Utečeneckou krízou na Poľských hraniciach môžu USA spustiť jadrový konflikt v Európe
13 | 11 | 2021 I Erik Pančík

Na bielorusko - poľskej hranici graduje napätie s utečencami. Zdá sa, že umelo vyvolané tými, ktorí z neho potrebujú ťažiť zámienky na útoky voči Bielorusku. Ukrajina sa intenzívne vyzbrojuje západnou technikou a stupňuje svoje aktivity na Donbase. Sme v situácii hľadania zámienok na "vojenské riešenie" na východných hraniciach Ruska, Bieloruska a v celom Pobaltsku? Pozrime sa na to optikou vojenské experta Jaroslava Štefca.

Expert situáciu opisuje ako "mimoriadne nebezpečnú". Pripomína web srspol.sk.  Stav vvníma "ako snahu organizácie NATO usadiť sa na Ukrajine, ktorej výsledkom by bolo dostať Americké základne bližšie k Rusku. Čo v konečnom dôsledku ako zámienka príde Američanom veľmi vhod. Utečenecká kríza je šancou pre NATO, posilniť svoj status v regióne. Jedným dychom môžeme konštatovať, že ide o jasnú provokáciu USA voči Rusku, uviedol Štefec.

Kvér je odistený

"V kontexte významu "kvér je odistený" udalosti možno chápať ako likvidáciu polovice Európy. Koniec koncov ide tu o poriadny balík peňazí, tak ako vo všetkých predchádzajúcich vojnách spájaných s USA. A prienik do regiónu výsostných záujmov Ruskej federácie" - pripomína expert v článku, ktorý publikoval www.srspol.sk

Povolí Európa?

Z pohľadu Európskej únie sa skôr či neskôr črtá otázka odstránenia ostatných drôtov a umožnenia tranzitného prechod utečencom ďalej na západ, preto je vysoká šanca príchodu utečencov aj k nám do Čiech a na Slovensko. "Potom to bude aj náš problém", poznamenal expert Štefec.

Vojenský konflikt, vyvolaný Ukrajinou a USA?

"Ak ide o Ukrajinu, ktorá si armádu za posledné roky vojensky modernizovala školili ju západní inštruktori, nie je už tou zaostalou armádou z roku 2014. Aj napriek týmto skutočnostiam však nedosahuje výkonnostnú triedu armády Ruskej federácie. Ukrajina sa ale môže stať rozbuškou pre ďaleko väčší konflikt, ktorý bude vedený už celkom inými hráčmi v regióne." Varuje český armádny exkpert Jaroslav Štefec.

"Naskytá sa tu aj otázka čo by sa stalo, ak by sa Rusi rozhodli potopiť americké vojnové lode v Čiernom mori a aké by to malo dôsledky. Odpoveď znie  - okamžitý útok na Kaliningrad. Ide však o to, že by sa bojovalo jadrovými zbraňami.

"Jediný, kto si konflikt doslova odskáče, bude Európska únia s Českou republikou. Pretože Rusko je z geografického hľadiska celou svojou rozlohou na východe."

V čom je táto utečenecká kríza iná, ako predošlé

Ale naspäť k utečencom. Keď utečenci atakovali hranice Grécka, EÚ tlačila na Grécko, nech migrantov pustí. Teraz to vyzerá, že Poľsko je najskôr podporované v tom, aby utečencom odolávalo. Zo strany Česka je tu dôvod k obave, pretože budú mať novú vládu a iný prístup k problému.

Štefec uviedol v článku na webe srspol.sk ako príklad film Deň potom, obsah je o jadrovej vojne v Európe. Hovorí o fakticky hroziacom jadrovom konflikte ,z ktorého by profitovali, ako inak opäť, USA.

EÚ je už aj tak v studenej vojne s Ruskom

"Je to pravda, ale ide skôr o konflikt hybridný." Tvrdí vojenský expert Jaroslav Štefec. Celý "západný" svet už zasiahla kríza tak hlboko, že jediným východiskom z bludného kruhu by mohol byť vojenský konflikt. Hovorí vojenský expert o súčasnej výbušnej situácii neďaleko od našich hraníc v článku, publikovanom na webe srspol.sk pod titulkom - "Štefec: NATO haraší zbraňami v Čiernomorí. Sú tu sily, ktoré sa na vojnu iba trasú..."

(Medzititulky red. HD.)