Matovič v zúfalstve rozdáva rany pod pás, tvrdí Radičová
23 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Nedeľný prejav premiéra Matoviča mal byť cestou z vládnej krízy. No stal sa pravý opak. Požiadavkami totiž výrazne zasahuje do koaličnej zmluvy a na jednu z nich dokonca ani nemá kompetencie! Upozorňuje portál 1pluska.sk.


Igor Matovič pripustil, že prenechá premiérsku stoličku inému, no on zostane vo vláde ako minister. Podmienky, za akých je to ochotný urobiť, však všetkých prekvapili. Okrem odstúpenia ministra hospodárstva Richarda Sulíka, požadoval premiér aj to, aby sa Janka Bittó Cigániková vzdala funkcie predsedníčky parlamentného výboru pre zdravotníctvo.
Niečo tu nehrá

Zmeny sa majú týkať aj strany Za ľudí. „Pozitívne vnímame ponuku odstúpenia Márie Kolíkovej a prijímame ju. Tiež prijímame ponuku na odchod Juraja Šeligu zpostu podpredsedu parlamentu,“ povedal Matovič.

Tu však niečo nehrá. Kolíková totiž nikdy návrh na odchod nedala. Tvrdila, že nebude členkou vlády, ktorej premiérom je Matovič. K tejto šlamastike sa jednoznačne vyjadrila aj expremiérka Radičová: „Bol to premiér, ktorý ju navrhol vymenovať do funkcie. Spochybnenie odbornosti ministerky, ktorá má za sebou konkrétne výsledky pri reformách súdnictva je podpásovka,“ nešetrila tvrdými slovami Radičová na adresu ešte stále premiéra.

A je to vonku: Matovič by chcel byť novým vicepremiérom pre boj s korupciou!
Igor Matovič v nedeľu vyhlásil, že pokiaľ nebudú vo vláde Richard Sulík a Mária Kolíková odstúpi z postu premiéra. Svoj odchod ale aj podmieňoval tým, že vo svojich funkciách skončia Jana Bittó Cigániková a Juraj Šeliga. On sám už o tom, na akom... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

O Kolíkovej už dnes

O osude Márie Kolíkovej sa dozvieme už dnes. „Všetky rozhodnutia som urobila, zajtra ich budem komunikovať," povedala včera po rokovaní predsedníctva strany Za ľudí. „Podľa mňa by bola veľká škoda, aby táto štvorkoalícia skončila svoju prácu," zdôraznila Kolíková.

To, že Matovič vyzýva Šeligu na odstúpenie, kritizuje aj ústavný právnik Peter Kresák. „Exekutíva (vláda) nemá čo zasahovať do legislatívy (parlament),“ uviedol.

Ďalším prekvapením Matovičovho plánu boli jeho slová o odobratí jedného rezortu strane SaS: „Požadujeme prerozdelenie miest na pôdoryse výsledkov volieb a SaS sa vzdá jedného ministerstva.“

Člen Za slušné Slovensko sa obul do OĽaNO: Najskôr "Obyčajní nadľudia", teraz klerikáli
Člen občianskej iniciatívy Za slušné Slovensko Jakub Pohle nešetril kritikou voči OĽaNO na čele s premiérom Igorom Matovičom, informuje Plus jeden deň. Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Timotej Dudka


Pre najnovšie návrhy Matoviča by sa však musela otvoriť koaličná zmluva, v ktorej sa píše: „Členovia koalície majú právo nominovať členov vlády v pomere 8:3:3:2.“ Teda 8 členov z OĽaNO, po troch zo Sme rodina a SaS a dvaja zo strany Za ľudí. V zmluve je presne určené, aké rezorty patria jednotlivým stranám.

Matovičove požiadavky na SaS a Za ľudí považuje za nevýhodné aj politológ Radoslav Štefančík: „SaS nebude mať vo vláde svojho lídra, pritom Matovič by tam mal podľa návrhu OĽaNO zostať. Pre stranu Za ľudí by mohol byť odchod Kolíkovej citeľná strata, keďže patrí medzi ministrov, o ktorých sa verejnosť vyjadruje pozitívne.“

Blaha: Slovensko je vďaka Matovičovej vláde jednou z najhorších krajín a oni riešia Ficove rúška
Robert Fico si na tlačovke vypočul otázku redaktorky TV Markíza, či už dostal pokutu za to, že 17. novembra nemal na proteste rúško. Nie, Robert Fico nemôže za vaše pokašľané životy," odkazuje na margo rúšok Ľuboš Blaha. Vo Švédku, či Nórsku... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Michal Filek


Odňať rezort sa dá podľa Kresáka tak, že Matovič navrhne odvolanie ministra. „Ak to prezidentka schváli, tak navrhne nového kandidáta z OĽaNO. Potom by už koaličná zmluva neplatila, lebo neviem si predstaviť, že by SaS ostalo v koalícii,“ povedal Kresák.

Musela by sa podpisovať nová koaličná zmluva strán zotrvaných v koalícii, čo by trvalo pár dní. Ak by odstúpil Matovič, tvorila by sa nová vláda. Tá by mala 30 dní na vytvorenie nového vládneho programu.

Matovič sľuboval otvorené vládnutie. Avšak realita je iná...
Igor Matovič pred rokom sľuboval, že bude vládnuť otvorene a bude počúvať ľudí. Dnes má jeho vláda 83% nedôveru občanov. Jeho demisiu si želá 82% verejnosti. Z otvoreného vládnutia zostali tiež len sľuby. Portál hnonline.sk si všíma, že pred... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Michal Filek