Záchranný repatriačný let Qantas sa stal svetovým rekordom
11 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Boeing 787-9 austrálskej leteckej spoločností Qantas uskutočnil 15 020 km let z Buenos Aires do Darwinu za 17 hodín a 25 minút. Na palube bolo 107 cestujúcich, ktorí zostali uviaznutí mimo domovskej krajiny kvôli pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. Let bol o 522 km dlhší ako doteraz najdlhšia trasa Qantas z Perth do Londýna, ktorá bola zaletená v marci 2018.


"Lietadlo s registračnými značkami VH-ZNH a názvom Veľký bariérový útes s posádkou pozostávajúcou zo 4 pilotov a 17 palubných sprievodcov a technikov odštartovalo z Buenos Aires." Informuje portál altair.com.
Kratšia trasa vzhľadom na poveternostné podmienky nebola možná

O 12:44 miestneho času lietadlo štartovalo z Buenos Aires a smerovalo na juh. Potom preletelo nad Antarktídou. Po jej prelete sa odklonilo na sever a smerovalo do Austrálie. Pristátie v tamojšom Darwine sa uskutočnilo o dva dni neskôr,  o 5:28 miestneho času. Lietadlové nádrže obsahovali pred štartom cca 126 tis. l paliva.

Trasa letu Qantas - reprofoto (@flightradar.com)

Let za denného svetla

Tím plánovania letov Qantas strávil posledný mesiac analýzou trás z Buenos Aires do Darwinu a štúdiom poveternostných podmienok a vetra nad južným Pacifikom a Antarktídou. Vďaka ich úsiliu bol vôbec prvý nepretržitý let medzi Buenos Aires a Darwinom vykonaný úplne za denného svetla, za dobrých podmienok, s priemerným protivetrom až 35 km / h a teplotami nad Antarktídou až -75 ° C.
Qantas zvážal občanov z celého sveta

V marci 2020 spoločnosť Qantas uskutočnila stovky charterových a repatriačných letov pre austrálsku vládu s cieľom priviezť domov Austrálčanov, ktorí zostali mimo krajiny v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, do 31 destinácií, z ktorých 19 nie je súčasťou ich bežných letových plánov.

(Medzititulky red. HD.)

České aerolínie prepúšťajú všetkých zamestnancov. Štát im nepomôže
Vyzerá to, že České aerolínie, ktoré sú súčasťou leteckej skupiny SmartWings, zažívajú ťažké časy. Spoločnosť na začiatku februára požiadala štát o pomoc. Požiadavka bola na 1,1 miliardy korún, ale údajne s touto pomocou počítať nemôže, informuje... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Diana Zaťková