Aj vakcína Biontechu končí „v koši“ (Carolin Friesová, Laura Höringová)
12 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Caroliny Friesovej a Laury Höringovej (Süddeutsche Zeitung)


Ľudia sa jednoducho nedostavia na stanovený termín do očkovacieho centra, aj keď ide o vyhľadávanú vakcínu. Sú čoraz viac prieberčivejší. Masovo odmietajú vakcíny iných výrobcov.



Jednoducho neprídu

Čísla hovoria jasnou rečou: Každé druhé očkovanie vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, napríklad v bavorskom krajskom očkovacom centre  Starnberg, ľudia vynechajú,  takisto aj každé tretie očkovanie Modernou či každé desiate vakcínou od spoločnosti Biontech.


Dodržiavanie termínov klesá, aj ochota nechať sa očkovať, priznáva Krajský úrad v Starnbergu, čo podľa jeho hovorcu Stefana Diebla spôsobuje čoraz väčšie problémy pri plánovaní termínov vakcinácie. V jeden deň skončilo po prvýkrát „v koši“ až desať dávok vakcíny od Biontechu, pretože prihlásení jednoducho neprišli a pre krátkosť času sa nepodarilo za nich nájsť náhradu.


Divadlo pred kamerami! Na Orave zaočkovali 1. júla 6 pacientov, odvtedy v ambulancii ani jedného
11 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

„V koši“ končia aj vakcíny spoločností Moderna a AstraZeneca

„Ľudia sú čoraz prieberčivejší,“ – tvrdí Diebl. Koncom júna museli praktickí lekári zlikvidovať až 200 dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, pretože už expirovala. V očkovacom centre ľudia odmietajú aj Modernu, pretože sa chcú nechať očkovať vakcínou od Biontechu. A tak končí hodnotná vakcína „v koši“. Čoraz častejšie treba na poslednú chvíľu zháňať náhradníkov, aby sa nespotrebované vakcíny využili, no často takéto pokusy zlyhávajú.


Zunovalo už očkovanie ľudí? „Nie, veľa ľudí je už zaočkovaných,“ – tvrdí Bernhard Junge-Hülsing, lekár a koordinátor očkovania v bavorskom Starnbergu. V polovici apríla bolo podaných približne 4 400 vakcín proti koronavírusu. Medzičasom miera zaočkovanía po prvej  a po oboch dávkach tu dosiahla 61, resp. 44 percent, čo je výrazne pod bavorským priemerom. Ak sa započítajú aj deti do 16 rokov,  pre ktoré však ešte nie je oficiálne odporúčanie na očkovanie, miera vakcinácie po prvej dávke vzrastie dokonca až na 72 percent.


Čekan bol týždne na liečení v Kováčovej. „Nebolo to náhodou po vakcíne?“ pýta sa advokát Peter Weis
Advokát Peter Weis v blogu upozornil na to, že Pavol Čekan sa v médiách priznal aj k myokarditíde, aj k ochoreniu „diseminovaná encefalomyelitída“. Podľa právnika je to jeden z popísaných vedľajších účinkov po očkovaní proti Covid-19. A advokát má... Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Petra Demková

Na kolektívnu imunitu na Delta variant treba 85-percentnú zaočkovanosť

Na dosiahnutie kolektívnej imunity v prípade mutácie Delta je podľa Junge-Hülsinga potrebná preočkovanosť dokonca na úrovni 85 percent. Verí, že ju dosiahnu. Mnohí, ktorí mali doposiaľ obavy z očkovania, sa teraz boja variantu Delta, hoci v okrese sa zaznamenalo len sedem prípadov.  Junge-Hülsing je presvedčený, že najbližšie dva týždne bude mať každý možnosť nechať sa zaočkovať u svojho praktického lekára. Súčasne si kladie otázku, či sú potom ešte vôbec potrebné nákladné očkovacie centrá.


V nich by sa však mali zameriavať na špeciálne cieľové skupiny, napríklad žiadateľov o azyl, čo by pomohlo k optimalizácii očkovania z hľadiska miesta a času, tvrdí Diebl. Vakcíny sa budú postupne dostávať na kliniky pre personál a pacientov, ak sa očkovacie látky budú blížiť k termínu expirácie. Aktuálne sa pripravujú mimoriadne akcie ako „noc očkovania“, alebo „dlhý štvrtok“.  Očakáva sa tiež spätná reakcia zo škôl, pokiaľ ide o očkovanie plnoletých žiakov.


„Prineskoro,“ – reaguje Angela Richterová z miestnej školy. Väčšina ich žiakov je už kompletne zaočkovaná. Plnoletí sú len dvaja či traja. Sylke Wischnevska, riaditeľka gymnázia, spätnú väzbu od študentov nedostala, ale sa domnieva, že väčšina z nich je už zaočkovaná, uzatvára Süddeutsche Zeitung.


Trestný súd v Haagu už koná! Celoplošné testovanie bolo zločinom, tvrdia v podaní advokáti
Predstaviteľov vlády SR by mohli stíhať za zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny. Skupina slovenských advokátov, vedcov, lekárov a ďalších osobností vidí v zavádzaní vynucovaného celoplošného testovania závažné porušenie ľudských... Čítať ďalej
10 | 07 | 2021 | Peter Sulek