Radičová vážne: Nie sme normálna krajina, potrebujeme padnúť na nos!
12 | 11 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovenská politická aj verejná scéna prežíva veľmi turbulentné vzťahy. Naši politici sa medzi sebou hádajú ako azda ešte nikdy a ľudia sú, i vďaka nim, rozdelení na dva tábory. Nie však pre ich politické presvedčenie, ale preto, ako ich rozoštvali kvôli experimentálnym vakcínam.

Situácia, aká je teraz na Slovensku tu doteraz azda ešte nebola, a to ani za čias Vladimíra Mečiara. Vie to aj expremiérka a expolitička, ale tiež sociligička Iveta Radičová, ktorej slová na adresu súčasných politikov priniesol portál topky.sk. A vedzte, že nie sú rozhodne lichotivé, ba práve naopak.

Už to nie je o presadení sa, ale o likvidácii či umlčaní tých iných

Slováci prežívajú podľa Ivety Radičovej závratnú zmenu, na ktorú si musia v prvom rade zvyknúť. Keďže na ľudí dolieha čím ďalej tým viac neistôt, ako je zdravotná či ekonomická situácia, niet divu že v spoločnosti narastá hnev, nepokoj a agresivita. „Hľadáme totiž oporný bod, chceme vedieť, kde je pravda, niekomu dôverovať,“ povedala Radičová v relácii Ide o pravdu. S týmto problémom sa, podľa nej, však musia vysporiadať aj v iných krajinách. Je to aj tým, že zrejme nikdy doteraz sme neboli obkolesení toľkými protichodnými informáciami, ako tomu je teraz. Aj preto hľadať pravdu v tom množstve informácií je najťažšou úlohou, s ktorou sa budeme musieť popasovať. „Svetu vládnu informácie. Už to nie je tak, že protestujem za svoj názor, ale protesty sa radikálne zmenili svojou povahou.

Ostrá kritika Radičovej voči Čaputovej a Hegerovi: "Tu sa musí diať niečo strašné..."
Bývalá predsedníčka vlády a profesorka sociológie Iveta Radičová na tému "tajného" stretnutia, ktoré zorganizoval premiér Eduard Heger (OĽaNO), priznala, že v minulosti ho zvolala aj ona. Malo ísť podľa jej slov o stretnutie o kauze Gorila. Na ňom... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

„Už to nie je o presadení sa, ale o likvidácii či umlčaní tých iných,“ myslí si expremiérka, podľa ktorej ide o mimoriadne nebezpečný a zásadný posun. Veľmi vážnym zdrojom napätia je aj to, že sociálno-ekonomická situácia nie je priaznivá už 12 rokov. Radičová načrtla aj ďalší vážny problém. „Nemôžeme sa vyhrážať policajtovi, nech im zahynú deti. To je neprípustné. V slušnej spoločnosti je útok na deti a rodinu niečo, čo v každodennom správaní sa ľudia odsúdia,“ povedala Radičová, ktorá tým zareagovala na viaceré protesty, kde antivaxeri a odmietači rúšok či vládnych opatrení nadávali policajtom a vyhrážali sa im aj tým, že im zomrú deti.

Belousovová: Vášáryová aj Radičová nikdy nebudú robiť v prospech Slovenska a Slovákov
Anna Belousovová si zvykla kritizovať prakticky všetko a všetkých. U súčasných politikov či hlavy štátu to až tak veľmi neprekvapuje, no že sa „pustí“ do expremiérky Radičovej za jej vstup do ženského spolku Živena, to je predsa len... Čítať ďalej
14 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Koalícia pre presadzovaní potrebných reforiem nie je jednotná

Radičová sa v diskusnej relácii dotkla aj atmosféry v našej politike. Všade vo svete je podľa nej bežné, ak opozícia hľadá chyby v koalícii a vláde a tie potom zneužívajú ako jej slabosť. Vo vyspelých krajinách je však normálne, ak sa vo vážnej situácii, akou je napríklad pandémia, spojí koalícia s opozíciou za dobro veci. U nás to tak ale nie je, pretože kým z prostredia koalície je vidieť masívnu kampaň za očkovanie, u opozície to je naopak. „Sme, žiaľ, veľmi špecifická krajina. Vo vyspelých krajinách zneužívajú vážne témy vo svoj prospej len extrémistické politické subjekty a nie strany v takzvanom hlavnom prúde. U nás sa tak prezentuje napríklad Smer,“ skonštatovala Radičová, podľa ktorej práve jej predstavitelia na dennom poriadku prilievajú olej do ohňa namiesto toho, aby vášne upokojovali.

Matovič v zúfalstve rozdáva rany pod pás, tvrdí Radičová
Nedeľný prejav premiéra Matoviča mal byť cestou z vládnej krízy. No stal sa pravý opak. Požiadavkami totiž výrazne zasahuje do koaličnej zmluvy a na jednu z nich dokonca ani nemá kompetencie! Upozorňuje portál 1pluska.sk. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Ďalším vážnym problémom u nás podľa Radičovej je to, že aj keď sa teraz riešia viaceré potrebné reformy, koalícia pri ich presadzovaní nie je jednotná. Ide napríklad o reformu zdravotníctva, súdnej mapy, či národných parkov, pričom všetky narážajú na kritiku a odmietanie podpory zo strany Borisa Kollára a jeho poslancov. „Zodpovednosť politikov je zásadná, a takto to ďalej už nemôže ísť,“ myslí si Radičová, ktorá kriticky zhodnotila aj koaličné rozpory. „Koalícia je de facto rozbitá. Majú ústavnú väčšinu, ale rátajú hlasy na prijatie obyčajného zákona. Jediná možnosť je schváliť ich bez Borisa Kollára,“ prízvukuje expremiérka, ktorá si vie len ťažko predstaviť vládnutie s Borisom Kollárom. „Nie sme normálna krajina. November 89 sme nevyužili dostatočne. Stále potrebujeme padnúť na nos, aby sme sa spamätali“ povedala smutne na záver Iveta Radičová.

Marček: Na Paneurópskej vysokej škole, ktorú riadi Radičová, sa diskriminuje kvôli politickým názorom  
Peter Marček nakrútil video s Luciou Majkovou, ktorá prednáša na Paneurópskej vysokej škole. Zároveň si tam robí doktorát. Po jej vstupe do hnutia, v ktorom pôsobí aj Marček, jej chcú činnosť na škole zakázať. Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Petra Demková