V. Pčolinský: Rozsah trestnej činnosti Makóa je obrovský. Buď si niečo urobí, alebo ujde
05 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Exkluzívny rozhovor s bývalým riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským, ktorý strávil vo väzbe 175 dní priniesol portál Pluska. Vladimír Pčolinský v ňom hovorí o vzťahu Makóa a Čurillu. O svojich pocitoch vo vzťahu k exnámestníkovi SIS Borisovi Beňovi, ale aj o špeciálnom prokurátorovi Danielovi Lipšicovi. "Čurilla povedal, že na začiatku sa smejú všetci, ale potom ich to prejde. Mňa zatiaľ jemný úsmev neprešiel, neviem, ako jeho," povedal okrem iného pre Plusku, Vladimír Pčolinský. 


Čurilla bol Makóov spolužiak na policajnej akadémii. Vladimír Pčolinský sa hneď v úvode rozhovoru zamýšľa nad tým, či Čurilla nebol zaujatý vo vzťahu k Makóovi, keďže boli spolužiaci a mohli si buď pomáhať, alebo vybavovať účty z minulosti. "Mám dokonca informáciu, že Makó bol na Kriminálnom úrade Finančnej správy nadriadeným Čurillovho brata. A že sa k nemu nesprával práve najlepšie. Mali medzi sebou hádky. Liezli si po krku. A možno Čurilla to potom uchopil z inej stránky, myslím Makóov krk," hovorí bývalý riaditeľ SIS hneď v úvode.

Po obvinení z prijatia úplatku, keď si prečítal uznesenie o vznesení obvinenia, ktoré dostal o piatej ráno sa v prvom momente pousmial. "Uznesenie totiž obsahovalo obrovskú znôšku nezmyslov, vecí, ktoré sa nemohli stať. Nato mi vyšetrovateľ Čurilla povedal, že na začiatku sa smejú všetci, ale potom ich to prejde. Mňa zatiaľ jemný úsmev neprešiel, neviem, ako jeho," hovorí pre Plusku Vladimír Pčolinský.

Neskutočné: Na finančnej správe lietali astronomické úplatky. Užívali si ich najmä Slobodník a Makó
Úplatky len tak lietali. Na povrch sa dostávajú informácie, ako to u nás ešte v nedávnej minulosti fungovalo. Iste, dávanie úplatku v najrozličnejšej forme je na Slovensku bežné, ale tie v desiatkach či dokonca v stovkách tisícov eur brali iba... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Beňa sa vykúpil tak, že do skutkového deja zasadil väčšiu rybu

Beňovi podľa neho hrozil vysoký trest z ktorého sa vykúpil, tak že Pčolinského zasadil do skutkového deja ako väčšiu rybu. "Tak dostal namiesto vysokého trestu, ktorý mu hrozil, podmienku a finančný trest," hovorí Pčolinský.

Za paradoxné pritom považuje to, že prípad kajúcnika je spravidla uzatvorený skôr, ako prípad toho, proti komu svedčí. Pčolinský upozorňuje na to, že Beňa dostal podmienku a on nebol odsúdený, na základe čoho potom podľa neho vystáva otázka, aký užitočný bol Beňa pre OČTK v jeho veci. Voči Beňovi je odosobnený, podal na neho niekoľko trestných oznámení s ktorými sa podľa neho musí vyrovnať prokuratúra.

Pčolinský si myslí, že v jeho veci by normálne kajúcnik mal fungovať tak, že príde sám a povie polícii, čo urobil. "V mojej veci začal rozprávať, až keď bol zadržaný, prepustený, niekoľko mesiacov na slobode. Stretol sa so mnou a ja som mu povedal jednu konkrétnu a nepríjemnú vec," vysvetľuje Pčolinský v rozhovore pre Plusku. Nie je si istý, či by Makó vo všetkom postupoval tak, ako postupoval, keby vedel, že nevyviazne bez trestu. "Predpokladám, že pod tých 12 rokov nedostane napriek tomu, že spolupracuje. Pretože rozsah trestnej činnosti je obrovský. Obávam sa, že buď si niečo urobí, alebo ujde," hovorí Pčolinský. Makó, čo sa týka pohybu nie je nijako obmedzený, má dokonca k dispozícii aj svoj pas.

