Poľsko-bieloruské hranice obliehajú migranti
10 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Paula A. Nuttalla (Russia Today)

Európska Únia má teraz dve možnosti: s nadchádzajúcou migračnou krízou nemôže nič robiť a čakať, kým sa veci len zhoršia, alebo môže začať stavať hraničné múry, aby prílev migrantov správne zvládla, myslí si historik a bývalý poslanec Európskeho parlamentu Paul A. Nuttall.
 

Východná hranica Poľska s Bieloruskom je v obkľúčení. Tisíce migrantov sa pokúšajú dostať do Európskej únie. Len tento rok sa pokúsilo dostať 23 000 migrantov do Poľska z Bieloruska z toho 11 300 iba v októbri. Teraz na hranicu dorazilo ďalších 4 000 a prerážajú hranicu aj za použitia sily.

Všade samé ploty

Poliaci zareagovali postavením plotu z ostnatého drôtu a rozmiestnením 12 000 ozbrojených vojakov v regióne. Z dlhodobého hľadiska poľská vláda oznámila svoj zámer postaviť hraničný múr za 350 miliónov eur. Ten sa potiahne po dĺžke jej hranice s Bieloruskom.

Scény na poľských hraniciach sú medzitým dosť škaredé, pretože mladí muži – vždy sú to prevažne mladí muži, bez ohľadu na to, čo vám hovoria mainstreamové médiá – sa pokúšajú preniknúť do Poľska, len aby ich zastavili statní pohraničníci. A teraz, znepokojivo, Piotr Muller, hovorca poľskej vlády, povedal, že očakáva „eskaláciu...ktorá bude mať ozbrojený charakter“.

Bielorusko nechce konflikt, ani padnúť na kolená
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes povedal, že vo veci patovej situácie migrantov na hraniciach s Poľskom nechce ozbrojený konflikt, no takisto odmieta "padnúť na kolená". Informovala o tom agentúra AFP. "Boj nevyhľadávame," povedal... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | tasr

Obviňujú sa navzájom 

Poliaci ukazujú prstom priamo na bieloruskú vládu, o ktorej tvrdia, že migrantov aktívne podporuje v pochode k hraniciam. Existujú aj obvinenia, že migrantov letecky prepravujú do Bieloruska a udeľujú im turistické víza. Niektorí sa domnievajú, že účelom je vyvolať ďalšiu migračnú krízu v Európe. Bieloruská vláda však toto obvinenie odmietla a následne obvinila Poliakov z „vojenskej činnosti “ na hraniciach.

Napriek tomu, bez ohľadu na to, kto hovorí pravdu, na hraniciach sa rozvíja humanitárna kríza so správami, že niektorí migranti trpia podchladením a iní už zomreli v dôsledku mrazivých podmienok.

Liberáli v západnej Európe sú zdesení

Čo možno teraz urobiť na vyriešenie problému? Po prvé, podľa môjho názoru Poľsko nemôže ustúpiť a dovoliť migrantom prejsť do EÚ. Liberáli v západnej Európe sú, samozrejme, zdesení z robustnej reakcie Varšavy na krízu a Amnesty International obvinila poľské úrady z „nezákonného potláčania“ práv migrantov.

Garantujem však, že ak Poliaci kapitulujú, k hraniciam zamieri viac migrantov a utrpenie bude v najbližších zimných mesiacoch ešte horšie. A po druhé, verím, že jediný spôsob, ako sa Európa môže vyrovnať s týmto masovým pohybom ľudí, je postaviť hraničné múry.

Európa má strach. Spasí ju ruský plyn ?
Zásobníky plynu v Nemecku a Rakúsku sú tesne pred začiatkom zimy slabo naplnené. Plynárenský gigant Gazprom má na Putinov príkaz zvýšiť dodávky. Je koniec plynovej krízy na dohľad? – pýta sa epochtimes.de. Po mesiacoch energetickej krízy môžu... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zatiahnuť by to mala únia!

Nie som v tomto presvedčení sám, keďže minulý mesiac 12 ministrov vnútra z členských krajín EÚ vrátane poľského ministra napísalo list Európskej komisii, v ktorom žiadali financovanie hraničných plotov a múrov. V liste sa argumentovalo, že „fyzické bariéry sa zdajú byť účinným opatrením na ochranu hraníc, ktoré slúži záujmom celej EÚ, nielen členských štátov prvého príchodu“.

Tieto argumenty však odmietla predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová, ktorá novinárom povedala, že „v Európskej komisii a v Európskom parlamente existuje dlhodobý názor, že ostnaté drôty a múry sa nebudú financovať“.

Kolízia Bruselu s členskými štátmi

To postavilo Brusel na kolíziu s mnohými jeho členskými štátmi, najmä s tými na južných a východných hraniciach bloku. Maďarský premiér Viktor Orbán totiž minulý týždeň oznámil, že chce od Bruselu spätný finančný príspevok na stavbu 523-kilometrového múru na južnej hranici svojej krajiny.

Čaká nás ešte exodus z Afganistanu!

A to všetko sa deje ešte predtým, než sa na budúci rok keď sa pokúsia dostať na európsky kontinent hordy Afgancov. Turecký expert na zahraničnú politiku Kemal Kirişci už v apríli, čo bolo štyri mesiace pred útekom Američanov z Kábulu a prevzatím moci Talibanom, varoval, že „masový exodus utečencov z Afganistanu by mohol vyvolať ďalšiu migračnú krízu“.

Veľký problém Bruselu: Orbán zjednocuje európsku pravicu!
Komentár Paula A. Nuttalla (Russia Today) Maďarský prezident Viktor Orbán je už dlho kamienkom v topánke Bruselu. No spor o financovanie jeho južného hraničného múru v štýle Trumpa by mohol spôsobiť, že sa pre Ursulu von der Leyenovú a jej... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Pomoc z Bruselu neprichádza

Členské štáty EÚ na hraniciach majú teda dve možnosti: nemôžu nič robiť a čakať na prichádzajúcu krízu, alebo môžu konať hneď a začať stavať múry, aby bolo možné migračný tok správne riadiť. Ale musia si byť vedomí toho, že ak urobia to druhé, nedostanú žiadnu pomoc z Bruselu a kritiku od liberálneho Západu.

Je zaujímavé, že Poliaci majú v Nemecku spojenca. Ako nedávno povedal tamojší minister vnútra Horst Seehofer: „Nemôžeme Poľsko kritizovať za to, že zabezpečili vonkajšiu hranicu EÚ prípustnými prostriedkami." Ak je to tak, prečo potom Nemecko nevyužije svoju finančnú páku a neprinúti Brusel financovať hraničné múry? Napokon, ako povedal aj Seehofer, „Poliaci plnia veľmi dôležitú službu pre celú Európu“.

Moja rada Poľsku by bola postaviť ten múr pozdĺž bieloruskej hranice čo najskôr a potom účtovať Bruselu 350 miliónov, ktoré to stálo poľských daňových poplatníkov. Celej Európskej únii budú robiť obrovskú láskavosť.

Poľsko dostalo EÚ do existenčnej krízy (Stefan Kornelius)
Komentár Stefana Korneliusa (Süddeutsche Zeitung) Varšava už nechce akceptovať nadradenosť európskeho práva a stupňuje spor s Bruselom. Prečo je odpoveď na provokácie taká ťažká? Poľská vláda má vzácny dar kombinovať nesprávne rozhodnutia a... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová