Neskutočné: Na finančnej správe lietali astronomické úplatky. Užívali si ich najmä Slobodník a Makó
05 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Úplatky len tak lietali. Na povrch sa dostávajú informácie, ako to u nás ešte v nedávnej minulosti fungovalo. Iste, dávanie úplatku v najrozličnejšej forme je na Slovensku bežné, ale tie v desiatkach či dokonca v stovkách tisícov eur brali iba „vyvolení“. A teraz za to pykajú.


Prijímanie úplatku je rovnako trestné ako jeho dávanie, a tak si brat exministra Petra Žigu. Štefan, poriadne zavaril. Ako informuje portál tvnoviny.sk, na úplatkoch rozdal vraj až 175-tisíc eur. A dostať ich mali aj dvaja kajúcnici – Bernard Slobodník a všetkým dobre známy Ľudovít Makó.
Slobodník bral vysoké úplatky ako na bežiacom páse

Z uznesenia o vzatí Štefana Žigu do väzby, ktoré má TV Markíza k dispozícii vyplýva, že podnikateľ a brat poslanca parlamentu za Hlas-SD Petra Žigu mal podplácať viaceré osoby. Medzi inými aj v tom čase riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka a niekdajšieho šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

V uznesení sa píše, že Štefan Žiga mal „v priebehu rokov 2016 až 2020 v pravidelných intervaloch, minimálne dvakrát do roka, najmä v období Vianoc, odovzdávať finančnú hotovosť v rozmedzí od tritisíc až do sedemtisíc eur, a to najmä v obálke“. Tá mala byť určená pre príslušníkov NAKA, ktorí mali dosah na jeho prípad, pričom takýmto spôsobom podľa uznesenia odovzdal sumu minimálne vo výške 35-tisíc eur.
Tu 20 tam 50 tisícový úplatok

Navyše, v druhej polovici roka 2018 mal Štefan Žiga na dvoch samostatných stretnutiach odovzdať finančnú hotovosť vo výške spolu 20-tisíc eur, za čo mal získať informácie ohľadom viacerých daňových trestných konaní týkajúcich sa jeho spoločností, pričom Národná jednotka finančnej polície pod vedením Slobodníka mala nad vyšetrovaním kontrolu aj vplyv. Slobodník mal, podľa uznesenia, v rokoch 2017 a 2018 dostať od Žigu 50-tisíc eur za to, „aby dozeral a bol nápomocný ohľadom nelegálnych podnikateľských aktivít obvineného, najmä ak by sa nimi začala zaoberať NAKA“.

„Peter Žiga chcel cezo mňa uplatiť sudkyňu!“ tvrdila Jankovská vyšetrovateľovi
Exminister Peter Žiga sa stále tvári akoby sa ho kauza jeho rodinného príslušníka netýkala, lenže Monika Jankovská v inej jeho kauze tvrdí pravý opak. Práve on totiž mal, podľa nej, snahu uplatiť sudkyňu pri jej rozhodovaní. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Bödörovi mal „posunúť“ 50-tisíc eur exminister Peter Žiga

Z uznesenia v súvislosti s podplácaním Štefana Žigu tiež vyplýva, že v roku 2018 v Bratislave odovzdal Ľudovítovi Makóovi obálku, v ktorej bolo 70-tisíc eur. Podobne ako Slobodník aj Makó mal byť „z titulu svojej funkcie nápomocní z pohľadu problematiky a kompetencií Finančnej správy v prípade daňových prípadov, ktoré sa mali týkať potravinových reťazcov s cukrovinkami.“ Štefan Žiga opisuje vznik kamarátskeho vzťahu s kajúcnikom Bernardom Slobodníkom tak, že sa vraj spoznali „na cigarete“ a o chvíľu si už vymieňali darčeky na narodeniny.

„Je mi to ľúto a hanbím sa!“ narieka kajúcnik Slobodník, bývalý šéf finančnej polície NAKA
Pred vyšetrovateľom NAKA dnes opäť vypovedal bývalý šéf finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Vypovedal ku kauze Judáš, ale „lieta“ aj v kauze Očistec. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml


Podľa informácií TV Markíza sa ich vzťah mal začať v roku 2016 na cigaretovej prestávke počas výsluchu Štefana Žigu na polícii. Vtedy vypovedal k daňovej kauze. Konverzácia sa vraj točila okolo hádzanej, v ktorej Slobodník aktívne pôsobil ako tréner. Slovo dalo slovo a vzniklo kamarátstvo. Štefan Žiga je obvinený z daňového podvodu, ktorý mal niekdajší šéf finančnej polície Slobodník zahladiť na pokyn Norberta Bödöra.

Toho zase údajne o sprostredkovanie požiadal exminister hospodárstva Peter Žiga a zároveň mu ponúkol úplatok 50-tisíc eur.

Kajúcnik Bernard Slobodník "spieva" na kolegov, aby ochránil seba
Bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník vypovedal ako kajúcnik na polícii v rámci viacerých káuz. Nie je zatiaľ známe, v koľkých prípadoch dovedna svedčí, informujú Aktuality. Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Podľa svedeckých výpovedí Bernarda Slobodníka mal Peter Žiga posunúť Norbertovi Bödörovi 50-tisíc eur, aby podozrenia okolo mladého podnikateľa „upratal“. Stať sa tak malo v bratislavskom hoteli Aston. Štefan Žiga tvrdí, že on Norberta Bödöra osobne nepozná, vníma ho len ako trénera MMA zápasníka Attilu Végha. Štefan Žiga vraj vypovedal, že Slobodníka s exministrom zoznámil práve on. Malo sa tak stať pred dvoma rokmi, keď funkcionár odišiel z policajného zboru a hľadal si nové uplatnenie.

Žiga o údajnom úplatku: "Bödörovi som žiadne peniaze nedával!"
Krátko po zadržaní Jaroslava Haščáka sa na verejnosti objavila aj správa, že exminister Žiga mal cez úplatok pre Norberta Bödöra riešiť problém svojho príbuzného Štefana. On to ale kategoricky odmieta a je k tomu pripravený ... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.