Načo si pripíname symboly, keď zbrojíme na plné obrátky?
12 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Včera sme si pripomenuli Deň veteránov 1. svetovej vojny. Teda ... čo si budeme, bežný človek asi ani veľmi nie, ale naši politici  si, po vzore ich západných kolegov, pripli na klopy sák svojich oblekov pripli červené maky.

Čo je to za symbol?

opýtal sa ma otec nad tanierom s obedom a popísal mi, čo videl v správach. Mama je sčítanejšia, ako pol širokej rodiny dokopy a tak hneď reagovala, že veď máme deň veteránov, možno preto. Chcela som byť "múdrejšia" a tak som hľadala. Narazila som na to, že áno, mala pravdu, všíma si to aj iniciatíva Zjednotení za mier.

Pripnime si radšej biele maky

Červené maky sú symbolom úcty k obetiam vojen z radov vojakov. Symbol bieleho maku sa vzťahuje na všetky obete, aj z radov civilistov. Biely mak teda rozširuje pripomienku obetí vojen na všetky obete. Nie len na tie vojenské. Nie, nikto sa nesnaží hodnotu ich obety znižovať. Lenže pripomíname si, že vo vojnách bolo obetovanýc ďaleko viac civilistov. Biely mak je preto aj symbolom toho, aký je mier veľmi potrebný.

Plánované prostesty Smeru a Republiky na 17. novembra. OĽaNO sa predbehlo
Nemocnice sa plnia covidovými pacientmi a pribúda aj mŕtvych. O pozitívne testovaných ani nehovoriac. Napriek tomu sa strana Smer a hnutie Republika rozhodli pripomenúť si výročie 17. novembra demonštráciami a protestmi. Aktuality však upozorňujú... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Odkedy si Deň veteránov pripomíname?

Prvé biele maky začal ako symbol mieru predávať až v roku 1933 (12 rokov po jeho červenej verzii) britský Družstevný spolok žien. Ten hľadal spôsob, ako ukázať, že jeho členky sú proti vojne. Niektoré ženy v tom čase údajne kvôli ich noseniu prišli o prácu. Ich distribúciu od roku 1936 podporuje Únia mieru - najstaršia pacifistická vo Veľkej Británii. Od roku 1937 sa kladú vence z bieleho maku ako prísľub mieru, že vojna sa už nesmie opakovať. Zdôrazňujú odkaz „už nikdy viac“, ktorý sa objavil po 1. svetovej vojne a ktorý – ako sa obávajú pacifisti – akosi uniká.

V ostatných rokoch sa pripájame

a táto tradícia nachádza miesto aj na Slovensku - červené maky rozdávajú v tento deň aj ozbrojené sily SR. Máme evidovaných 32 495 vojnových hrobov z prvej a druhej svetovej vojny, v ktorých je pochovaných asi 160-tisíc vojakov. Okrem tisícov Slovákov, ktorí položili svoje životy v dvoch svetových vojnách minulého storočia, si v tento deň pripomíname aj obete mierových misií a operácií.

Dvojtvárnosť...

Na jednej strane si naši politici hrdo pripínajú červené maky, na druhej strane sme v organizácii NATO, ktorá určite nie je mierotvorcom, na akého sa tak rado hrá. Alebo si niekto fakt myslí, že NATO na čele s USA do Iraku, Afganistanu, Srbska či kde prinieslo mier? Asi by som nemala odvahu položiť túto otázku niekde v zmienených krajinách...