"Už vám chýbam?" Trump pomaly vyzerá ako mesiáš, ktorý príde v roku 2024 (Robert Bridge)
26 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Komentár Roberta Bridgea (Russia Today)



Po necelom roku pri moci sú Američania už zmätení z nekonečnej série vážnych omylov Joe Bidena, o čom svedčí aj najnovší nárast Trumpovej popularity v prieskumoch verejnej mienky. Privítajú USA v roku 2024 späť tohto mavericka? Pýta sa americký spisovateľ a novinár Robert Bridge.



Trump na vzostupe


Je to takmer nemysliteľné, ale zdá sa, že obľúbený americký zlý chlapec, hrozivý ‘Oranžový muž‘ Donald J. Trump, získal novú vážnosť po tom, ako minulý rok prehral zápas o Biely dom s Joeom Bidenom.




V novom prieskume získal Trump, ktorý počas svojej funkcie prežil dva pokusy o obžalobu, hodnotenie popularity 48 percent v porovnaní so 46 percentami súčasného prezidenta Bidena. 51 percent respondentov zároveň uviedlo, že Trump je lepší prezident ako Biden, zatiaľ čo 49 percent zastáva opačný názor.

A keďže v americkej politike ide viac o víťazstvo v nasledujúcich voľbách než o čokoľvek iné, už sa šíria fámy, že bývalý prezident sa bude snažiť byť republikánskym prezidentským kandidátom v roku 2024. A čísla sú na jeho strane.

Nový svetový poriadok Joea Bidena (Nikolaj Bobkin)
Komentár Nikolaja Bobkina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová


Podľa rovnakého prieskumu verejnej mienky takmer šesť z 10 opýtaných republikánskych voličov uviedlo, že by hlasovalo za vrátenie Trumpa na volebný lístok v roku 2024. Žiadny iný potenciálny republikánsky kandidát sa nepribližuje k rovnakej úrovni nadšenia voličov ako bývalý realitný magnát a televízna osobnosť.
Nemá konkurenciu

Napríklad Mike Pence, bývalý viceprezident, sa umiestnil na ďalekom druhom mieste s 13-percentnou podporou, zatiaľ čo Ron DeSantis, floridský guvernér, ktorý sa dokázal vzoprieť lockdownu počas Covid v svojom štáte, získal iba deväťpercentnú podporu.

Je však lákavé tvrdiť, že Trumpova novoobjavená popularita medzi americkým ľudom je viac daná  Bidenovým zmanipulovaním domácej a zahraničnej politiky než akýmkoľvek druhom geniality z jeho strany.

Preto Trumpovi stačí aby sa posadil a dodržiaval slávnu Napoleonovu zásadu, ktorá odporúča „Nikdy neprerušujte svojho nepriateľa, keď robí chybu." A Trump vie, že sa stali chyby.

Obvinenia, panika, vyhrážky, vydieranie. Takto nútia politici a zamestnávatelia ľudí k očkovaniu (Vanessa Rennerová)
Komentár Vanessy Rennerovej (Report24) Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Stačí sedieť na zadku

Od katastrofálneho stiahnutia sa z Afganistanu, v ktorom vrchný veliteľ zanechal za sebou množstvo amerických občanov uprostred postupujúcich síl Talibanu, a tiež dostatok munície na vybudovanie novej armády od začiatku; cez krízu na hranici medzi USA a Mexikom; bol to jeden dlhý, nepretržitý reťazec škaredých omylov Bidenovej administratívy. A to ešte nehovoríme o tom, ako demokratický vodca prijíma  teóriu kritických rás.

Možno by táto lavína šialenstva bola odpustiteľnejšia, keby sa zdalo, že sa americký vodca plne ovláda, ale bohužiaľ sa zdá, že tomu tak nie je.

Minulý týždeň sa Biden zúčastnil konferencie v Boise v Idahu o prebiehajúcich lesných požiaroch, ktoré sužujú niekoľko štátov na západe krajiny. Keď americký vodca začal bláboliť s jedným z prítomných, zamestnanci Bieleho domu prešli do panického režimu a náhle prerušili konferenciu.

Dohoda o ponorkách medzi USA, Veľkou Britániou a Austráliou je nebezpečný vtip (Scott Ritter)
22 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Panika v Bielom dome

Politico predtým uviedol, že asistenti Bidena „sú plní strachu, že začne reagovať na otázky tlače a ignorovať starostlivo pripravený scenár Západného Krídla“.

V každom prípade, skúste si predstaviť, čo sa stane asistentovi z Bieleho domu, ktorý sa odvážil umlčať bývalého prezidenta, keď sa pokúšal odpovedať na otázky od novinárov. Ozvalo by sa hlasné „Ste vyhodený“ a tým by to skončilo. Stretnutie v Idahu však nebolo ojedinelým prípadom umlčania Bidena.

Tento týždeň hostil britského premiéra Borisa Johnsona v Bielom dome, kde opäť asistenti prezidenta USA ho umlčali. Hneď potom, ako Johnson slušne prijal tri otázky od britských novinárov, Bidenovi zamestnanci začali kričať na zhromaždených novinárov, ako keby práve vypol požiarny poplach, a vypoklonkovali ich z miestnosti.

Politická ekonómia kapitalizmu, alebo medicína ako biznis (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová

Mladší už nebude

Biden sa totiž pozeral so zmätkom v očiach a mumlal niečo nezrozumiteľné. Keď videli novinárov odchádzať, bolo počuť, ako sa pýtajú: „Čo povedal (prezident Biden)?“ na čo iný odpovedal: „ Netuším. Dúfam, že to mikrofón nezachytil.“

V reakcii na najnovšie ohováranie, ktoré sa stáva nebezpečne nápadným, podalo dokonca tlačové oddelenie Bieleho domu formálnu sťažnosť na Bidena za to, že „odmietol odpovedať na otázky amerických médií o viacnásobných krízach, ktoré vypukli za jeho režimu“.
Opúšťajú ho aj liberálne médiá

Toto je dosť pozoruhodný zvrat udalostí v tom, že tvrdohlavé liberálne médiá mali Bidenovi kryť chrbát. Napokon, aj ten najposlušnejší pes zablúdi od neschopného majiteľa. To predstavuje pre Bidenovu administratívu vážny problém.

Transrodové práva zničili rodinu: Austrália súdi rodičov, že nesúhlasia s dieťaťom (Graham Hryca)
Komentár Grahama Hrycu (Russia Today) Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Po prvé, nielenže Američania prichádzajú k záveru, že Biden nie je tak úplne prebudený, ale jeho prerušené vystúpenia tiež pomáhajú opäť posunúť nepriateľa Demokratickej strany Donalda J. Trumpa pred volebné miestnosti. A priznajme si to, Joe Biden nijako neomladne.

V novembri americký líder oslávi 79. narodeniny, čo znamená, že keď sa budú konať ďalšie prezidentské voľby, bude mať 82 rokov.

Smiali sa zo sociku a teraz budú mať toaleťák v USA na prídel
.Súdruhovia to fakt domrvili. Je síce pekné vysmievať sa z nedostatku, z dlhých radov na banány, prípadne z čakania na auto dlhé mesiace. Pre nedostatok čipov sa teraz tiež čaká na auto dlhé mesiace, v Británii sú kolóny áut bez benzínu a v USA... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Bude ťažké udržať túto šarádu

Netuším, čo stávkové kancelárie v Las Vegas predpovedajú, ale panuje tu názor, že „najobľúbenejší prezident všetkých čias“ v Amerike bude mať šťastie, ak sa v lete budúceho roka preberie, pokiaľ ide o jeho politickú trvanlivosť.

Bude veľmi ťažké udržať šarádu dlhšie. To však situáciu pre demokratickú stranu nezlepší, pretože Kamala Harrisová, Bidenova kikiríkajúca viceprezidentka, sama uviazla v suteréne volebných miestností.

Pokiaľ sa teda nestane niečo neočakávané, už to vyzerá pre Trumpa v roku 2024 na bezproblémovú plavbu. Neplačte, demokrati: v cirkuse známom ako americká politika sa už predtým stali horšie veci, aj keď si na nič práve teraz nespomeniem.

Merkelová nebude po konci svojej vlády chýbať viac ako polovici Nemcov, ukazuje prieskum
25 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR