Súperi v colnom spore sa už zjavne dohodli. Teraz sa Európa a USA zamerajú na Čínu
01 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Spojené štáty a Európa sa už roky sporia o clá na hliník a oceľ. Teraz sa obe strany zjavne dohodli a teraz sa chcú zamerať na Čínu, píše Der Spiegel.

Sú pozostatkom éry Donalda Trumpa - teraz USA tvrdia, že dosiahli dohodu s EÚ v roky trvajúcom spore o osobitné clá na dovoz ocele a hliníka z USA. Oznámenie urobili ministerka obchodu USA Gina Raimondová a obchodná zástupkyňa Katherine Taiová na okraj summitu 20 hlavných hospodárskych mocností v Ríme.

Tým sa vyriešila jedna z najväčších sporných otázok vo vzťahoch medzi transatlantickými partnermi, uviedol poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Podľa dohody bude môcť EÚ v zásade dovážať určité množstvá kovov do USA bez cla, informoval Raimondo. Okrem toho obe strany pozastavia prebiehajúce konania v tejto veci pred orgánmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Európska komisia sa k týmto oznámeniam pôvodne nevyjadrila, ani keď bola o to požiadaná.

Za všetkým bol Trump

Obchodný spor vyvolal v roku 2018 vtedajší prezident USA Donald Trump. Ten zaviedol osobitné clá na dovoz ocele a hliníka. EÚ reagovala odvetnými clami na americké výrobky, ako sú džínsy, bourbon whiskey, motorky a arašidové maslo. Trump odôvodnil osobitné clá "záujmami národnej bezpečnosti". EÚ to považuje za nevierohodné a predpokladá, že cieľom bolo ochrániť hospodárstvo USA pred neželanou konkurenciou.

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Teraz sa spoločne zamerajú na Čínu

Odvetné clá EÚ na americké výrobky by sa mali zvýšiť do konca roka, uviedol Raimondo. Podľa jeho slov sa tomu teraz podarilo zabrániť dohodou. Zároveň povedal, že sa zabezpečí, aby sa z EÚ nemohli dovážať žiadne výrobky z ocele alebo hliníka, z ktorých niektoré pochádzajú z Číny. USA obviňujú vládu v Pekingu, že dotuje domáci priemysel a vytvára nekalú konkurenciu umelo nízkymi cenami.

EÚ a USA už v júni pozastavili uplatňovanie sankčných ciel na výrobky, ako sú lietadlá, víno alebo kečup, do roku 2026. Dohoda by mala umožniť pokojné vyriešenie sporu o vládnu pomoc pre amerického výrobcu lietadiel Boeing a jeho európskeho konkurenta Airbus. Trump ju vystupňoval zavedením sankčných ciel na dovoz z EÚ. Únia vtedy reagovala osobitnými odvodmi na dovoz z USA.

(Medzititulky red. HD.)

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová