České aerolínie prepúšťajú všetkých zamestnancov. Štát im nepomôže
24 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Vyzerá to, že České aerolínie, ktoré sú súčasťou leteckej skupiny SmartWings, zažívajú ťažké časy. Spoločnosť na začiatku februára požiadala štát o pomoc. Požiadavka bola na 1,1 miliardy korún, ale údajne s touto pomocou počítať nemôže, informuje portál sputnik.cz.


Vzhľadom k tomu, že štát nevyhovel požiadavke spoločnosti, tá nestíha splácať dlhy. A tak je na programe dňa veľké prepúšťanie zamestnancov.

Letecký dopravca úradu práce oznámil, že má v pláne prepustiť všetkých svojich 430 zamestnancov. Tieto informácie potvrdila predsedníčka Odborovej organizácie posádok lietadiel Tereza Löffelmanová. Dodala, že aj túto spoločnosť nepriaznivo ovplyvnili dopady epidémie covidu-19. 

Za zmienku stojí aj to, že je letecký dopravca pod ochranným moratóriom pred veriteľmi, ktoré ale skončí na konci tohto mesiaca. Zatiaľ zamestnanci nepoznajú plán, ako chce spoločnosť prežiť nasledujúce týždne.

16-tisíc ľudí si muselo dať na nemeckých hraniciach spiatočku
Pri prísnych hraničných kontrolách Nemci nemilosrdne poslali za týždeň späť domov 16-tisíc ľudí z Českej republiky a rakúskeho Tirolska, z nich 4 522 chýbal platný negatívny test na koronavírus, píše nemecký portál rtl.de. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Aj keď spomínaná letecká skupina požiadala štát o pomoc vo výške 1,1 miliardy korún pre ČSA, vyzerá to bledo. Isté pritom je, že dopravcu bez pomoci štátu čaká insolvenčné konanie. Dôvod je jednoduchý - firma nemá nárok na pomoc z programu Covid Plus.

Pripomeňme, že už skôr SmartWings vládu vyzvala na vytvorenie kompenzačného programu pre letectvo. Ten by s najväčšou pravdepodobnosťou využívali práve len SmartWings a ČSA. Tieto kompenzácie mali podľa spolumajiteľa skupiny Jiřího Šimáněho pokryť zrušené lety počas núdzového stavu na jar minulého roka, pričom skupina náhradu vyčíslila na zhruba pol miliardy korún.

Prípadný úpadok a konkurzné konania môže postihnúť aj klientov ČSA, ktorí u spoločnosti nakúpili letenky za miliardu korún a doteraz ich nevyužili. Smutné na tom všetkom navyše je, že štát sa k pomoci nechystá. "Žiadnu špecifickú podporu pre skupinu SmartWings nepripravujeme," vyjadril sa na k danej téme minister dopravy, priemyslu a obchodu Karel Havlíček.

Der Mitteldeutsche Rundfunk o dramatickom vyostrení koronovej situácie na Slovensku
Nemecká stanica Der Mitteldeutsche Rundfunk odvysielala v spravodajskej relácii mdr AKTUELL hneď na úvod krátku videoreportáž o dramatickej situácii na Slovensku. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová