Macron nazval austrálskeho premiéra klamárom
02 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Francúzsky prezident Emmanuel Macron útočí na austrálskeho premiéra. Tvrdí, že Scott Morrison ho oklamal, keď zrušil miliardovú dohodu o nákupe jadrových ponoriek, píše nemecký Der Spiegel.

Emmanuel Macron sa na samite G20 v Ríme stretol so šéfom austrálskej vlády Scottom Morrisonom po prvýkrát od sporu okolo kontroverznej dohody o jadrových ponorkách. Francúzsky prezident novinárom povedal, že Morrison mu klamal o zrušení multimiliardovej zmluvy s Austráliou.

Keď sa novinári Macrona opýtali, či verí, že mu Morrison klamal, odpovedal: "Nie, či verím, ja to viem!" Povedal, že má veľkú úctu a priateľstvo k austrálskemu ľudu. Vzájomný rešpekt však znamená aj to, že k sebe treba byť úprimní.

Austrálsky premiér v ten istý deň na tlačovej konferencii tvrdil, že neklamal. Macronovi povedal, že konvenčné ponorky už nebudú spĺňať potreby Austrálie. Dodal tiež, že sa začalo pracovať na obnovení vzťahov medzi oboma krajinami.

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Prekvapivé zrušenie nákupu francúzskych ponoriek

V septembri Austrália prekvapivo zrušila nákup francúzskych ponoriek, o ktorom sa rokovalo už niekoľko rokov. Namiesto toho chce Austrália kúpiť americké jadrové ponorky. Znamenalo by to ukončenie zmluvy v hodnote 56 miliárd eur, ktorú Paríž uzavrel s Canberrou pred piatimi rokmi. Francúzska námorná skupina mala dodať Austrálii ponorky typu "Shortfin Barracuda". Francúzsko následne odvolalo svojich veľvyslancov z Austrálie a USA.

Austrálsky vicepremiér Barnaby Joyce nechápe Macronove komentáre. "Neukradli sme žiaden ostrov, nepoškodili sme ani Eiffelovu vežu. Bola to zmluva," povedal Joyce novinárom. "Zmluvy majú podmienky a jednou z nich je, že od zmluvy možno odstúpiť,“ uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová