Čo by ste mali vedieť o treťom očkovaní proti korone
23 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Tretie očkovanie by sa mohlo spustiť už v septembri


Bude počas pandémie koronavírusu potrebné posilňovacie očkovanie? Ako uvádza portál rtl.de, ak bude nemecká vláda postupovať podľa  svojich predstáv, odpoveď znie ÁNO! Spolkoví a krajinskí ministri zdravotníctva rozhodli, že určité skupiny v Nemecku sa budú môcť od septembra dať zaočkovať proti COVIDu-19. Na druhej strane Európska lieková agentúra (EMA) považuje diskusiu o treťom očkovaní za predčasnú. Ani nemecká Stála komisia pre očkovanie (Stiko) zatiaľ nevydala oficiálne odporúčanie.

Aké sú argumenty v prospech tretieho očkovania, pre ktorých ľudí sa odporúča posilňovacie očkovanie a ako skoro po druhom očkovaní je potrebné? Tu sú odpovede na najčastejšie kladené otázky.

Masívne vedľajšie účinky po očkovaní detí teraz aj v Rakúsku. Trpké svedectvo matky dvoch vážne chorých detí (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Koľko trvá ochrana po očkovaní proti koronavírusu?

Odborníci zatiaľ nevedia presne odpovedať na túto otázku. Dá sa však predpokladať, že ochrana proti infekcii sa po určitom čase zníži. Z iných respiračných ochorení je známe, že je ťažké navodiť trvalo účinnú ochranu sliznice po podaní očkovacej látky do svalu. Predpokladá sa však, že ochrana pred závažným ochorením trvá dlhšie. Podľa predchádzajúcich zistení to platí aj pre variant Delta.
Komu je určená doplňovacia vakcína?

Podľa rozhodnutia nemeckej vlády sa má posilňovacie tretie očkovacie uskutočniť najmä v domovoch dôchodcov a iných zariadeniach so zraniteľnými skupinami. Malo by to byť najmenej šesť mesiacov po ukončení prvej série očkovania. Pacientov s oslabeným imunitným systémom, ktorí žijú doma, alebo pacientov, ktorí potrebujú starostlivosť a žijú doma, by mal treťou dávkou zaočkovať ich ošetrujúci lekár.

Vírus sa vracia! Majster sveta v očkovaní – Izrael bojuje s raketovým nárastom nových prípadov (Peter Münch)
Komentár Petra Müncha (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Ľudia, ktorí boli plne očkovaní vektorovými vakcínami, dvoma dávkami od spoločnosti AstraZeneca, alebo jednou dávkou od spoločnosti Johnson & Johnson, majú podľa rozhodnutia nemeckej vlády dostať možnosť očkovať sa aj mRNA vakcínou od spoločnosti Biontech/Pfizer alebo Moderna. Malo by to byť možné v očkovacích centrách, u lekárov alebo na pracovisku. Na klinikách, ako je Charité v Berlíne, sa začína tretie očkovanie ponúkať zamestnancom.
Aké argumenty hovoria v prospech tretieho očkovania?

Politici tento krok zdôvodňujú zdravotnými opatreniami a prvými výsledkami štúdií. Tie naznačujú, že u niektorých skupín by sa mohla čoraz častejšie vyskytovať znížená, alebo rýchlo klesajúca imunitná odpoveď. Týka sa to najmä ľudí s oslabenou imunitou, ako aj veľmi starých ľudí a ľudí, ktorí potrebujú permanentnú starostlivosť.

V pozadí je skutočnosť, že imunitný systém starých ľudí nereaguje tak dobre ako imunitný systém mladších ľudí. Skutočne vysoká účinnosť vakcín sa u nich neprejaví naplno. Podobná situácia môže nastať aj v prípade osôb s určitými už existujúcimi ochoreniami.

Bývalý rakúsky vicekancelár Strache varuje pred „veľkým resetom“ (Steffen Munter)
Komentár Steffena Muntera (The Epoch Times) Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Prečo stále neexistuje žiadne oficiálne odporúčanie od nemeckej Stálej očkovacej komisie (Stiko)?

Komisia sa zaoberá touto otázkou, ale zatiaľ nemá k dispozícii údaje potrebné na vydanie oficiálneho odporúčania. To zahŕňa otázky, ako napríklad: Znižuje sa merateľná imunitná odpoveď v laboratóriu? Vyskytuje sa v reálnom živote viac chorôb u očkovaných ľudí? Ktorej skupine by prospelo posilňujúce očkovanie?

Na rozhodnutie Izraela ponúkať tretie očkovanie najmä starším osobám, reagoval aj šéf Stiko Thomas Mertens. Podľa neho nie je nič zlé na tom, ak štát koná takýmto spôsobom majúc na zreteli starostlivosť, dokonca aj bez dôkazov. Napríklad údaje o klesajúcej ochrane po očkovaním z Izraela boli čiastočne kritizované z dôvodu možnej zaujatosti.

Aj vakcína Biontechu končí „v koši“ (Carolin Friesová, Laura Höringová)
Komentár Caroliny Friesovej a Laury Höringovej (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Akú úlohu zohráva variant Delta?

Variant Delta, ktorý bol objavený v Indii a v súčasnosti je rozšírený aj v Nemecku, je oveľa nákazlivejší ako jeho predchodcovia. Americký zdravotnícky úrad (CDC) ho prirovnal k ovčím kiahňam. Je obava z väčšieho šírenia na jeseň a v zime.

V porovnaní s predchádzajúcimi variantmi je v krvi osôb infikovaných Delta variantom výrazne vyššie množstvo vírusu. Okrem toho má Delta určitú schopnosť „vyhýbať sa“ protilátkam očkovaných a vyliečených jedincov. Predpokladá sa, že na tomto pozadí sa zvyšuje aj pravdepodobnosť nákazy očkovaných.
Prečo sa pri posilňovacom očkovaní odporúčajú vektorové vakcíny?

K takémuto rozhodnutiu sa dospelo bez ohľadu na vek a predchádzajúce ochorenie. V pozadí je pravdepodobne skutočnosť, že rôzne typy vakcín vyvolávajú aj rôzne imunitné reakcie. Existujú náznaky, že po dvoch dávkach vakcíny AstraZeneca je hladina neutralizujúcich protilátok o niečo nižšia ako po očkovaní mRNA a tiež nižšia ako po skríženom očkovaní, uviedla Christine Dahlkeová z Oddelenia klinickej imunológie Univerzitnej kliniky v Hamburgu -Eppendorfe (UKE).

Svedectvo rakúskej detskej lekárky o závažných vedľajších účinkoch po očkovaní detí proti COVIDu (The Epoch Times)
Komentár sm (The Epoch Times) Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Vzhľadom na výskyt infekcie by preto v blízkej budúcnosti mohlo mať posilňovacie opatrenie zmysel. Predpokladá sa však, že AstraZeneca dobre pôsobí na tzv. T-bunky. Tie sú dôležité pre ochranu pred závažnými ochoreniami.
Ktoré vakcíny sa použijú pri treťom očkovaní?

Spočiatku nie sú k dispozícii žiadne vakcíny špeciálne zamerané na Deltu, alebo iné nové varianty, hoci na nich už pracuje niekoľko výrobcov. Podľa názoru odborníka na vakcíny z Charité Leifa Sandera však aj už dostupné vakcíny "pravdepodobne výrazne zvyšujú" imunitnú odpoveď.
Môže tretia dávka predstavovať riziko?

Je možné, že kratší časový odstup od predchádzajúceho očkovania vedie k silnejším reakciám na očkovanie, povedal Sander. Tie sú nepríjemné, ale zvyčajne neškodné. Ak od predchádzajúceho očkovania uplynulo aspoň šesť mesiacov, ako sa teraz plánuje, neobáva sa zvýšených reakcií na očkovanie. U starších ľudí bola tolerancia aj tak veľmi dobrá. Tretie očkovanie sa však samozrejme musí pozorne sledovať.

"Bez PCR testov by si pandémiu nikto nevšimol," tvrdí odborník na infekčné choroby
Podľa šéfa Rakúskej agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín, univerzitného profesora Dr. Franza Allerbergera by si pandémiu nikto nevšimol, keby neboli testy PCR, tvrdí v rozhovore pre The Epoch Times. Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nedá sa zmerať, či je niekto ešte stále imúnny?

Laboratórne testy na hladiny protilátok sú možné, ale neumožňujú priamy záver o ochrannom účinku u ľudí. Zatiaľ nie je definovaná hraničná hodnota, ktorá by určovala, či je niekto imúnny, alebo chránený pred ťažkým priebehom.

Takisto nie všetci očkovaní ľudia produkujú merateľné hladiny protilátok. To však neznamená, že nie sú chránení, povedala Dahlkeová. Je to vďaka pamäťovým bunkám, ktoré v krátkom čase po infekcii zvýšia protilátky na dostatočnú úroveň.
Je dostatok vakcín na preočkovanie?

Viaceré bohaté krajiny v súčasnosti považujú posilňovacie vakcíny za možné, ale v celosvetovom meradle nie je možné hovoriť o dostatočnom množstve vakcín. Pred niekoľkými dňami Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala na dočasné zastavenie posilňovacieho očkovania, pokým mnohé chudobnejšie krajiny stále čakajú na dávky vakcín.

Mladí Francúzi sa chcú zámerne nakaziť koronavírusom, aby sa vyhli očkovaniu
Vo Francúzsku sa údajne ľudia chcú úmyselne nakaziť koronavírusom, aby sa vyhli očkovaniu ako vyliečení ľudia. Dôvod: Len tí, ktorí prekonali COVID-19, alebo boli očkovaní, môžu získať vytúžené povolenie ("Pass Sanitaire"), ktoré je povinné... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Posilňujúce očkovanie, ktoré sa už začalo, by sa malo pozastaviť aspoň do konca septembra, kým nebude zaočkovaných aspoň desať percent ľudí vo všetkých krajinách sveta. Odborník z Charité Sander hovorí aj o "etickej dileme". Tretie očkovanie v Nemecku je ale z lekárskeho hľadiska opodstatnené.
Bude posilňovacie očkovanie už stále potrebné?

Odborníci si to nemyslia. Dahlkeová uviedla, že pri iných vakcínach sa ukázalo, že neskoršie posilňujúce očkovanie stimuluje pamäťové bunky.  Očkovanie tak nie je potrebné jeden alebo dva roky, prípadne viac. Odborníci sa tiež domnievajú, že vírus sa neskôr, keď  bude väčšina ľudí už imúnna, už nebude meniť tak rýchlo. Po niekoľkých rokoch možno preto očakávať dlhšie trvajúcu ochranu po očkovaní, uvádza sa v závere štúdie vedcov z Charité v odbornom časopise "Virus Evolution", dodáva rtl.de.

Všemožne sa tomu snažili zabrániť! Tajná zmluva o vakcínach spoločnosti Pfizer
Výrobca vakcín Pfizer sa zo všetkých síl snažil zabrániť zverejneniu zmlúv, ktoré uzavrel s krajinami na dodávku vakcín proti koronavírusu, informuje uncutnews.ch. Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová