Spojené kráľovstvo je odhodlané podporiť svoju bojovnú rétoriku činmi. Vidno to najmä vo vzťahoch s Ruskom.

Načo si pripíname symboly, keď zbrojíme na plné obrátky?
Včera sme si pripomenuli Deň veteránov 1. svetovej vojny. Teda ... čo si budeme, bežný človek asi ani veľmi nie, ale naši politici si, po vzore ich západných kolegov, pripli na klopy sák svojich oblekov pripli červené maky. Čo je to za... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Vojna s Ruskom - proroctvo či neoprávnená obava?

Odchádzajúci šéf britského obranného štábu, generál Sir Nick Carter, minulý týždeň povedal, že Spojené kráľovstvo „musí byť pripravené na vojnu s Ruskom“.  Problém s takouto rétorikou je v tom, že riskuje, že sa z nej stane sebanaplňujúce sa proroctvo. 

V obave, že by na vás mohol niekto zaútočiť, zakročíte proti nemu, čím vyvoláte práve ten útok, ktorému ste sa snažili vyhnúť. Presne toto teraz Spojené kráľovstvo robí, ako ukazuje nedávny vpád britskej vojnovej lode do vôd pri Kryme a správa z tohto víkendu, že Briti zvažujú vyslanie 600 vojakov na Ukrajinu „v obavách, že Rusko je pripravené napadnúť svojho suseda“. 

Rusi nepotrebujú eskaláciu

Rusko sa, samozrejme, nechystá napadnúť Ukrajinu. Ruská televízia tento víkend skutočne informovala, že prezident Putin odmietol návrh ministerstva obrany usporiadať cvičenia v Čiernom mori v reakcii na nedávne nasadenie NATO v regióne, pričom povedal, že „nepotrebujeme eskaláciu“. 

Poľsko-bieloruské hranice obliehajú migranti
Komentár Paula A. Nuttalla (Russia Today) Európska Únia má teraz dve možnosti: s nadchádzajúcou migračnou krízou nemôže nič robiť a čakať, kým sa veci len zhoršia, alebo môže začať stavať hraničné múry, aby prílev migrantov správne zvládla, myslí... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Briti preto reagujú na hrozbu, ktorá neexistuje. Ale vzhľadom na to, že Rusko povedalo, že prítomnosť NATO na Ukrajine predstavuje červenú čiaru, ktorú nebude tolerovať, Spojené kráľovstvo hrá nebezpečnú hru a zbytočne zvyšuje napätie v regióne, kde totálna vojna zostáva veľmi reálnou možnosťou.

Kontraproduktívna politika Spojeného kráľovstva

Ako bývalý dôstojník britskej armády považujem bezohľadnú a kontraproduktívnu politiku Spojeného kráľovstva za posledných 20 až 30 rokov za rozhodne znepokojujúcu. 

Sebaspravodlivé vyhlásenia Británie brániacej „slobodu“ a „demokraciu“ proti silám zla kontrastujú s opakovanými aktami agresie, ktoré poškodili Spojené kráľovstvo rovnako ako ktokoľvek iný. Pred napísaním ďalších článkov obviňujúcich ostatných z „destabilizácie“ sveta by sa Liz Trussová a jej kolegovia mali dobre a dlho pozrieť do zrkadla.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/14/spojene-staty-chcu-zmarit-reakciu-ruska-na-vojnu-v-donbase