Politici sa zaprisahávajú, že príde konjunktúra, no „vakcína“ na ekonomiku neexistuje (Gabor Steingart)
02 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Gabora Steingarta (Focus)

Horoskopy v časopisoch sú presnejšie ako predpovede nemeckého ministra hospodárstva Petra Altmaiera. Stále sa hovorí o hospodárskom rozmachu po pandémii a tieto vyhlásenia sa neustále korigujú. Meniace sa čísla však pôsobia, ako by boli „retušované“.

V septembri 2020 nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier predpovedal „rozprávku“, ktorá mala predznamenať vzostup. Nemecké hospodárstvo malo v roku 2021 vzrásť o 4,4 percenta: "Skončíme silnejší ako pred začiatkom krízy,“  tvrdil.

V januári minister prekvapivo „otočil“: "V aktuálnom roku 2021 očakávame celkový rast o 3 percentá."

Súperi v colnom spore sa už zjavne dohodli. Teraz sa Európa a USA zamerajú na Čínu
Spojené štáty a Európa sa už roky sporia o clá na hliník a oceľ. Teraz sa obe strany zjavne dohodli a teraz sa chcú zamerať na Čínu, píše Der Spiegel. Sú pozostatkom éry Donalda Trumpa - teraz USA tvrdia, že dosiahli dohodu s EÚ v roky trvajúcom... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Večný optimista

Strata prosperity medzi septembrovým a januárovým odhadom znamená v absolútnych číslach mínus 53 miliárd eur. V apríli z ministra hospodárstva opäť sršal „príjemný“ optimizmus: "Nemecká ekonomika v tomto roku porastie o 3,5 percenta. Naše hospodárstvo je silné, robustné a pripravené na nový začiatok."

Korekcia korekcie korekcie...

Potom prišla „korekcia korekcie korekcie“: HDP v roku 2021 porastie len o 2,6 percenta. Pokiaľ ide o rok 2022, minister, ktorý  čoskoro bude už exministrom, zostáva v dobrej nálade: "V roku 2022 sa prejaví výrazný efekt dobiehania."

Podcenila sa zákernosť pandémie

Altmaier nie je so svojimi kolísavými prognózami osamotený. Väčšina politikov a tiež mnohí hlavní ekonómovia veľkých spoločností podcenili zákernú povahu tejto pandémie. Až keď porovnáte svetovú finančnú krízu s pandémiou koronavírusu, uvedomíte si silu šoku a hĺbku zásahu.

Tentoraz je päť vecí odlišných, a to tak odlišných, že ich nemožno napraviť v krátkom čase:

  • Svetový trh práce bol na svojom spodnom konci doslova rozkolísaný. Objem práce v hodinách sa v porovnaní s úrovňou pred koronou na vrchole krízy v roku 2020 prepadol o 8,8 percenta. Podľa Medzinárodnej organizácie práce to znamená, že 255 miliónov ľudí prišlo o prácu. Celkovo boli straty v pracovnom čase v roku 2020 približne štyrikrát vyššie než počas finančnej krízy v roku 2009.
  • Továrne na Ďalekom východe a v Latinskej Amerike, ktoré sú na konci potravinového reťazca, tvrdo zasiahli mnohé lockdowny, obchod náhle prestal fungovať. Len v Malajzii bolo od vypuknutia pandémie zatvorených najmenej 150 000 malých a stredných podnikov, čo viedlo k strate dodávateľov a oneskoreným dodávkam.
  • Reťazec od dodávateľa surovín cez subdodávateľa až po konečného príjemcu neustále viazne, pretože koronová politika štátov sa podobá hre jojo: Niekedy sa zdvihnú rolety obchodov, zábrany pohraničnej stráže a otvoria sa kontajnerové nakladacie stanice prevádzkovateľov prístavov, potom sa zas závory spustia. A medzitým je veľa neistoty, ktorá zápasí s cezhraničnou byrokraciou.
  • V oblasti počítačovej a prenosovej techniky sa vratké dodávateľské reťazce stretli s rýchlo rastúcim dopytom, ktorý sa dodnes nedarí uspokojiť. Dôsledky vidíme pri výrobe automobilov: Šéf VW Herbert Diess predpokladá, že jeho spoločnosť nebude schopná vyrobiť 600 000 automobilov kvôli nedostatku čipov.
  • Výroba energie, ktorú finančná kríza takmer vôbec nezasiahla, tentoraz tiež oslabuje. Minulý rok bol poznačený zastavením výroby v dôsledku nepriaznivého počasia v USA, alebo údržbárskych prác, ktoré sa nevykonávali počas pandémie. Okrem toho musia teraz odborníci priznať, že rýchlo rastúci dopyt po palivách bol podhodnotený - objem výroby sa môže zvyšovať len pomaly.

Vydieračské softvéry - phishing, ransomware... čo s tým?
Európsky parlament chce posilniť kybernetickú bezpečnosť. Svetové hospodárstvo prišlo v dôsledku počítačovej kriminality o miliardy, píše de.euronews.com. Takmer každý pozná situáciu: podozrivé e-maily alebo dokonca kybernetické útoky, ktoré akoby... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

A na záver

Možno sme z pandémie unavení, ale nezbavili sme sa jej. Hospodárske dôsledky neustúpia, kým nebude vírus porazený. Pre globálnu ekonomiku neexistuje žiadne posilňovacie očkovanie.

A Altmaierove nesprávne predpovede? Nie sú príčinou problémov, ale len ich prejavom. Winston Churchill raz povedal: "Odborník je človek, ktorý dokáže neskôr presne povedať, prečo bola jeho predpoveď nesprávna", dodáva Gabor Steingart v komentári pre nemecký Focus.

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Gabor Steingart je jedným z najznámejších novinárov v Nemecku. Vydáva bulletin "Steingarts Morning Briefing". Podcast s rovnakým názvom je popredným nemeckým denným podcastom o politike a ekonomike. Pred založením spoločnosti Media Pioneer bol predsedom predstavenstva mediálnej skupiny Handelsblatt.

(Medzititulky red. HD.)

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová