Vyše sto organizácii z celej Európy zaslalo spoločný list poslancom NR SR
11 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Viac ako 100 organizácií vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby odmietli opätovný pokus o obmedzenie prístupu k umelému prerušeniu tehotenstva v krajine. Drakonický návrh zákona by podľa nich zaviedol nové prekážky pre potrat a ohrozil by zdravie a pohodu žien a dievčat. 

"Píšeme v mene 110 organizácií, aby sme vyjadrili hlboké znepokojenie nad súčasnými hrozbami pre zdravie žien a reprodukčné práva na Slovensku," píše sa v úvode listu, ktorý na svojich stránkach uverejnila medzinárodná organizácia Amnesty International.

Prekážky pre zákonnú interrupčnú starostlivosť

"V súčasnosti parlament rokuje o návrhu legislatívy, ktorá by v prípade prijatia vytvorila nové prekážky pre prístup k zákonnej interrupčnej starostlivosti, poškodila by zdravie a pohodu žien a narušila by ich rozhodovanie a súkromie. Výrazne by to sťažilo aj prístup k medicínsky presným informáciám o potratoch. Ak bude legislatíva prijatá, bude mať nebezpečne mrazivé účinky na poskytovanie zákonnej interrupčnej starostlivosti na Slovensku, ohrozí životy a zdravie žien a zvýši škodlivú stigmu spojenú s interrupciami," upozorňuje organizácia.

"Naše organizácie sú týmito návrhmi hlboko znepokojené. Ak bude každý z týchto návrhov prijatý, bude v rozpore s medzinárodnými smernicami o verejnom zdraví, klinicky osvedčenými postupmi a medzinárodnými záväzkami Slovenska v oblasti ľudských práv," píše sa v liste, pod ktorým sú podpísané organizácie z Francúzska, Veľkej Británie, Írska, Srbska, Bulharska, Nemecka, Chorvátska, Maďarska, Belgicka, Švajčiarska, Rumunska, Litvy, Poľska, Talianska, Španielska a ďalších európskych krajín nielen v rámci EÚ.

Fico prehovoril k vláde: Pustili ste sa do vojny s polovicou národa!
Vláda pri prijímaní nových pandemických opatrení nevedie sociálny dialóg! Upozornil na to v diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR líder opozičného Smeru-SD Robert Fico. Bez sociálneho dialógu podľa neho nie je možné pripravovať zákony, ktoré sa... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

WHO vyzýva Slovensko

"WHO vyzýva štáty, vrátane Slovenska, aby odstránili bariéry bezpečného a zákonného potratu, vrátane povinných čakacích lehôt, povinného a neobjektívneho poradenstva a nedostatku dôvernosti a súkromia. Dohodové orgány Organizácie Spojených národov zistili, že odmietnutie prístupu k umelému prerušeniu tehotenstva môže predstavovať k porušovaniu viacerých ľudských práv, vrátane slobody, krutého, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania a práva na zdravie. Okrem toho Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že štáty majú „pozitívnu povinnosť vytvoriť procesný rámec umožňujúci tehotnej žene uplatniť svoje právo na prístup k zákonnému potratu.“ 

Organizácie upozorňujú, že predĺženie povinných prieťahov pri poskytovaní bezpečnej interrupčnej starostlivosti: Navrhované zvýšenie povinnej čakacej doby zo 48 na 96 hodín a jeho navrhovaná aplikácia na všetky umelé prerušenia tehotenstva okrem prípadov, keď je zdravie alebo život ženy bezprostredne ohrozené, by podstatne zvýšili oneskorenia v prístupe žien k interrupciám a interrupčnej starostlivosti, čím ohrozujú svoje zdravie a životy.

Angažuje sa aj Výbor OSN pre práva dieťaťa

"Medzinárodné mechanizmy pre ľudské práva a WHO tiež zdôraznili povinnosť štátov zabezpečiť ženám prístup ku kvalitným informáciám o sexuálnom a reprodukčnom zdraví, ktoré sú vedecky a medicínsky presné, a zdržať sa „cenzúry, zadržiavania alebo zámerného skresľovania“ takýchto informácií. Za týmto účelom Výbor OSN pre práva dieťaťa nedávno vyzval Slovensko zabezpečiť, aby „zdravotní pracovníci poskytovali medicínsky presné a nestigmatizujúce informácie o umelom prerušení tehotenstva“," píše sa v liste.

Bukovského slová k očkovaným sú veľavravné a dobre si ich zapamätajte!
Hoci vlády mnohých štátov robia čo môžu aby presvedčili čo najviac ľudí na očkovanie proti COVID-19, vrátane tej našej, stále viac vedeckých kapacít a lekárov priznáva, že vakcína nechráni pred prenosom tohto vírusu. Medzi tých, ktorí nesúhlasia s... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Taktiež požadovanie od žien, ktoré žiadajú o umelé prerušenie tehotenstva, aby uviedli dôvody svojho rozhodnutia, čo je podľa organizácií často veľmi osobná a súkromná záležitosť, by mohlo odradiť ženy od vyhľadania starostlivosti v rámci formálneho zdravotného systému. Medzinárodné mechanizmy ľudských práv už vyzval Slovensko, aby „zaistilo dôvernosť osobných údajov žien a dievčat žiadajúcich o potrat, a to aj zrušením požiadavky nahlasovať osobné údaje takýchto žien a dievčat Národnému centru zdravotníckych informácií".

Záväzky Slovenska vyplývajúce z medzinárodných zmlúv o ľudských právach

"Ak bude táto legislatíva prijatá, bude úplne v rozpore s medzinárodnými usmerneniami o verejnom zdraví a klinickými osvedčenými postupmi. Naruší to plnenie záväzkov Slovenska vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o ľudských právach zaručiť ženám právo na zdravie, súkromie, informácie a princípy nediskriminácie a rovnosti v užívaní práv. Okrem toho prijatie týchto návrhov bude v rozpore so základnou medzinárodnou právnou zásadou zákazu retrogresie," varujú organizácie.

Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva vo svojom hodnotení Slovenska z roku 2019 výslovne vyzval štát, aby sa zdržal akejkoľvek regresie vo vzťahu k právam žien na sexuálne a reprodukčné zdravie.

"Vyzývame všetkých poslancov parlamentu, aby odmietli tieto spiatočnícke a škodlivé legislatívne návrhy prístupu k interrupčnej starostlivosti a zdržali sa ďalších pokusov obmedzovať a porušovať reprodukčné práva žien na Slovensku," píše sa v závere listu.

Čaputová nezvyčaje tvrdo Matovičovi: Nemáte na to, choďte od toho!
Prezidentka prehovorila nezvyčajne tvrdo - podľa nej je obrovským problémom neschopnosť presadiť akúkoľvek reformu, všimol si Nový čas. U Závodského v relácii to povedala dnes na poludnie. Koalícia dodnes nedokázala schváliť reformu súdnictva,... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | TASR/Eka Balašková