Trump: "Také poníženie! Odchod z Afganistanu je pre USA bezkonkurenčná hanba"
18 | 08 | 2021 I Diana Zaťková
Americký exprezident Donald Trump uviedol, že postup prezidenta Joe Bidena pri sťahovaní amerických síl z Afganistanu bol pre národ bezkonkurenčnou hanbou, informuje portál RT.


Obrovské poníženie



"Je to hrozné obdobie pre našu krajinu. Myslím, že za všetky tie roky nebola naša krajina ešte nikdy tak ponížená,“ povedal bývalý prezident Seanovi Hannitymu v relácii Fox News. "Neviem, ako to nazývate - vojenská porážka alebo psychologická porážka, nikdy sa nič podobné nestalo."

Trump obvinil Biely dom, že opustil mnoho Američanov „uviaznutých“ počas uponáhľaného sťahovania sa a evakuácií na poslednú chvíľu. V čase, keď sa militanti Talibanu zmocnili Kábulu s malým až žiadnym odporom.
Druhý Saigon

Politik sa odvolal na porovnanie, ktoré urobili v posledných dňoch mnohí pozorovatelia. Poznamenal, že obraz amerického vrtuľníka, ktorý prepravuje diplomatický personál z budovy veľvyslanectva v Kábule, až desivo pripomína ikonické obrázky evakuácie zo Saigonu v roku 1975.

Gorbačov: "Americká aj sovietska vojna v Afganistane boli od začiatku zlý nápad"
USA mali priznať neúspech v Afganistane skôr, ale teraz je čas poučiť sa a neopakovať chyby. Tvrdí to Michail Gorbačov, sovietsky vodca, ktorý v roku 1989 vytiahol svoje sily z tej istej krajiny. Témou sa zaoberá portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Súčasný prezident Joe Biden aj štátny tajomník Antony Blinken rázne odmietli, že by boli tieto historické udalosti čo i len podobné.
Taliban - „dobrí bojovníci“

Trump okomentoval aj počin afganského prezidenta Ašrafa Ghaního podporovaného OSN. Ten krajinu  opustil okamžite, ako Taliban prevzal vládu v Kábule. "Úprimne povedané, nikdy som nemal v Ghaního veľkú dôveru. Povedal som to otvorene a jasne. Myslel som si, že je podvodník,” povedal.

Trump počas rozhovorov svojej administratívy s militantmi nazval Taliban „dobrými bojovníkmi“, čo je v príkrom rozpore s vyjadreniami Bidena. Ten sa snažil oslabiť silu skupiny a vyjadril plnú dôveru afganským bezpečnostným silám vycvičeným USA.

Grécko odmieta akúkoľvek šancu stať sa bránou do EÚ pre afganských utečencov
18 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa Trumpovej dohody sa USA mali do 1. mája postupne stiahnuť z Afganistanu výmenou za sľub Talibanu zastaviť útoky na Američanov a pokračovať v dialógu s kábulskou vládou. Boje medzi militantmi a vládou pokračovali takmer okamžite po uzavretí dohody, USA však od februára 2020 nezaznamenali žiadne  úmrtia v boji.
Príchod Bidena nahral militantom

Po výmene Trumpa v Bielom dome Biden uviedol, že americké jednotky odídu do 11. septembra, neskôr posunul termín na 31. augusta. Militanti medzitým zahájili rozsiahlu ofenzívu, pričom do minulého týždňa dobyli takmer celý Afganistan a vyhlásili víťazstvo.

Biden v súčasnosti doma čelí kritike za to, ako sa vysporiadal s odchodom vojakov, a za predchádzajúce vyhlásenia, v ktorých naznačil, že pád Kábulu je nepravdepodobný.

Ruské veľvyslanectvo v Kábule nevidí dôvod na evakuáciu
Ruskí diplomati v Kábule sa cítia bezpečne a pokračujú v práci aj po tom, čo Taliban prevzal hlavné mesto, uviedol pre portál RT veľvyslanec Moskvy v Afganistane. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

USA nechceli budovať demokraciu

V pondelňajšom prejave Biden tvrdil, že konal v duchu dohody, ktorú zdedil po Trumpovi, pričom zdôraznil, že USA nesmú opakovať  „chybu spočívajúcu v nekonečnom zotrvaní a boji v konflikte, ktorý nie je v národnom záujme štátov OSN. “

Prezident uviedol, že USA napadli Afganistan v roku 2001 s primárnym cieľom boja proti Al-Káide a iným teroristickým skupinám a že budovanie stabilnej demokracie nikdy nebolo súčasťou misie.

Po 20 rokoch a miliardách dolárov je americké fiasko v Afganistane horšie ako sovietske zlyhanie (Paul Robinson)
Názor Paula Robinsona (Russia Today) Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Diana Zaťková