Litva popiera použitie násilia proti ilegálnym migrantom v pohraničí
13 | 11 | 2021 I tasr

Nelegálnym migrantom z ázijských a afrických krajín, ktorí sa nachádzajú na bieloruskej strane hranice s Litvou, prehadzuje litovská pohraničná stráž balíky s humanitárnou pomocou. Podľa agentúry TASS to vo vysielaní štátneho rozhlasu LRT uviedol predstaviteľ pohraničnej stráže Giedrius Mišutis, ktorý spresnil, že pomoc dostala skupina asi 70 osôb.  

Ministerstvo vnútra koncom októbra rozhodlo, že migrantom poskytne balíky s humanitárnou pomocou, ktoré obsahujú cereálie, instantné cestoviny, pitnú vodu, konzervy, sušené ovocie, orechy, vlhčené obrúsky, dezinfekčný prostriedok, toaletný papier, zubnú pastu, plienky, lekárničku so zdravotníckymi pomôckami, ako aj teplé oblečenie a deky.
Podľa ministerky vnútra Agné Bilotaité Litva nemôže dovoliť nelegálnym migrantom voľný vstup do krajiny, preto bude pokračovať v taktike ich vytláčania. Ak to však bude možné, bude sa snažiť pomôcť ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii, dodala.

Utečeneckou krízou na Poľských hraniciach môžu USA spustiť jadrový konflikt v Európe
Na bielorusko - poľskej hranici graduje napätie s utečencami. Zdá sa, že umelo vyvolané tými, ktorí z neho potrebujú ťažiť zámienky na útoky voči Bielorusku. Ukrajina sa intenzívne vyzbrojuje západnou technikou a stupňuje svoje aktivity na Donbase.... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Erik Pančík

V rozhovore pre LRT Mišutis rozhodne poprel tvrdenia, ktoré sa objavili aj v západnej tlači, že príslušníci litovskej pohraničnej stráže pri vytláčaní ilegálnych migrantov pokúšajúcich sa dostať cez litovsko-bieloruskú hranicu používajú napr. elektrošoky a iné násilné prostriedky.

Litovský prezident Gitanas Nauséda tento týždeň pred novinármi vyhlásil, že použitie zbraní proti ilegálnym migrantom by bolo poslednou možnosťou, a to v prípade ohrozenia životov príslušníkov pohraničnej stráže. "Formy reakcie pri strážení hranice by mali byť adekvátne vo vzťahu k ľuďom, ktorí sa ocitli v nezávideniahodnej pozícii, nesmú ohroziť ich zdravie a život," povedal.

Tajný dokument Európskej komisie : väčšina prevádzačov migrantov z Poľska žije v Nemecku ! (VIDEO)
Situácia na vonkajšej hranici EÚ sa stále vyostruje. Tisíce migrantov, ktorí uviazli medzi Bieloruskom a Poľskom, dúfajú v budúcnosť v EÚ. Pre väčšinu z nich je cieľom Nemecko. Prevádzači v Poľsku, ktorí chcú pomôcť žiadateľom o azyl dostať sa do... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Litovský parlament svojím rozhodnutím z 10. novembra zaviedol v regiónoch hraničiacich s Bieloruskom výnimočný stav. Ten platí v pohraničnom pásme a vo vzdialenosti päť kilometrov  od neho smerom do vnútrozemia, ako aj na miestach, kde sú ubytovaní nelegálni migranti. Nelegálni migranti ubytovaní v prijímacích zariadeniach nemôžu využívať elektronické zariadenia a internet, s výnimkou kontaktu s úradmi.

Od začiatku roka bolo na litovsko-bieloruskej hranici zadržaných viac ako 4000 nelegálnych migrantov. To je 50-krát viac ako za celý rok 2020. Vilnius sa domnieva, že migračnú krízu vyvolal Minsk a že ide o hybridný útok na Litvu, ktorý je odvetou Minska za podporu bieloruskej opozíciu.

Turecký prezident hrozí Grécku otvorením hraníc pre migrantov
„Neviem, čo by urobilo Grécko, keby sme otvorili brány" - týmito slovami turecká hlava štátu Erdogan nepriamo pohrozil Aténam. Grécko sa teraz pripravuje na príchod utečencov, píše Der Spiegel. Grécky generálny štáb (GEETHA) v piatok na... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová