STOP šialeným cenám energií
09 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Francúzsko naďalej nalieha na spoločný postup proti vysokým cenám energie v Európe. „Chceme zriadiť automatický cenový stabilizátor," -vyhlásil francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire, píše epochtimes.de.

O zisky sa treba podeliť so zákazníkmi

Výrobcovia energie, ktorí dosahujú vysoké zisky vďaka zvýšeným cenám, by sa mali o ne podeliť aj so zákazníkmi. Na stretnutí krajín eurozóny v Bruseli sa však tieto návrhy nestretli s jednotnou odozvou.

„Ak je cena plynu 150 eur a dodávateľ elektrickej energie má výrobné náklady len 50 eur, ako je to v prípade EDF (francúzskej elektrickej spoločnosti vo väčšinovom vlastníctve štátu), potom automaticky vzniká vysoký zisk," - vysvetlil Le Maire. V budúcnosti by z toho mali profitovať aj súkromní zákazníci a spoločnosti.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Dlhodobé zmluvy s pevnými cenami

Francúzsko chce tiež presadzovať dlhodobé zmluvy s pevnými cenami pre podniky, povedal Le Maire. Podľa neho by sa to malo týkať len zdrojov energie s nízkymi emisiami CO2. „Tým by sa zastabilizovala cena pre veľkých zákazníkov a zároveň by sa podporili energie s nízkymi emisiami CO2,“ – dodal Le Maire.

Francúzsko získava približne 70 percent elektrickej energie z jadrových elektrární. Vedie kampaň za to, aby EÚ uznala jadrovú energiu ako nízkoemisnú, a teda "zelenú" energiu.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nemecko varovalo pred zásahmi do trhu

Le Maire v pondelok v Bruseli rokoval o situácii s ministrami financií ostatných krajín eurozóny. Francúzsko našlo podporu okrem iných aj u Španielov, Grékov a Čechov. Na druhej strane, deväť krajín okolo Nemecka, Rakúska a Holandska nedávno varovalo pred intervenciami na trhu.

Holandský minister financií Wopke Hoekstra v Bruseli povedal, že výzvy na vytvorenie integrovaného trhu "problém okamžite nevyriešia". Poradil „uľahčenia“ pre spotrebiteľov a podniky na vnútroštátnej úrovni.

Zavrie Rusko čoskoro plynový kohútik?
Ruský prezident hrozí prerušením dodávok plynu do jedného z európskych štátov, píše news.de. Stav núdze Moldavská republika, ktorá hraničí s Rumunskom, vyhlásila uprostred vážnej krízy v dodávkach plynu stav núdze. V októbri bol dopyt po plyne v... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V Nemecku sa za úľavy pre spotrebiteľov vyslovil šéf Zväzu nemeckých spotrebiteľských organizácií (vzbv) Klaus Müller. Pre noviny Funke Mediengruppe v pondelok povedal, že budúca nemecká "semaforová" koalícia sa o to musí "postarať rýchlo a bez komplikácií".

Müller navrhol klimatické poukazy a príspevok na mobilitu. Zníženie spotreby plynu by sa muselo pozastaviť. „Nikto by nemal v zime mrznúť," - zdôraznil.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Podľa analýzy cien energií v 145 krajinách, ktorú uskutočnil porovnávací portál Verivox, sú ceny elektriny v Nemecku v porovnaní s inými krajinami vysoké. Nemeckí spotrebitelia museli v druhom štvrťroku zaplatiť za kilowatthodinu elektrickej energie v priemere 31,80 centov, a to ceny ešte ďalej rastú.

Nemci tak platili za elektrinu najviac, konštatuje portál Verivox. Na druhom mieste skončilo Dánsko s 29,38 centami za kilowatthodinu pred Belgickom s 26,60 centami, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová