Návšteva pápeža Františka na Luníku IX? „Komédia, nič iné. Škoda, že za naše peniaze,“ soptia ľudia
20 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Návšteva pápeža Františka na Slovensku sa skončila v stredu, no doznieva ešte dnes. Politici nám ju ukázali takú, akú chceli oni sami, lenže realita bola úplne iná. Aká, to sa dostáva pomaly na svetlo božie.


Svätý otec vraj chcel ísť pozrieť aj Rómov na Luník IX. Ako sa o tomto doslova gete dozvedel nie je vôbec podstatné, podstatné je, ako celá jeho návšteva tohto nášho najvykričanejšieho sídliska dopadla. Viac o nej napísal v statuse portál Nekŕmte nás odpadom, ktorý prezradil, kde čerpal inšpiráciu.
Samotní obyvatelia Luníka IX boli za ohradou

Malé ohliadnutie za návštevou pápeža Františka na Luníku IX ponúkla prekladateľka a publicistka Silvia Ruppeldtová, ktorá podľa profilu Nekŕmte nás odpadom opísala vlastnú skúsenosť z tejto návštevy. „Vo vyhradenej zóne sedeli zväčša „gadžovia“, rehoľnice a tzv. profesionálni Rómovia z folklórnych súborov v krojoch,“ píše sa v statuse, podľa ktorého samotní obyvatelia Luníka IX boli za ohradou, z ktorej sa nedostali von. Keď chcela ísť Ruppeldtová ako novinárka do jednej z bytoviek, polícia ju tam údajne nevpustila a deti odtiaľ vyháňala preč.

Generál Viktorín: Koho to bol nápad, zobrať pápeža na Luník IX? Zapracovali mimovládky?
„Komu vyhovovala táto návšteva najviac? Hlave štátu, vláde, biskupom alebo mimovládnym organizáciám? Koľko je už dnes pripravených projektov a finančných zdrojov pre aktivistov, ktorí sa priživia? Mal skutočne pápež záujem o košickú štvrť alebo... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Petra Demková


„Vypýtala si teda pre deti aspoň zvyšné ovocie, malinovky a sendviče, ktoré zostali vo VIP zóne. Odmietli ju s tým, že to je len pre účinkujúcich. Pápež sa teda nakoniec s miestnymi Rómami ani nestretol. Vo VIP zóne poskakoval v rytme rómskych piesní premiér Heger s košickým primátorom. Všetci boli dokonale izolovaní od akýchkoľvek prejavov chudoby,“ opísal pocity novinárky profil Nekŕmte nás odpadom. Podľa Ruppeldtovej vyčistené izolované sídlisko pripomínalo kulisy Potemkinovej dediny. Nič viac, len nákladné divadlo. „Okrem toho, čo bránilo politikom chodiť sem, medzi svojich spoluobčanov, už pred pápežom? Zmení sa touto maškarádou niečo?“ pýta sa na záver statusu profil Nekŕmte nás odpadom.


Celé štyri dni to bola iba fraška nič viac

Prirodzene, zaujímavá bola aj bohatá diskusia pod statusom. „Komédia, nič iné. Škoda, že za naše peniaze,“ skonštatovala Aninka Gašpárová. „Je to sila... lebo tí Rómovia sa dali ešte aj kvôli Papinovi očkovať... aj oni sú ľudia a nie nezastávam si ich! Ale Ježiš nerobil nikdy rozdiely medzi ľuďmi! Papino nemá nič s vierou spoločné! Zasa sa Edo ukázal ako Bulo... je to hanba... ale keby bol Papino taký, išiel by sa predsa sám medzi nich pozrieť!... celé 4 dni to bola iba fraška nič viac! A hlavne zbytočne vyhodene peniaze!...,“ pridáva svoj názor Monika Cibrinová. „Žijeme fakt neskutočnú dobu. Najväčší svetuškári sa opäť zachovali ako farizeji a nemali problém oklamať ani Svätého Otca. Ešte si myslíte, že ku zvyšku Slovenska sa chovajú ináč?“ pýta sa vo svojom diskusnom príspevku Gabi Schwarcz.

Obyvatelia Luníka IX sa do upratovania svojho sídliska nehrnú. Upratujú im tam cudzí!
Neblaho preslávené košické sídlisko Luník IX., ktoré je považované aj za akúsi formu geta, ktorú obýva výlučne iba marginalizovaná rómska komunita, sa pripravuje na návštevu pápeža Františka, píše Pluska Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič