Hračkársky Trumpov kufrík a krutá realita - vitajte v apokalypse!
05 | 10 | 2021 I Milan František

Stalo sa to, čo sa nestalo. Prezident veľmoci USA posledný mesiac vo svojej funkcii nemal pod kontrolou "jadrový kufrík" Bieleho domu. V januári tohto roku americký prezident nekontroloval jadrové zbrane. Okolnosti najnovšie popísal významný vyšetrovateľ Bob Woodward, 78-ročný patriarcha žurnalistiky vo svojej novej knihe.


"Hračkársky kufrík a krutá realita. Šéf zboru náčelníkov štábov USA Mark Millie povedal, že sa tak bál, že Trump pred odchodom spôsobí katastrofu, že zmenil algoritmus rozhodovania - kódy - o jadrovom útoku." Informuje web ria.ru.

"Už vám chýbam?" Trump pomaly vyzerá ako mesiáš, ktorý príde v roku 2024 (Robert Bridge)
26 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Zákon - nezákon

Podľa zákona prezident USA vydáva rozkaz na odpálenie jadrových rakiet po konzultácii s vojenskými veliteľmi. Predovšetkým so šéfom zboru náčelníkov štábov. Armáda má síce len poradný hlas, ale Millie varoval dôstojníkov, že akékoľvek rozkazy od Trumpa v tejto oblasti mu musia najskôr nahlásiť. A až on rozhodne, čo ďalej.
Varovanie sveta pred šialencom

To však nie je všetko. Generál Millie podľa citovaného zdroja bez toho, aby Trumpovi niečo povedal, zavolal svojmu čínskemu partnerovi. A to rovno náčelníkovi spoločného štábu Ústrednej vojenskej komisie Li Zuochengovi, a povedal mu, aby sa neobával, ak sa niečo stane. Doslova vraj povedal „Zavolám vám, generál Lee, ak zaútočíme. Nebude to prekvapenie.“
Velezrada alebo hrdinský čin?

Teraz sa republikáni a demokrati v Kongrese hádajú, či to bol akt velezrady, alebo nie. Ani po príchode Bidena sa zrejme situácia nezmenila. Najvyššieho veliteľa USA predvolali do Kongresu, aby mu položili otázky o Afganistane. Biden mal práve na práci iné veci, preto ho zastupoval oddaný štátny tajomník Blinken. Ten však  nemá nad situáciou absolútne žiadnu kontrolu. Excentricky vyzerajúci starší pán, ktorý je občas mimo reality, velí armáde, ktorú považujú za najmocnejšiu na svete.
Toto nie sú náhody

Navyše, píše ria.ru, americká vojenská mašinéria je v súčasnosti v procese zaujímavej transformácie. Niektorí analytici sa domnievajú, že útek z Afganistanu a náhle stiahnutie americkej vojenskej podpory Saudskej Arábii, nie sú náhodné. Toto je koniec nezmyselnej a otravnej „vojny proti medzinárodnému terorizmu“, ktorá sa zvrhla na akýsi boj chlapcov Nanajcov. (Pozn.red.HD. - Nanajci sú s najväčšou pravdepodobnosťou potomkovia tunguzských kmeňov ( Džürčeni ) z dolného toku Amuru , čiastočne zmiešaní s mongolskými a tureckými bojovýmikmeňmi).

Trump bude „určite“ kandidovať v roku 2024 po katastrofe v Afganistane, tvrdia republikáni
Bývalý poradca Donalda Trumpa Jason Miller a republikánsky poslanec štátu Ohio Jim Jordan po nedávnych rozhovoroch s bývalým prezidentom odhalili, že má v pláne určite kandidovať v roku 2024, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2021 | Lukáš Leca

USA si šetria sily na ofenzívu?

Podľa Rand Corporation, amerického neziskového think - tanku globálnej politiky, už v roku 2014 začal Pentagon uvažovať nad plánom s názvom Tretí offset. Naznačil, že hlavným vojenským protivníkom USA budú zhruba rovnaké mocnosti - Čína a Rusko. Víťazstvo nad nimi by malo zaistiť americkú hegemóniu v novom, multipolárnom svete. Myšlienka si okamžite nenašla podporu. V roku 2018 však už za Trumpa prijali národnú obrannú stratégiu. Za hlavných protivníkov USA označili Čínu a Rusko.

Vody Indického a Tichého oceánu sa stali hlavným dejiskom budúcich nepriateľských akcií . Za Trumpa sa rozpočet Pentagonu vyšplhal nad 700 miliárd dolárov. Terajší prezident Biden plánuje dať v roku 2022 armáde 753 miliárd. Viac ako sto miliárd navyše pôjde na vlajkovú loď nových vojenských technológií - Advanced Research Administration amerického ministerstva obrany - kybernetické jednotky.
Pozícia umelej inteligencie

Je zaujímavé, že umelá inteligencia hrá v tomto obrovskom pláne mimoriadnu úlohu. Ako funguje, je však iná vec. Tá istá umelá inteligencia urobila fatálne chyby viackrát. V roku 2003, na začiatku irackej vojny, americké rakety Patriot, odpálené bez ľudského zásahu, omylom zostrelili najskôr britské a potom americké lietadlo. Piloti zahynuli.

Nedávno systém včasného varovania vydal falošný poplach na americkej základni Ramstein v Nemecku. V tom čase boli v Baltskom mori cvičenia ruského námorníctva. Počítač si pomýlil odpaľovanie cvičných rakiet so skutočnými. Napriek tomu americkí vojaci plánujú využiť umelú inteligenciu v oblasti jadrových zbraní za každú cenu. Navyše v takej citlivej oblasti, ako je rozhodnutie o odpálení rakiet. Píše portál ria.ru.
Počítače sa jednoducho môžu zmýliť

Americké vojenské publikácie, napríklad spoločnosť Rand, už uverejnili desiatky článkov, ktoré opisujú, ako sa počítač môže mýliť pri identifikácii hrozby a rozhodovaní. Napríklad ho môže zmiasť neobvyklý atmosférický jav. Počítač si ho zmýli s nepriateľskými raketami a odpáli svoje rakety smerom k nemu. A nepriateľ zareaguje odpálením ostrých rakiet. Vitajte v apokalypse! Na pozadí týchto informácií je ešte zaujímavá spomienka na prezidenta Billa Clintona. Jemu sa podarilo stratiť kódy na odpaľovanie rakiet. Potom ich dlho hľadali. Našťastie ZSSR bol v rozvrate, tak sa nič nestalo. Možno je načase, aby medzinárodné spoločenstvo venovalo pozornosť nočnej more, ktorá sa deje s jadrovým tlačidlom v USA. Otázka znie, prevziať ich arzenál pod medzinárodnú kontrolu, alebo čo robiť?

Trump: "Také poníženie! Odchod z Afganistanu je pre USA bezkonkurenčná hanba"
18 | 08 | 2021 | Diana Zaťková