Tódová a Čikovský čelia stíhaniu z ohrozenia dôvernej skutočnosti
20 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič

Vyšetrovateľ z okresného policajného riaditeľstva Bratislava III. František Spusta obvinil novinárov Moniku Tódovú a Konštatnína Čikovského z Denníka N z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, a to formou spolupáchateľstva, píše denník N.


Denník N je dlhodobo známy tým, že získava dôverné informácie, nie celkom zákonným spôsobom. Často krát je to na hranici zákona a ukazuje sa, že takéto konanie sa už dostalo aj za jeho hranicu.

Tódová s Čikovským vyzradili identitu utajeného svedka Petra Tótha, ktorý bol hlavným svedkom v kauze zavraždeného novinára Jána Kuciaka s jeho snúbenicou Martinou. Tóth vyšetrovateľom priniesol takmer všetok dôkazový materiál, ktorý usvedčoval Kočnera z objednávky vraždy.

V tom čase sa o podiele Kočnera na vražde Jána Kuciaka so snúbenicou len špekulovalo. Ešte stále sa v tom čase aktívne pracovalo s teóriou o prepojení na taliansku mafiu n'Drangheta a rodinu Vadalovcov z východu Slovenska. V rukách polície však už bola Alena Zsuzsová a Zoltán Andruskó, ktorých zadržali koncom septembra 2018.

Fico už neverí slovenskému mainstreamu. Tlačovku robí pre české médiá
Róbert Fico ako dôrazný kritik slovenských mienkotvorných médií, ktoré nezobrazujú závažné kauzy súčasnej koalície, sa rozhodol pre radikálny krok. Opísal ho vo svojom videu na sociálnej sieti. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021


Redaktori denníka N však išli až za hranu zákona a meno utajeného svedka vyzradili, čím priamo ohrozili nie len jeho život a život jeho rodiny, ale aj samotné vyšetrovanie vraždy. Medzi dôkazmi od Tótha boli totiž najmä Kočnerove mobilné telefóny, na ktorých bola zálohovaná jeho komunikácia v aplikácii Threema.

Zverejnením tejto informácie novinári podľa vyšetrovateľov spáchali prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, a to formou spolupáchateľstva.

Neskôr sa denník N na tieto dôkazy odvolával, pričom Tótha ako svedka spochybňovali. Napokon súd obvinených Kočnera so Zsuzsovou neodsúdil, čo mainstream neprijal a spochybňoval rozhodnutie súdu. Ten rozsudok odôvodnil najmä pochybnými dôkazmi. Súdu predsedala blízka priateľka Moniky Tódovej, sudkyňa Pamela Záleská. V pléne ju však prehlasovali jej dvaja kolegovia.

Vyšetrovaniu a trestnému stíhaniu teraz čelia teda dvaja hlavní novinári, ktorí vynášali dôverné informácie zo spisu a z vyšetrovania. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči redaktorke Denníka N Monike Tódovej a taktiež zástupcovi šéfredaktora tohto denníka Konštantínovi Čikovskému už minulý utorok.

Vyšetrovateľ tvrdí, že odhalením Tóthovej identity ako utajeného svedka mohlo dôjsť k ohrozeniu jeho bezpečnosti „nakoľko v čase, keď obvinení publikovali vyššie uvedený článok, nikto nevedel a ani nemohol vedieť, koľko potenciálnych komplicov vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je ešte na slobode“.

Tóth celý priebeh svojej spolupráce s políciou, ako aj s Kočnerom popísal vo svojej knihe Satan teší ma. Odhaľuje v nej aj pozadie špinavých a intrigánskych praktík nie len v slovenskej politike, ale najmä v médiách a medzi novinármi. Tóth je bývalý novinár denník SME, neskôr riaditeľ kontrašpionáže Slovenskej informačnej služby (SIS) a teraz prevádzkovateľ a prispievateľ sojho spravodasjkého portálu Ďateľ.

Ďateľ nakladá nemenovanému činiteľovi ako prasaťu do hranta
Ďateľ (novinár Peter Tóth) napísal hádanku. Kto je to? Mnohí zrejme uhádnu už po prvej citovanej vete. Avšak pre istotu sa oplatí prečítať si všetky indície. Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Brožík