Čaká nás katastrofálne zdražovanie! Nárast cien sa ešte neskončil, práve naopak. Za čo si priplatíme?
22 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Je zle, ale bude ešte horšie! Nárast cien už pocítil takmer každý Slovák, no zdražovanie sa ani zďaleka neskončilo! Pripravte sa na to, že vrchol nás ešte len čaká. Hore pôjde takmer všetko.


Ceny lámu rekordy! Masívne zdražovanie energií, rekordné ceny na veľkoobchodnom trhu, zvyšovanie cien základných potravín, ale aj elektroniky, pohonných látok či tabaku. Národná banka Slovenska (NBS) varuje, že to naša peňaženka veľmi silno pocíti.
Najviac za desať rokov

Analytici už teraz hlásia, že spotrebiteľské ceny sa medziročne zvýšili o 4,6 percenta, čo je najviac za posledných takmer desať rokov. Nárast cien však ešte ani zďaleka nie je na vrchole a pripraviť sa treba na ďalšie zdražovanie, píše portál topky.sk.

Najviac zdraželi ceny v oblasti reštaurácií a hotelov (o 11,8 %).Podpísala sa na tom najmä zmena vo financovaní obedov na základných školách. Ceny v závodných jedálňach tak medziročne vzrástli o takmer tretinu. Nasledovala oblasť dopravy s medziročným nárastom cien o 11,6 %.

Zatrasie sa zem? Zatrasie sa vláda? Zajtra v Žiline Slováci opäť vyjadria svoju nespokojnosť
Protesty proti čím ďalej neobľúbenejšej vláde neutíchajú ani týždeň pred dušičkami. Tentokrát sa nespokojní Slováci stretnú v Žiline. A to už zajtra! Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


"V septembri si Slováci za potraviny a nealkoholické nápoje priplácali medziročne viac o 4,2 %.  Medziročne platili zákazníci v obchodoch viac najmä za zeleninu (o 15,5 %), ovocie (o 7,2 %), chlieb a obilniny (o 4,0 %), mlieko, syry a vajcia (o 2,8 %), ale aj za mäso (o 2,3 %). Najzastúpenejšia položka spotrebného koša bývanie v septembri zaznamenala medziročný nárast cien o 2,6 %," uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

V septembri sme si v porovnaní s predošlým rokom priplatili aj za alkoholické nápoje a tabak, a to o 7,8 %. Nasledovali ceny v oblasti pošty a spoje s nárastom o 6,6 %, a to kvôli vyšším cenám telefónnych služieb. Priplatíme si aj bývanie v dôsledku prudkého nárast cien stavebných materiálov.
K zdražovaniu prispelo spojenie viacerých faktorov

Dôvodov, prečo ceny potravín idú nahor, je podľa analytičky viacero. Kľúčovú úlohu zohráva počasie. "Neprospieva tak príliš veľké sucho a ani to, keď ho vystrieda prívalový dážď. Stav úrody sa vždy premietne do vývoja cien agrokomodít na svetových trhoch a skôr ci neskôr sa to ukáže aj na cenovkách v obchodoch u nás," uviedla Sadovská.

Slovná bitka medzi Dankom a Šudíkom, ktorý chce legalizovať prostitúciu
Nápad legalizovať prostitúciu vyšiel z dielne poslaneckého klubu OĽaNO. A pohoršil Andreja Danka. Tomáš Šudík chce, aby prostitútky boli živnostníčky, vydávali bločky a zákazníci u nich, by mali mať možnosť platiť bankomatovými... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Veľkú rolu zohráva aj pandémia. "Tá postihla počas prvej aj druhej vlny jednotlivé ekonomiky rôznym spôsobom. Spoločným ukazovateľom nielen viac postihnutých krajín bol problém s pracovnou silou. Obmedzenia na hraniciach spôsobili nedostatok pracovnej sily zo zahraničia, problém ale mohol byť aj s pracovnou silou v krajine kvôli šíreniu nákazy," vysvetlila.

V súvislosti s pandémiou obchodníci zároveň upozorňujú aj na vyššie náklady, ktoré sú spojené so zabezpečením hygienických a bezpečnostných opatrení.

Ďalším dôvodom zdražovania je rastúca cena ropy a pohonných látok. Preprava potravín od výrobcu k spotrebiteľovi sa preto tiež pretaví do výslednej ceny.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/10/21/ivermektin-na-predpis-ano-ale/
Budúci rok to bude ešte horšie

Prognózy ohľadom vývoja cien do budúcnosti neveštia nič dobré. Analytici predpokladajú, že tempo zdražovania do konca roka v prípade potravín a nealkoholických nápojov ešte zrýchli. Na prelome rokov 2021 a 2022 si za ne budeme priplácať navyše približne 5 %. V prvom štvrťroku budúceho roka by dokonca inflácia potravín mohla atakovať až úroveň 6 %.

"Počas nasledujúcich mesiacov bude naďalej medziročne drahší tabak, pohonné látky či stavebný materiál. Kým v tomto roku sú energie (elektrina, plyn a teplo) medziročne lacnejšie, v roku 2022 sa tento trend otočí, a to pod vplyvom rastúcich cien energií na svetových trhoch," uzavrela analytička.

Komentátor Repa: 24 miliónov eur je škandál! Krajniak by mal okamžite odstúpiť
22 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová