Halloween nie je úplne mimo slovenských tradícií
01 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Etnologička Katarína Nádaská povedala TV Markíza o slovenských tradíciách v súvislosti s pamiatkou na zosnulých. Dlabali sa tekvice, zdobili sa hroby, uctievali sa mŕtvi.  

Mnohí sa mylne domnievajú, že Halloween pochádza z Ameriky, ako aj tradícia dlabania tekvíc. Nie je to tak. Halloween má v skutočnosti korene v Európe. Ide o starý keltský sviatok, ktorý siaha ešte do predkresťanského obdobia. A keďže boli v tej dobe Kelti v celej Európe, jeho história pochádza z nášho kontinentu.

Nielen iba v Amerike, ale aj na území dnešného Írska bývali kmene, ktoré verili, že duše zosnulých počas Halloweenu opustia záhrobie a na jednu noc prídu medzi živých. Na Slovensku však Halloween neoslavujeme, ale uctievame namiesto neho Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých.

Slovenské "celebrity" majú hroby pripravené
V minulosti to tak bývalo. Každý si od určitého veku odkladal peniaze na svoju smrť. Respektíve na pohreb a výdavky s ním spojené. Dnes už doba pokročila. Niektorí majú pripravené hrobové miesta. A nie hocijaké. Občas ich aj navštevujú. Zaujímavú,... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Legenda o zlom Jackovi

S tradíciou tekvíc sa v zahraničí spája legenda o zlom Jackovi. Bol to opilec, klamár, podvodník a manipulátor, ktorý žil hanebný život a prekabátil aj samotného Satana. Keď zomrel, pre zlé skutky nemohla jeho duša vstúpiť do neba a ani diabol jej nedovolil vstúpiť do pekla, pretože to kedysi Jackovi sľúbil. Dal mu však repu so žeravým uhlíkom, aby si svietil na cestu pri túlaní sa medzi nebom a peklom, dobrom a zlom. Ľudia preto dávali vyrezávané tekvice do okien a k chodníkom, aby symbolicky osvietili cestu Jackovej duši.

Dlabe sa aj na Slovensku

Dlabanie tekvíc je tradíciou aj na Slovensku. Pokiaľ nebola v Európe tekvica, ľudia vyrezávali repy, zemiaky, patizóny a inú zeleninu. Neskôr priviezli na kontinent tekvicu a pre jej praktickejší tvar ňou obyvatelia rýchlo zeleninu nahradili. Nepraktizovali okrasné dlabanie a vyrezávanie v dnešnej podobe. Vyzerali si otvor, dali do tekvice sviečku, a keďže išlo o približne 19. storočie a ulice neboli osvetlené, lemovali tekvice cestu na cintorín, aby naň ľudia trafili. Vyzeralo to veľmi pekne.

Kto zapáli viac ako 10 tisíc sviečok pred úradom vlády dnes?
Vylodenie v Normandii, alebo druhé Slovenské národné povstanie? Takto pred rokom sa začal plniť sen Igora Matoviča. Sľúbil atómovú bombu, ktorá nakoniec dopadla inde, ako plánoval otec myšlienky: "Celoplošné, celonárodné testovanie." Dnes poslanec... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Dušičkové koláčiky

Z dušičkových jedál ľudia pripravovali dušičkové pečivo. Išlo o koláčiky z kysnutého cesta, ktoré boli sladené medom. Tie však ľudia brávali so sebou a cestou na cintorín ich rozdávali žobrákom.

K slovenský tradíciám patrí aj zdobenie hrobov. V minulosti boli hroby zdobené striedmo a  prírodnými prvkami. Dalo by sa povedať, že to bolo ekologickejšie. Aj dnes by bolo lepšie nahradiť plastovú výzdobu ekologicky prijateľnejšími materiálmi.