Ako sa budú čerpať miliardy? Treba zvýšiť úsilie, apeluje šéfka plánu obnovy
Musíme zvýšiť úsilie! Apeluje takto na vládu generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na úrade vlády Lívia Vašáková. Taktiež premiér Eduard Heger pripustil, že míľniky stanovené v pláne obnovy, na základe ktorých môže Slovensko žiadať o platbu od... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Kučerka trpí konfúziou bludov a živých snov a berie veľmi silné psychiatrické lieky

Pčolinského z úplatku 10 tisíc eur obvinil aj expríslušník NAKA Marián Kučerka. Vypovedal o tom až po štyroch mesiacoch izolácie v kolúznej väzbe. Podľa Pčolinského mal Kučerka veľké psychické problémy a bol aj hospitalizovaný vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Pčolinský hovorí o lekárskej správe, z ktorej vyplývalo, že trpí konfúziou bludov a živých snov a berie veľmi silné psychiatrické lieky. Podľa Pčolinského Kučerka veril v benefity vo vlastnom stíhaní aj v iných prípadoch úplatkov.
Daniel Lipšic Pčolinskému pomohol

Daniel Lipšic, ktorý bol spolu s Milanom Krajniakom kamarát Vladimíra Pčolinského, sa z jeho prípadu vylúčil, ale vypovedal ako svedok. A tak, ako sa veci udiali. "Jeho výpoveď zásadným spôsobom potvrdzovala to, čo hovorím od začiatku. A zároveň vyvracala niektoré tvrdenia kajúcnikov, ktorí povedali, že niečo sa udialo, ale z tej výpovede logicky vyplývalo, že to nebolo možné," hovorí v rozhovore pre Plusku Pčolinský. V kontakte so špeciálnym prokurátorom Lipšicom nie je od marca. Predtým si buď písali, alebo zavolali, alebo sa raz za čas, ako uvádza Pčolinský sa aj stretli.
Paragraf 363 využívajú aj bežní, konkrétni ľudia

Paragraf 363, ako tvrdí Pčolinský je mimoriadny opravný prostriedok, ktorý sa používa v prípravnom konaní. Podľa štatistík ho využíva asi 500 ľudí a zhruba 90. sa vyhovie. "To sú konkrétni ľudia s konkrétnymi osudmi. Nie sú to exponované osoby, ako som bol ja. To môžu byť úplne obyčajní ľudia, ktorí sa v podstate nevedeli domôcť pravdy a Generálna prokuratúra nakoniec povedala, že tie veci ktoré sa okolo toho diali voči nim zo strany OČTK, boli porušením zákona," hovorí Pčolinský.

„Pandora Papers" - daňové raje: „Ulievali si peniaze bokom“. Odhalenia usvedčujúce politikov a prominentov. Sú medzi nimi aj Babiš, Blair či Putinova milenka
Obrovský únik údajov ukazuje, ako si superbohatí ľudia na celom svete „ulievajú bokom“ peniaze prostredníctvom fiktívnych spoločností. Sú medzi nimi hlavy štátov a vlád, ich milenky, ministri a celebrity... a nechýba ani český premiér Andrej Babiš,... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Na NAKA si prostriedkami trestného konania medzi sebou vybavujú účty

Boj medzi Úradom inšpekčnej služby (ÚIS) a NAKA vníma ako prejav vybavovania si účtov z minulosti. Podľa neho sa to nedá zjednodušiť tak, že ide o boj medzi ÚIS a NAKOU. V ÚIS, ako hovorí v rozhovore jeden tím, prešetruje podozrenia, druhý je vedenie inšpekcie kde je Scholtz a spol. "Aj na NAKA to je tak, že sú ľudia ktorí krútia hlavami nad tým, čo sa deje. Mám nejaké signály odtiaľ. Oni si prostriedkami trestného konania medzi sebou vybavujú účty," hovorí Vladimír Pčolinský v rozhovore pre Plusku.
Peter Kysel mohol byť z objektívnych príčin voči Pčolinskému zaujatý

Peter Kysel sa podľa neho nestal zástupcom špeciálneho prokurátora z podnetov, ktoré podával on sám na Generálnu prokuratúru vo veci prieťahov. "To znamená, že keby niet môjho podnetu, tak by bol dnes zástupcom špeciálneho prokurátora. Preto mohol byť z objektívnych príčin voči mne zaujatý," hovorí.

Odškodné od štátu Vladimír Pčolinský žiadať bude. Do politiky sa zatiaľ nechystá, ale nevie, čo prinesie doba. Počas celého prípravného konania ho najviac iritoval prístup OČTK a niektorých sudcov. V rozhovore pre Portál Plusku priblížil aj dobu, ktorú strávil vo väzbe, s kým sa stretol, čo jedol, ako funguje bežný deň človeka, ktorý je vo väzbe.

V. Pčolinský: O kauze úplatku a vzťahoch s Lipšicom
Vladimír Pčolinský, bývalý šéf Slovenskej informačnej služby bol hosťom relácie Na telo plus. V rozhovore hovoril o kauze úplatku, ale aj o Zoroslavovi Kollárovi, o vzťahoch medzi ním a Danielom Lipšicom. Odpovedal aj na otázky moderátora, ktoré sa... Čítať ďalej
22 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová