Obrovský nedostatok učiteľov majú vyriešiť študenti! Matovič s Gröhlingom sa hádajú, kto ich zaplatí
18 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
Na Slovensku chýbajú okrem zdravotníckych pracovníkov aj učitelia. Kým sa šéfovia rezortov financií a školstva hádajú, ktorý im zvýši platy, situácia na školách sa zhoršuje. Budú namiesto učiteľov učiť študenti?

Minister financií Igor Matovič tvrdí, že navyšovanie platov učiteľov má v rukách ich rezortný šéf Branislav Gröhling. Politici polemizujú o rozpočte a v školách najmä v hlavnom meste a okolí chýbajú učitelia základných aj stredných škôl, píše denník Pravda.


Nemá kto učiť


Na Slovensku nemá kto učiť jazyky, matematiku, informatiku, fyziku, biológiu, ale ani geografiu či občiansku náuku. Už roky totiž nie je učiteľstvo atraktívne. Podľa študentov pedagogiky za to môže v prvom rade nízky plat.

Ten sa však podľa návrhu štátneho rozpočtu neplánuje zvyšovať ani v budúcom roku. Práve naopak. Kým v súčasnosti je priemerná hrubá mzda jedného pedagóga v regionálnom školstve približne 1 460 eur, na budúci rok by to podľa plánovaných mzdových výdavkov z ministerstva školstva malo byť len 1 445 eur, informuje denník.

„Problém nedostatku učiteliek a učiteľov sa môže ešte viac prehĺbiť. Bude problém do učiteľskej profesie prilákať nových učiteľov a učiteľky a hrozí, že zo škôl odíde aj časť súčasného personálu. To by viedlo k zhoršeniu kvality vzdelávania na Slovensku,“ upozorňuje Michal Rehúš z Centra vzdelávacích analýz.

Šutaj Eštok: Makó, Imrecze a Suchoba svedčia za odmenu 18 miliónov eur!
18 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Plat je na smiech, tvrdia mladí

Najmä kvôli ohodnoteniu strácajú pedagógovia motiváciu. "Ak sa nezlepší ich finančná situácia, zníži to kvalitu vyučovania," varuje predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

„Vláda avizovala navýšenie prostriedkov v školstve o necelých 460 miliónov z plánu obnovy, lenže tieto peniaze sú účelovo určené a žiadne z nich nepôjdu na platy. V školstve je viac ako 150-tisíc zamestnancov a vláda by sa mala postarať o ich finančný stimul,“ vyhlásil Ondek.

Žiadajú byty pre učiteľov

Podotkol, že mladých ľudí do školstva nič nepriláka, pretože mladý človek si chce založiť rodinu a s učiteľským platom si nedokáže zabezpečiť vlastné bývanie.

„V Bratislavskom kraji sú byty najdrahšie. My sme navrhli, aby ministerstvo školstva zvážilo zavedenie školských bytov, teda nájomných bytov pre učiteľov, no zatiaľ sa v tejto oblasti nič nedeje,“ povedal Ondek.

Primár Kulkovský - kakáme si do úst!
Od dnešného dňa máme na mape Slovenska podľa covid automatu prvých päť čiernych okresov. To znamená množstvo prísnych obmedzení aj pre očkovaných. Tento postup vo svojom statuse kritizuje známy primár Kulkovský. Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Platy treba zvyšovať

Odborníci z Centra vzdelávacích analýz pritom zdôrazňujú, že platy v školstve treba zvyšovať, a to minimálne o desať percent. „Ak vychádzame len z prognózovaného rastu platov v národnom hospodárstve na tento a budúci rok, čokoľvek pod desať percent by bolo nepostačujúce,“ tvrdia.

Podľa Matoviča má zvyšovanie platov učiteľov v rukách minister školstva Branislav Gröhling. „Na rozdelení prostriedkov sa musia dohodnúť jednotlivé ministerstvá. O vyšších platoch pre učiteľov treba presvedčiť ministra školstva, respektíve vedenie strany SaS,“ tvrdí Matovič.
Budú učiť študenti?

V parlamente ide do druhého čítania novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, podľa ktorej by v školách na dohodu mohli učiť študenti učiteľstva. Ministerstvo školstva tvrdí, že novela má pomôcť pri kritickom nedostatku pedagógov niektorých predmetov.

Deti, ktoré povinne navštevujú MŠ, budú môcť rodičia ospravedlniť 7 dní
Deti, pre ktoré je povinné predprimárne vzdelávanie povinné, budú môcť rodičia ospravedlniť na viac dní po sebe, ako tomu bolo doteraz. Lehota na ospravedlnenie neprítomnosti dieťaťa sa predlžuje z troch po sebe nasledujúcich vyučujúcich dní na... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


„Zohnať kvalitného vyučujúceho na matematiku, fyziku či učiteľa prvého stupňa je v Bratislave takmer nemožné. Akékoľvek riešenie by v súčasnosti pomohlo,“ myslí si Alena Heldová, riaditeľka Základnej školy na Podzáhradnej ulici v bratislavských Podunajských Biskupiciach.
Rozdielne názory

Iný názor má podľa denníka riaditeľka Základnej školy v obci Rovinka v okrese Senec Elena Zelenská. „Pedagógov je veľký nedostatok. Nie som však zástancom toho, aby v škole pracovali ľudia bez príslušného vzdelania, a už vôbec nie na druhom stupni,“ podotkla.

Ako je vidieť, rôzny názor na to majú aj odborníci. Jedno je však všetkým jasné. Ak nebudeme mať kvalifikovaných a kompetentných učiteľov, len ťažko môžeme veriť, že deti sú naša budúcnosť.

Minister obrany Jaroslav Naď: Opice, opice, opice všade a všetci iba OPICE
“OPICE” OPÄŤ VYČÍŇALI… DOKEDY SA NA TO AKO SPOLOČNOSŤ BUDEME POZERAŤ?!" (Citát Jaroslav Naď, minister obrany SR, štátny úradník, korunný princ OĽaNO.) Opakovane vás, vážení čitatelia, v krátkom statuse na sociálnej sieti tento v doslovnom preklade... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ivan Brožík