Dánsko - špička v ochrane klímy... A  Slovensko?
09 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Environmentálne organizácie každoročne hodnotia 60 krajín a EÚ podľa pokroku v oblasti ochrany klímy. Nemecko sa umiestnilo v prvej štvrtine. K cieľu klimatickej neutrality sa blížia: Dánsko, Švédsko, Nórsko, Veľká Británia a Maroko. Krajiny produkujúce ropu sú na chvoste, píše nemecký Der Spiegel.

60 krajín sveta je zodpovedných za 90 percent emisií skleníkových plynov. V tejto skupine najväčších znečisťovateľov sa však v oblasti ochrany klímy dosahuje pokrok. Podľa údajov nového indexu ochrany klímy sa niektoré krajiny rýchlo približujú k cieľu klimatickej neutrality. V rebríčku najvyššie skóre dosiahli: Dánsko (skóre 76,92), Švédsko (74,46), Nórsko (73,62), Spojené kráľovstvo (73,29) a Maroko (71,64).

Odhodlanosť dosiahnuť cieľ klimatickej neutrality nechýba ani Portugalsku (skóre 61,45), Francúzsku (61,33) či Holandsku  (60,81).

V oblasti klimatickej politiky sú z EÚ hodnotené ako "veľmi slabé":  Rumunsko (skóre 52,59), Slovensko (skóre 50,90, 50. miesto), Bulharsko (49,02), Česká republika (42,53), Poľsko (41,01) a  Maďarsko (40,71).

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Na konci tabuľky klimatickej politiky sú krajiny, ktoré najviac spomaľujú globálne úsilie: Austrália sa umiestnila dokonca za Brazíliou a Alžírskom.

Na poslednom mieste v celkovom rebríčku sú Kanada, Irán, Saudská Arábia a nakoniec Kazachstan. V týchto štátoch zohráva ťažba ropy významnú úlohu.

V skutočnosti tribúna víťaza zostáva prázdna

Dánsko, ktoré má v rebríčku síce najlepšie skóre, je však reálne až na štvrtom mieste. Prvé až tretie miesto zostávajú opäť prázdne, pretože žiadna krajina nie je na ceste k dosiahnutiu cieľa 1,5 stupňa na základe súčasného úsilia.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nemecku sa celkom darí

Nemecko sa v tohtoročnom indexe ochrany klímy umiestnilo na 13. mieste, čím sa oproti predchádzajúcim rokom zlepšilo a dostalo sa o jedno miesto pred Fínsko, ale za Litvu a Maltu.

Autori indexu označujú za problematickú vysokú úroveň emisií na obyvateľa v Nemecku, slabý rozvoj obnoviteľných zdrojov energie a vnútroštátnu politiku v oblasti klímy, ktorá je hodnotená ako "slabá".

Ako sú na tom najväčší znečisťovatelia?

Najväčší svetový znečisťovateľ, Čína, sa v indexe ochrany klímy umiestnila na 37. mieste. V prípade druhého najväčšieho znečisťovateľa, USA, je zlepšenie v rebríčku - hoci len na 55. miesto - spôsobené výlučne zmenou v Bielom dome. Hodnotenie politiky je podstatne lepšie ako za predchodcu Joea Bidena Donalda Trumpa.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Kde sa obnoviteľné zdroje energie uplatňujú najviac?

V kategórii "obnoviteľné zdroje energie" je Nórsko jedinou krajinou, ktorá získala vynikajúce hodnotenie "veľmi dobrý". Okrem vysokého podielu vodnej energie sa krajina čoraz viac spolieha na veternú a solárnu energiu a sleduje ambiciózne ciele v oblasti jej rozširovania. Fosílne palivá sa však v Nórsku stále podporujú. Ak by Nórsko zastavilo rozvoj ropných a plynových polí v Arktíde, mohlo by obsadiť jedno z prvých troch miest v celkovom rebríčku indexu, ktoré sú doteraz voľné, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová