Hrozí ďalšia eskalácia sporu medzi Francúzskom a Spojeným kráľovstvom
04 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Spor o licencie na rybolov v Lamanšskom prielive naďalej vrie. Ani diskusia medzi Emmanuelom Macronom a Borisom Johnsonom na okraj samitu G20 neviedla k dohode. Obe strany trvajú na svojich stanoviskách, píše nemecký Stern.

Spor o licencie na rybolov medzi Veľkou Britániou a Francúzskom má naďalej ďaleko od zmierenia. Francúzsky prezident Emmanuel Macron ponúkol britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi na nedeľňajšom stretnutí "zmiernenie napätia". Ak však Londýn neustúpi, Paríž podnikne odvetné kroky. "Loptička je na britskej strane,“ – povedal Macron. Johnson mu odkázal, že postoj jeho vlády sa nezmenil.

Paríž a Londýn sa sporia o práva na rybolov v britských teritoriálnych vodách v dôsledku vystúpenia Británie z EÚ. Francúzsko obviňuje britské orgány, že francúzskym plavidlám vydávajú príliš málo povolení na rybolov. Podľa obchodnej dohody s EÚ o brexite majú rybári nárok na licenciu, ak môžu preukázať, že v daných vodách lovili už pred brexitom.

Falošné kúzlo očkovania: Ochrana po očkovaní môže klesnúť už po 7 až 8 týždňoch!
Ešte vo februári 2021 sa spoločnosť Pfizer/Biontech snažila v štúdiách dokázať, že vakcína proti koronavírusu účinne chráni pred nakazením. Nové štúdie, ale aj realita zatiaľ ukazujú, že to tak nie je. Aj očkovaní ľudia majú podobne vysokú vírusovú... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Paríž hrozí odvetou

Paríž hrozí odvetnými opatreniami, ako sú prísnejšie kontroly tovaru a zákaz vyloďovania britských rybárov vo francúzskych prístavoch, ak nedôjde k posunu na britskej strane. Ani osobné stretnutie Macrona a Johnsona na okraj samitu G20 v Ríme tak neprinieslo žiadny pokrok.

Elyzejský palác po stretnutí uviedol, že Macron a Johnson sa dohodli, že „čo najskôr prijmú praktické a operatívne opatrenia, aby sa zabránilo zvýšeniu napätia".

Obe strany sú údajne pripravené rokovať

Johnsonov hovorca však túto informáciu okamžite poprel a zdôraznil, že ich postoj sa nezmenil. Ak by francúzska vláda chcela predložiť návrhy na zmiernenie napätia, Londýn by to privítal. Londýn zatiaľ neplánuje žiadne ďalšie stretnutia, ani konkrétne opatrenia.

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Samotný Macron novinárom povedal, že dúfa v skorú odpoveď od Britov. Ak sa však Londýn nerozhýbe, Paríž bude konať podľa plánu.

Johnson na tlačovej konferencii po skončení samitu G20 uviedol, že Británia a Francúzsko sú „dlhoroční spojenci a priatelia". "V otázke rýb" sa však postoj jeho vlády nezmenil.

Podľa Elyzejského paláca Paríž najprv predloží správu o tom, či by oznámené odvetné opatrenia mali vstúpiť do platnosti. Spor sa týka "niekoľkých desiatok lodí", takže riešenie je celkom možné.

Na druhej strane hovorca britskej vlády oznámil, že príslušné orgány budú naďalej vybavovať povolenia pre francúzskych rybárov a rybárov z EÚ len na základe dostupných informácií. „Sme pripravení spolupracovať s francúzskou vládou a jednotlivými rybármi, ak majú potrebné údaje. Nič iné sa nedá robiť."

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Johnson chce zmenu protokolu o Severnom Írsku

Hovorca dodal, že Johnson sa v rozhovore s Macronom snažil skôr o to, aby EÚ konečne súhlasila so zmenami protokolu o Severnom Írsku. Protokol je jednou z najspornejších otázok vo vzťahoch medzi Bruselom a Londýnom po brexite. Stanovuje, že medzi britským Severným Írskom a členským štátom EÚ Írskom sa nebudú vykonávať žiadne colné kontroly. Namiesto toho sa zavedú kontroly medzi Veľkou Britániou a Severným Írskom.

Kritici v Británii to odsudzujú ako faktickú hranicu v rámci Spojeného kráľovstva. EÚ odmieta radikálne zmeny alebo dokonca zrušenie protokolu o Severnom Írsku, ktorý Johnson a jeho vláda podpísali minulý rok po rokoch náročných rokovaní.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Marcron varoval Johnsona pred stratou dôveryhodnosti

Macron varoval Johnsona pred stratou dôveryhodnosti v súvislosti so spormi. „Ak roky rokujete o zmluve a o niekoľko mesiacov neskôr urobíte opak toho, čo bolo dohodnuté v oblastiach, ktoré vám najmenej vyhovujú, nie je to dobré znamenie pre dôveryhodnosť," – povedal pre Financial Times, uzatvára nemecký Stern.

(Medzititulky red. HD.)

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová