Veľký protest v Bratislave: Chcú vziať lesníkom a darovať aktivistom v košieľkach!
01 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

Od jari bojujú lesníci a poľovníci proti navrhovanej zmene zákona, ktorý má pripravený Budajov rezort. 3.11.2021 sa preto pri rozhodujúcom boji zhromaždia pred budovou NR SR v Bratislave. Ľudia, ktorí celý svoj život obetovali lesom a prírode vedia, že to bude posledná šanca ukázať Budajovmu rezortu a mimovládkam, že si nedajú vziať najväčšie bohatstvo: vodu, pôdu, les a slovenský vidiek. 

Organizátori pre tých, ktorí sú z vidieka a rozhodli sa zhromaždenie podporiť pripravili autobusy. Informácie o pripravovanom zhromaždení zverejňujeme v plnom znení.

Organizácie súkromných vlastníkov pozemkov a Slovenská lesnícka komora, organizujú na podporu udržateľného života na slovenskom vidieku zhromaždenie súkromných vlastníkov lesov, poľnohospodárov, lesníkov, obyvateľov vidieka. V stredu, 3.11.2021 o 15:30 hod. pred budovou NR SR. Preto si Vás dovoľujeme týmto vyzvať na podporu tejto iniciatívy a na zabezpečenie účasti aj poľovníckej verejnosti na tomto zhromaždení a to zo všetkých regiónov Slovenska. Pripravovaná novela s navrhovanou zonáciou sa dotkne negatívne asi 900 poľovných revírov na Slovensku !!!

Rútime sa do pekla a politici si hladkajú ego. Šéf Duslo Šaľa to komentuje bez servítky
Problém s plynom trvá už mesiace, no posledné dni postavili celú Európu do pozoru! Ešte minulý týždeň komodita atakovala minimá z polovice septembra, keď ceny zemného plynu náhle vzrástli o 11 percent. Naše peňaženky to pocítia takmer pri všetkom,... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Vezmú od lesníkov, dostanú aktivisti v košieľkach

V týchto dňoch prerokováva NR SR poslanecký návrh skupiny poslancov NR SR za OĽANO na novelizáciu zákona o ochrane prírody a krajiny. Poslancami navrhované zmeny sú však nielen novelou zákona o ochrane prírody, ale zásadne menia správu štátnych pozemkov v národných parkoch. Tieto majú prejsť spod správy Lesov SR a SPF pod správu novozriadených organizácií riadených MŽP SR a výrazne obmedzujú, resp. celkom odnímajú súkromným vlastníkom lesov a ostatných pozemkov ich právo užívať tieto pozemky a vykonávať na nich práva vlastníka vrátane výkonu práva poľovníctva.

Má dôjsť k vyvlastneniu bez kompenzácie

Pre súkromných vlastníkov a pre poľovníkov prináša novelizovaná novela zásadnú zmenu v tom, že sa má výrazne rozšíriť rozsah tzv. bezzásahových území, teda území v 5 stupni ochrany a ich ochranných pásiem, kde zákon zakazuje akúkoľvek činnosť, vrátane ťažby palivového dreva súkromnými vlastníkmi lesov, či výkon práva poľovníctva. Teda praktické vyvlastnenie, avšak samozrejme ako aj doposiaľ, bez akejkoľvek kompenzácie.

V uplynulých dňoch sa uskutočnilo stretnutie zástupcov dotknutých subjektov, vrátane SPK s predsedom NR SR pánom Borisom Kollárom. Pánovi predsedovi sme vysvetlili skutočné negatívne dopady navrhovanej novely na život ľudí na vidieku. Bola nám z jeho strany prisľúbená podpora a presadenia zmeny v tom smere, aby sa prechod správy štátom pozemkov uskutočnil až po vykonaní zonácie. Teda, aby sa zonácia vykonala za účasti všetkých dotknutých subjektov s príslušným zákonným postupom. A nie svojvoľným diktátom ochranárskych subjektov, ktoré nevlastnia v danom území ani m² pozemku.

Časy odchodov autobusov z jednotlivých miest podľa regiónu upresňujú koordinátori z regiónov. Kontakty na jednotlivých koordinátorov zverejnili na stránke Slovenskej poľovníckej komory. 

Rútime sa do pekla a politici si hladkajú ego. Šéf Duslo Šaľa to komentuje bez servítky
Problém s plynom trvá už mesiace, no posledné dni postavili celú Európu do pozoru! Ešte minulý týždeň komodita atakovala minimá z polovice septembra, keď ceny zemného plynu náhle vzrástli o 11 percent. Naše peňaženky to pocítia takmer pri všetkom,... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Diana Zaťková