Ako sa budú čerpať miliardy? Treba zvýšiť úsilie, apeluje šéfka plánu obnovy
05 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Musíme zvýšiť úsilie! Apeluje takto na vládu generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na úrade vlády Lívia Vašáková. Taktiež premiér Eduard Heger pripustil, že  míľniky stanovené v pláne obnovy, na základe ktorých môže Slovensko žiadať o platbu od Európskej komisie (EK), môže zdržať politická vôľa.



Potrebujeme použiť skratky

Vašáková pripustila, že v rámci prvej žiadosti o platbu by niektoré legislatívne návrhy zrejme museli byť prijímané cez skratky. Je to nutné na to, aby stihli byť účinné do času podania prvej žiadosti o platbu počas budúceho roka, píše portál ereport.sk.

Pri prvej žiadosti o platbu ide podľa Vašákovej slov o 14 míľnikov, ktoré treba splniť. “Niektoré z nich už sú splnené, niektoré sú na dobrej ceste, aby sa splnili a pri niektorých evidujeme, že je potrebné zvýšiť úsilie, ale stále to vieme splniť,” povedala Vašáková.

Veľké ryby sa naľakali! Prepadnutie celého majetku odsúdených korupčníkov sa niektorým nepáči
Mali by korupčníci prísť o celý majetok, aj keď si časť z neho zarobili legálne? Strana Smer si myslí, že nie a nie je v tom sama. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Problémy nemáme sami

O tom, čo sa bude diať, ak sa splnenie jedného míľnika bude posúvať, sa ešte rokuje. Európska komisia však prisľúbila, že bude možné pozdržať žiadosť o platbu a bude sa o peniaze dať žiadať až následne. Už teraz však takéto problémy majú i ďalšie členské krajiny.

Prvú žiadosť o platbu plánuje Slovensko podať v 1. alebo 2. kvartáli budúceho roka. “Pokiaľ by došlo k schváleniu ešte na januárovom zasadnutí Národnej rady SR, tak si vieme predstaviť, že tieto splnené míľniky a ciele vieme zahrnúť do tej prvej žiadosti o platbu,” vysvetľuje Vašáková.

Šok: Pellegrini so Sulíkom sa olizujú, tvrdí Matovič
Hoci je pondelok, nedeľňajšie diskusie ešte stále živia médiá. Aj tá, ktorá sa odohrala medzi ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) a Petrom Pellegrinim (Hlas). Igor Matovič síce uviedol, že politické diskusie nesleduje, na margo tejto sa... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Musíme vedieť hasiť požiar včas

Zároveň dodala, že štát chystá aj systém včasného varovania vo forme vnútroštátnych míľnikov a cieľov, ktoré nastavujú časový harmonogram reforiem a investícií s jasnou zodpovednosťou za každé opatrenie na jednotlivých rezortoch.

“Tento systém nám napomôže včas identifikovať riziká tak, aby sme vedeli hasiť požiar vtedy, keď niekto odhodí cigaretu a nie vtedy, keď nám už horí celá strecha,” uviedla generálna riaditeľka.

Prevádzkovatelia v gastre zo zúfalstva vydávajú vlastné "Mikasoviny"
Stretávate sa s množstvom oznamov, vyhlášok a nariadení na dverách gastro prevádzok? Vyznáte sa v nich? Sú vôbec realizovateľné? Sociálne siete prichádzajú z času na čas s nápadom. Nechali sme sa inšpirovať. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Heger chce reformy presadiť

Slovensko má takýto interný systém podľa jej slov nachystaný a vláda ho chce dať aj do medzirezortného pripomienkového konania. Čaká sa však ešte na výsledky rokovania s Európskou komisiou.

“Ideálny stav by bol, keby sme mali jeden dokument,” poznamenala. Definitívny termín, keď by mal takýto systém uzrieť svetlo sveta, by mal byť známy v októbri alebo novembri.

Premiér uistil, že štát sa sústredí na to, aby zmeny prešli. “Aby sme ľuďom priniesli pozitívnu zmenu, ktorú máme v pláne a na ktorú máme peniaze, ktorú verejnosť očakáva,” deklaroval Heger. Podľa neho sa budú aj rokovania s koaličnými partnermi realizovať tak, aby sa reformy podarilo presadiť.

Blaha: Choďte od toho! Kým je čas! Kým vás odtiaľ ľudia nevyženú čapicami! (VIDEO)
V susedných Čechách sa blížia parlamentné voľby, ktoré budú už o pár dní a podporiť ľavičiarov prišiel aj podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. Spravil však Slovensku takú „reklamu“ akú azda len Igor Matovič. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik