Nepodceňujme zápal pľúc. Na Slovensku si vezme vyše 2.000 životov
14 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Zápal pľúc. Závažné ochorenie, ktoré môže ublížiť aj človeku s dobrou kondíciou. O príznakoch, liečbe a priebehu sa Pluska rozprávala s Martou Hájkovou, prednostkou Kliniky pneumológie a ftizeológie LF UK a UN Bratislava a hlavnou odborníčkou ministerstva zdravotníctva v tejto oblasti.

Čo to vlastne je?

Zápal pľúcneho tkaniva, pri ktorom je zapálená časť pľúcneho tkaniva vyradená z funkcie. Čím je zápal väčší, tým je väčšie aj riziko komplikovaného priebehu a smrti. Príčinou je najčastejšie bakteriálna infekcia. Chrípkové infekcie môžu veľmi ľahko prerásť do obojstranného zápalu pľúc. Mladý, zdravý človek môže mať priebeh, ako bežný akútny respiračný infekt. "Pacientov nad 55 rokov radšej hospitalizujeme," informuje Dr. Hájková, "pretože majú vúčšinou aj nejaké pridružené ochorenia obličiek, vysoký krvný tlak či cukrovka." Ak prídu títo ľudia neskoro, hrozí im smrť. 

Fico: Prezidentka a vláda vyhlásili svojím občanom vojnu
Pri hodnotení schválenej legislatívy včera a dnes, Robert Fico zopakoval, že vláda a prezidentka SR vyhlásili svojim občanom vojnu. „Tento návrh zákona, ktorý bol dnes schválený, je segregačný, obmedzuje základné ľudské práva, zavádza obrovskú... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Je zápal pľúc liečiteľný?

Vieme liečiť aj vírusový, bakteriálny, ale aj plesňový zápal pľúc, no práve vo vyššom veku už telo mnohokrát nie je schopné na liečbu reagovať. Nebezpečnejší je obojstranný zápal pľúc, pretože dýchacia plocha je minimálna. Tam záleží od pacientovej kondície, imunitného systému, ale aj od toho, ako rýchlo sa dostane k lekárovi. Vo všeobecnosti každý zápal pľúc zanechá na nich nejaké stopy a opakovaný zápal je o to nebezpečnejší.

Som nefajčiar, mne to nehrozí

Pravdou je, že fajčiari sú na respiračné ochorenia náchylnejší. Dr Hájková upozorňuje, že zápal pľúc je infekcia a tá môže postihovať aj zdravých ľudí či nefajčiarov. Mimoriadnu úlohu tu má aj genetika, ale zápal pľúc je infekcia. 

Prevencia...?

V skratke - starať sa o svoje zdravie. Očkovať sa proti chrípke, či pneumokokom. Chrániť sa. Na miestach s veľkým výskytom ľudí na jednej kope (hromadná doprava, podujatia) v sezóne sa chrániť trebárs aj rúškami. Veď v ázijských krajinách používajú rúška dlho pred covidom práve proti iným virózam. Spozornieť treba pri kašli, prípadne bolesti na hrudníku. Tie sú bežné aj pri menej závažných ochoreniach, ale problém môže nastať, keď sa vám horšie dýcha pri zápale priedušiek či bolestiach hrdla.

Načo si pripíname symboly, keď zbrojíme na plné obrátky?
Včera sme si pripomenuli Deň veteránov 1. svetovej vojny. Teda ... čo si budeme, bežný človek asi ani veľmi nie, ale naši politici si, po vzore ich západných kolegov, pripli na klopy sák svojich oblekov pripli červené maky. Čo je to za... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Aká je liečba?

MUDr Hájková tvrdí, že popri antibiotikách sú to lieky na vykašliavanie, proti horúčke a bolesti. Pri hospitalizácii a pri zhoršenom dýchaní je potrebné nasadiť aj kyslík. Liečba trvá pri mladom, zdravom človeku 10-14 dní. Pri starších pacientov s inými komplikáciami hovoríme o niekoľkých týždňoch.