Kyjev konečne obvinil Washington! Zo zámernej dezinformovanosti celej spoločnosti
15 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Tlejúca kríza medzi Bieloruskom a jeho susedmi Poľskom a Litvou týkajúca sa utečencov má odvrátiť pozornosť členov EÚ od „ruských aktivít“ na hraniciach s Ukrajinou. Vyhlásil to ako senzáciu najvyšší americký diplomat. Sama Ukrajina to označila ako zámernú dezinformáciu celej našej spoločnosti, píše portál RT.

Ruská hrozba

V nedeľu minister zahraničných vecí Anthony Blinken počas rozhovoru so svojím poľským náprotivkom, ministrom zahraničných vecí Zbigniewom Rauom, upozornil na údajnú „ruskú hrozbu“. 

Keď vyjadril podporu Varšave v jej pokračujúcom spore s Bieloruskom, predstaviteľ USA zvalil vinu za krízu na bieloruskú vládu a povedal, že kroky Minska „ohrozujú bezpečnosť, zasievajú rozdelenie a majú za cieľ odvrátiť pozornosť od ruských aktivít na hraniciach s Ukrajinou".

Správy, že Washington spozoroval znepokojivý pohyb ruskej vojenskej výstroje a jednotiek blízko ukrajinských hraníc, sa v západných médiách objavujú od konca októbra. The Washington Post je prvým, ktorý toto obvinenie posilnil.

Bloomberg minulý týždeň uviedol, že USA varujú európskych spojencov v NATO pred možnou ruskou inváziou k ich západnému susedovi.

Putin označil cvičenia NATO a USA v Čiernom mori za vážnu výzvu
Ruský prezident Vladimír Putin označil nedávne vojenské cvičenia USA a NATO v Čiernom mori za vážnu výzvu, píše epochtimes.de. „Do týchto cvičení sú zapojené nielen námorné sily, ale aj letectvo. Je to pre nás vážna výzva,“ - povedal Putin v... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ukrajina obvinila Západ z využívania propagandy

Ukrajina však tieto tvrdenia poprela a zašla až tak ďaleko, že vydala verejné vyhlásenie, v ktorom obvinila západné médiá zo sprostredkúvania prvkov propagandy. Toto je hlavný kontrast s vyhláseniami Kyjeva počas  predchádzajúcej „hroziacej ruskej invázie“ v apríli.

Aleksey Danilov, predseda ukrajinskej národnej bezpečnostnej rady, opísal spravodajstvo v amerických médiách ako „zámernú dezinformáciu celej našej spoločnosti“ v komentári pre RFE/RL, štátnu zahraničnú televíznu stanicu USA.

Vyhláseniam amerických predstaviteľov a mediálnemu pokrytiu chýbali podrobnosti o údajnom budovaní ruskej armády. Príbeh Politico pomenoval mesto Jelnya ako miesto, kde sa údajne hromadili ruské zbrane spôsobom, ktorý Washington považuje za hrozbu pre Ukrajinu.

Osada sa nachádza v západoruskej Smolenskej oblasti asi 100 kilometrov od hraníc s Bieloruskom a asi 250 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Vo vyjadreniach vysokého ukrajinského predstaviteľa pre Defence News sa spomínala prítomnosť ruských jednotiek 160 257 kilometrov od jej hraníc.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/14/britsky-general-varoval-rusko-putinov-postoj-k-nato-sa-zmenil

Suverénna ruská záležitosť

Ruskí predstavitelia popreli akýkoľvek úmysel zaútočiť na Ukrajinu a vyhlásili, že všetky domáce presuny vojsk sú suverénnou ruskou záležitosťou.

Spor medzi Poľskom a Bieloruskom už trvá niekoľko mesiacov. Zapríčinili ho tisíce potenciálnych žiadateľov o azyl a ich pokúsy dostať sa do EÚ cez bieloruské územie. Západoeurópania obvinili Minsk z využívania utečencov v snahe poškodiť blok za sankcie, ktoré uvalili na Bielorusko ako trest za minuloročné potlačenie masových protivládnych protestov. 

Bieloruská vláda tvrdí, že sankcie podkopali jej možnosti presadzovania práva a prinútili pohraničnú stráž, aby uprednostňovala hrozby, ako je pašovanie drog.

Rusko uviedlo, že nie je zapojené do situácie a vyzvalo obe strany konfliktu, aby rokovali o humánnom a obojstranne prijateľnom riešení.

Zastavenie dodávok plynu cez Bielorusko by bolo by to porušenie zmluvy o tranzite  (VIDEO)
Situácia na poľsko-bieloruskej hranici sa naďalej vyhrocuje. Polícia objavila ďalšieho mŕtveho utečenca. Putin komentuje hrozby bieloruského prezidenta, píše nemecký Der Spiegel. Zhoršilo by to vzťahy medzi oboma krajinami Rusko varuje... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová