OSN bude rokovať o pomoci pre Afganistan, Taliban však oslavuje
05 | 09 | 2021 I Ivan Mihale

Pristávacia dráha v Kábule je pripravená prijať humanitárnu pomoc a očakáva sa, že letisko čoskoro obnoví civilné lety. Predpokladá sa že Afganistan bude vyslovene závislý od dodávok humanitárnej pomoci. Taliban napriek tomu stále vidí dôvod na radosť a oslavy.


Prvé lietadlo už pristálo na letisku v Kábule a dopravilo približne 60 ton potravín a liekov zo Spojených arabských emirátov. Podľa portálu Southfront už boli z hlavného mesta prevádzkované dva vnútroštátne lety do miest Mazár-e Šaríf a Kandahár.

Afganistan bol vždy silne závislý od zahraničnej pomoci. Úrady Talibanu sa ponáhľali pripraviť a opraviť potrebnú infraštruktúru na presun pomoci. Medzinárodné spoločenstvo však ešte musí prijať opatrenia na zabránenie humanitárnej katastrofe v Afganistane.

Biden bol opäť raz úplne zmätený. Nevedel si spomenúť na pokračovanie príbehu o svojej dcére
S prezidentom USA, Joe Biden to začína byť zlé. Čoraz viac je jasné, že je len bábkou v rukách istých kruhov. Po potácaní, pádoch a zmätených reakciách na verejnosti sa to stalo opäť. Biden pôsobil stratene a zmätene. Chcel povedať príhodu ale... Čítať ďalej
04 | 09 | 2021 | Petra Demková


OSN usporiada 13. septembra medzinárodnú konferenciu ohľadne pomoci pre Afganistan. Šéf OSN António Guterres je pripravený zvolať členské štáty, aby podporili vojnou zmietanú krajinu v záujme vyhnúť sa "veľkej humanitárnej katastrofe".



V každom prípade Taliban pokračuje v oslavách svojho víťazstva. Najmä po správach o tom, že Taliban prevzal kontrolu nad regiónom Pandžšír bolo počuť leteckú streľbu v Kábule a ďalších mestách v krajine.  Predpokladá sa, že bola slávnostná. V Kábule zahynulo najmenej 17 ľudí a ďalších 41 utrpelo zranenia.

V Kandaháre členovia Talibanu zorganizovali vojenskú prehliadku na oslavu víťazstva nad zahraničnými útočníkmi.



Fico zverejnil tajomný dokument a vyhlásil súťaž. Ľudia začali okamžite tipovať
04 | 09 | 2021 | Peter Sulek