Zastavenie dodávok plynu cez Bielorusko by bolo by to porušenie zmluvy o tranzite  (VIDEO)
15 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Situácia na poľsko-bieloruskej hranici sa naďalej vyhrocuje. Polícia objavila ďalšieho mŕtveho utečenca. Putin komentuje hrozby bieloruského prezidenta, píše nemecký Der Spiegel.

Zhoršilo by to vzťahy medzi oboma krajinami

Rusko varuje Bielorusko, ktoré podporuje, aby v spore s EÚ nezastavovalo tranzit plynu do Európy. Ruský prezident Vladimír Putin v rozhovore pre štátnu televíziu uviedol, že takýto krok by zhoršil vzťahy medzi oboma krajinami.

EÚ obviňuje Bielorusko z úmyselného zvážania ľudí z krízových oblastí Blízkeho východu a Afriky a ich smerovania k poľským hraniciam. Z prieskumu nemeckého Der Spiegel vyplýva, že Lukašenko na tento účel využíva systém, ktorý v súčasnosti siaha až do Turecka, Libanonu, Jordánska, Sýrie a Dubaja.

Turecký prezident hrozí Grécku otvorením hraníc pre migrantov
„Neviem, čo by urobilo Grécko, keby sme otvorili brány" - týmito slovami turecká hlava štátu Erdogan nepriamo pohrozil Aténam. Grécko sa teraz pripravuje na príchod utečencov, píše Der Spiegel. Grécky generálny štáb (GEETHA) v piatok na... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Poľsko uzavrelo hranice – uviaznutie tisícok ľudí

Poľskí vládni politici a predstavitelia EÚ hovoria o „hybridnom útoku". Poľskí vojaci a polícia uzavreli hranice. Tisíce ľudí sa zdržiavajú na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom a na ďalších miestach pozdĺž hranice. Pochádzajú najmä z Iraku, Afganistanu a Sýrie. Bieloruská pohraničná stráž niektorým z nich zabránila v návrate do Minska. Príležitostne posielali skupiny aj inde, napríklad na hranice s Litvou.

Bieloruská časť plynovodu Jamal patrí ruskému Gazpromu

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko nedávno hovoril o zastavení dodávok plynu Európanom. Týkalo by sa to plynovodu Jamal, ktorým prúdi ruský plyn cez Bielorusko do Poľska a Nemecka. Bieloruská časť plynovodu ale patrí ruskému štátnemu monopolu Gazprom.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Putin varuje Lukašenka

Samozrejme, Lukašenko by mohol prerušiť dodávky plynu do Európy, povedal Putin, ale „to by neznamenalo nič dobré. Porozprávam sa s ním o tom, možno to povedal v návale hnevu. Bolo by to ale porušenie našej zmluvy o tranzite." Vyjadril nádej, že k tomu nedôjde. Takýto krok by neprospel vzťahom Ruska s Bieloruskom ako tranzitnou krajinou.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Viacerí migranti zamrzli

Táto oblasť patrí k najchladnejším regiónom v Poľsku a teploty tu v noci klesajú pod bod mrazu. Podľa poľskej polície našli v piatok v lese telo mladého Sýrčana. Presnú príčinu smrti nebolo možné určiť.

Podľa správ už predtým v pohraničnej oblasti zahynulo najmenej desať migrantov, z ktorých mnohí zamrzli. Presný počet obetí nie je známy. Poľská vláda zaviedla na hraniciach výnimočný stav. Novinári a humanitárne organizácie nemajú povolený vstup do pohraničnej oblasti.

Desiatky migrantov pre Der Spiegel a ďalšie médiá uviedli, že ich poľská pohraničná stráž tlačí späť do Bieloruska.

(Medzititulky red. HD.)

27 štátov USA proti povinnému očkovaniu zamestnancov súkromných spoločností.
Americký súd zablokoval požiadavku prezidenta USA Joea Bidena na očkovanie zamestnancov súkromných spoločností. Dôvod: Táto požiadavka je protiústavná. Súd dospel k takémuto rozhodnutiu po porade s právnymi expertmi, píše epochtimes.de. Piaty... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová